ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμβαίνουν στην Κύπρο

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο «FemiNest» σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα

Επιμέλεια: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗΣ 

Through the Looking Glass

Το Pylon Art & Culture φιλοξενεί στη βιτρίνα του χώρου του, στη Λεμεσό ταινίες από τρεις καλλιτέχνες (Στέλιος Καλλινίκου, Μαριάννα Χριστοφίδου, Κωνσταντίνος Tαλιώτης), οι οποίοι μέσω της έρευνας και της δουλειάς τους αποτυπώνουν και αναδεικνύουν κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Μέσα από την ερευνητική τους διαδικασία και πρακτική, οι καλλιτέχνες αυτοί βρίσκονται σε μια συνεχή συνομιλία και επαφή με ιστορικά αλλά και τρέχοντα γεγονότα που βιώνουμε και επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. H φράση «Through the Looking Glass» χρησιμοποιείται μεταφορικά όταν κάτι που βλέπουμε το αναγνωρίζουμε μεν αλλά μας φαίνεται και ξένο, λες και έχει γυρίσει το μέσα – έξω. Το Pylon Art & Culture στοχεύει, μέσα από τις δράσεις και τα project που φιλοξενεί, να διευρύνει και να εμβαθύνει τη συζήτηση γύρω από τη σύγχρονη τέχνη και να την κάνει πιο προσιτή σε ένα ευρύτερο κοινό. Διάρκεια προβολών: 02/02-19/03 από τις 18:00-22:00. Pylon Art & Culture, Ελλάδος 52 & Αθηνών 1Α Λεμεσός.

Ριάλτο: Φεστιβάλ Ταινιών

Μικρού Μήκους Δράμας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει για άλλη μία φορά στο νησί μας με προβολές βραβευμένων ταινιών, προσφέροντας στους σινεφίλ την ευκαιρία να απολαύσουν αξιόλογες ταινίες μικρού μήκους με ελεύθερη είσοδο. Όπως κάθε χρόνο, εκπρόσωποι του Φεστιβάλ και συντελεστές των βραβευμένων ταινιών θα βρίσκονται στην Κύπρο, στο πλαίσιο των προβολών για συζήτηση με το κοινό. Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν συμπεριλαμβάνεται η πολυβραβευμένη κυπριακή ταινία Δάφνη της Τώνιας Μισιαλή, με πρωταγωνίστρια τη Νιόβη Χαραλάμπους, η οποία απέσπασε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας του Φεστιβάλ Δράμας. Χώροι/ Ημερομηνίες/ Πληροφορίες Προβολών: Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο 6 & 7/2, 20:30. Λευκωσία, Κινηματογράφος Πάνθεον 7 & 8/2, 20:30. Πάφος, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών 6 & 7/2, 20:00. Λάρνακα, Δημοτικό Θέατρο «Σκάλα» 6/2, 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

Ομαδική έκθεση με τίτλο «FemiNest»

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο «FemiNest» σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα. Πρόκειται για μια έκθεση γύρω από την ιδέα και την έννοια της φωλιάς τόσο σε κυριολεκτικό όσο και σε μεταφορικό επίπεδο. Επτά σύγχρονες γυναίκες δημιουργοί εξερευνούν διάφορα και διαφορετικά πεδία που αφορούν τη σύγχρονη γυναίκα και εστιάζουν στη δημιουργικότητα, την πνευματικότητα, τον εσωτερικό αλλά και εξωτερικό χώρο, τις κοινωνικές συμπεριφορές, αντιδράσεις, αντιστάσεις, ιδέες, αγωνίες, προσδοκίες, όνειρα και εφιάλτες σ’ ένα κόσμο απρόβλεπτο και ενίοτε εχθρικό που αλλάζει συνεχώς. Το έργο τους εστιάζει στην πολύπλοκη και πολυεπίπεδη ιδέα της φωλιάς την οποία δίνει η κάθε μια με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο και εικαστικό λεξιλόγιο. Λαμβάνουν μέρος οι Κάκια Κατσελλή, Έλενα Κούμα, Ευδοκία Κύρκου, Miriam McConnon, Μαριάννα Κωνσταντή & Zohar Barak και Κατερίνα Σταύρου. Εγκαίνια Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, ώρα 7 μ.μ. Διάρκεια έως 17 Φεβρουαρίου. Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ, οδός Κρήτης 11, τηλ. 22-766117, email: info@diatopos.com, website: www.diatopos.com

Παραμύθια και Παράδοση

Η συναυλία κλασικής μουσικής με τίτλο «Παραμύθια και Παράδοση» με τις πιανίστριες Ιβελίνα Ρούσεβα, Μαριάννα Γεωργίου και Μαρία Αβραάμ, παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στην Πάφο. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα για πιάνο συνθετών που αντλούν στοιχεία και έμπνευση από θρύλους,μύθους, αλλά και προφορικές μουσικές παραδόσεις: από τον Μπέλα Μπάρτοκ στον Τζόρτζε Ενέσκου, από τον Χολστ στον Χατσατουριάν, από τον Σοπέν στον Γκρηγκ, το κλασικό πιανιστικό ρεπερτόριο εμπλουτίζεται με λεπτά χρώματα παράδοσης από τον Βορρά μέχρι τον Νότο. Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, ώρα 8:00 μ.μ. Τεχνόπολις 20, Λεωφόρος Νικολάου Νικολαΐδη 18, Πάφος.

Physical Plastic, theatre project

Η διεθνής ομάδα Physical Plastic παρουσιάζει την Touch(ed), μια επινοητική ηχητική-θεατρική σόλο περφόρμανς. Μέσα από τη μη γραμμική φόρμα η σκηνοθέτιδα, συγγραφέας και πρωταγωνίστρια της παράστασης Kestrel Farin Leah διερωτάται κατά πόσο κυρίαρχα πολιτισμικά πρότυπα όπως της μητρότητας και της μονογαμίας εξυπηρετούν τελικά την αποσεξουαλικοποιημένη μητέρα-ηθοποιό στην προσπάθειά της να ισορροπήσει τις απαιτήσεις της μητρικής φροντίδας με την σωματική της υπέρβαση και μεταμόρφωση. Η παράσταση σατιρίζει το φαινόμενο της προσβολής της γυναίκας λόγω της σεξουαλικής της συμπεριφοράς («slut shaming») και τον ηθικό υποβιβασμό της ανύπαντρης γυναίκας στον αντίποδα του ιδεώδους της πυρηνικής οικογένειας για να θέσει το ερώτημα: μπορεί η τέχνη να είναι όχημα παρεκβατικών εναλλακτικών προτύπων έστω και αν αποδεικνύεται δύσκολο για τους δημιουργούς να τα υπερασπιστούν στην πραγματική τους ζωή; Παραστάσεις Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία στις 2, 3 και 4 Φεβρουαρίου, ώρα 8:00 μ.μ. και στον Πολυχώρο Συνεργείο στη Λεμεσό στις 10 και 11 Φεβρουαρίου, ώρα 8:00 μ.μ.

«Girls like that» του Evan Placey

Η Anyhow Theatre Ensemble παρουσιάζει το έργο του Evan Placey «Girls Like That», σε σκηνοθεσία Μαρίας Ιόλης Καρολίδου. Πρόκειται για ένα έργο που αναδεικνύει με αμεσότητα, τόλμη και αφοπλιστική ειλικρίνεια τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι έφηβες και οι έφηβοι σήμερα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα θέματα του διαδικτυακού εκφοβισμού, του εσωτερικευμένου μισογυνισμού, της έμφυλης ανισότητας και της αυξανόμενης επιρροής που ασκούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Η ομάδα επιχειρεί να αποτυπώσει με ζωντάνια, χιούμορ και εκρηκτική διάθεση τον πολυεπίπεδο και ανατρεπτικό κόσμο της εφηβείας. Παίζουν: Νάγια Αναστασιάδου, Άννα Χριστίνα Γκρόζα, Κάλια Γρηγορίου, Άννα Θεοδώρου, Θεοδώρα Καχριμάνη, Ιωάννα Κορδάτου, Διαμάντω Ηλέκτρα Κωνσταντίνου, Λουκία Πιερίδου, Γεωργία Χάσικου, Ελίνα Χρυσάνθου. Παραστάσεις: 4, 5, 6, 11, 12, 18, 19 Φεβρουαρίου, Σάββατο 8:30 μ.μ. / Κυριακή 7:00 μ.μ. / Δευτέρα 8:30 μ.μ. Σατιρικό Θέατρο, Πάνω Σκηνή, Λευκωσία. Πληροφορίες: 99407862. Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 12 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

ο Drumming up Art and Hope εντάσσεται στο μαχαΛάrt, ένα νέο πολιτιστικό θεσμό που εισάγει η Λάρνακα 2030 στα πολιτιστικά ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ