ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας - Λιβάνου για θέματα διασποράς

Τι αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας

ΚΥΠΕ

Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βηρυτό, στα πλαίσια της πρώτης Τριμερούς Συνάντησης Κύπρου- Ελλάδας- Λιβάνου, για θέματα Διασποράς, κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Συμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, πρόκειται για «μία ιστορική στιγμή» για τις σχέσεις των τριών χωρών. Η συνεργασία σε θέματα Διασποράς θα ενισχύσει περαιτέρω τις ήδη πολύ καλές σχέσεις των τριών χωρών σε πολλούς άλλους τομείς.

Αναφέρεται ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης σκοπό έχει να φέρει τη Διασπορά των τριών χωρών πιο κοντά. Τα οργανωμένα σύνολα Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου, μέσα από τη συνεργασία τους σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, θα έχουν τη δυνατότητα να διοργανώνουν κοινές εκδηλώσεις και να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές. Ακόμη, θα δώσει τη δυνατότητα της αξιοποίησης των αποδήμων των τριών χωρών σε χώρες με ισχυρή Διασπορά, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και ο Καναδάς και να προωθήσουν τα συμφέροντα των τριών χωρών σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Τον Λίβανο εκπροσώπησε ο Abdallah Bou Habib, Υπουργός Εξωτερικών και Μετανάστευσης, ενώ την ελληνική πλευρά ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης.

Όπως αναφέρεται, ιδιαίτερη σημασία τόσο στη συνάντηση όσο και στο Μνημόνιο δόθηκε στη νέα γενιά των αποδήμων μας, αφού αυτοί αποτελούν το μέλλον της Διασποράς και τους μελλοντικούς της ηγέτες. Μέσα από την υπογραφή του οι νέοι των τριών χωρών θα έρθουν πιο κοντά και θα γνωρίσουν την Ιστορία, τις παραδόσεις της κάθε μίας από αυτές τις χώρες μέσα από κοινές δράσεις και εκδηλώσεις.

Στα πλαίσια της επίσκεψης του στον Λίβανο, ο Επίτροπος Προεδρίας είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Μητροπολίτη Elia Audi, Επίσκοπο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιόχειας, της Αρχιεπισκοπής Βηρυτού στον Λίβανο και να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες μας εκεί.

Κατά τη συνάντηση, ο Επίτροπος διαβεβαίωσε τον Μητροπολίτη για τη στήριξη τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησης και στη συνέχεια τον ευχαρίστησε για το έργο και την προσφορά του προς την κοινότητα.

Ο κ. Φωτίου ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στον Λίβανο με συνάντηση που είχε με τον Καθολικό Πατριάρχη Αρμενίων Κιλικίας, Μακαριότατο Αράμ Α’, με τον οποίο συζήτησαν για τις στενές σχέσεις της Κύπρου με την κοινότητα των Αρμενίων, καθώς και για περαιτέρω τομείς συνεργασίας που αφορούν την Ιστορία, τις παραδόσεις και τη Γλώσσα, μέσα από διάφορες πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση