ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Ο Λαθρεπιβάτης» του Βάσου Νικολάου

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη από τη Read Library

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Ανδρονίκης Λασηθιωτάκη

Βάσος Νικολάου
Ο Λαθρεπιβάτης
εκδ. a bookworm publication, σελ. 95

Με θυμάμαι να κάθομαι στο σαλόνι μαζί με τ’ αδέρφια μου και να κάνουμε άσκηση υπομονής παρακολουθώντας τον πατέρα να πατά τα κουμπιά του τηλεκοντρόλ και τα κανάλια να περνούν στην οθόνη της τηλεόρασης σαν καρουζέλ. Όταν εν τέλει η υπομονή μας εξαντλούταν, ξεκινούσαμε να τσακωνόμαστε. Τότε ο πατέρας ένιωθε ενόχληση και μας έστελνε για ύπνο».

Ο «Λαθρεπιβάτης» του Βάσου Νικολάου είναι μια σύνθεση από 37 αυτοβιογραφικά, αυτοτελή διηγήματα καλά σκηνοθετημένα μεταξύ τους ώστε να κουμπώνουν μαεστρικά και να χαρίζουν ένα νοσταλγικό ταξίδι στην Κύπρο των δεκαετιών ’80 και ’90.

Τα διηγήματα αυτά δεν γράφτηκαν με τη σειρά που μας δόθηκαν αλλά ανακατεμένα, ωστόσο όλα διατηρούν κοινό ύφος και αναφέρονται στην ίδια χρονολογική εποχή έχοντας πάντα τον ίδιο αφηγητή. Τελειώνοντας ο συγγραφέας θέλησε να τα βάλει σε χρονολογική σειρά ώστε να έχουν μια συνοχή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δώσει μια δυναμική αρχιτεκτονική στο έργο του.

Έχουμε μια πρωτοπρόσωπη εικονοπαραστατική αφήγηση. Το ίδιο το παιδί, ο συγγραφέας, μας διηγείται τα γεγονότα, τα συναισθήματατά του, τις σκέψεις του όπως θα τις διηγόταν ένα παιδί της ηλικίας του, που έζησε τα συγκεκριμένα χρόνια, με το λεξιλόγιο, την έκφραση αλλά και την αντίληψη που μπορούσε να έχει αυτό το παιδί τότε. Δεν γίνεται καμιά προσπάθεια ωραιοποίησης ούτε της γλώσσας, ούτε της εποχής, αλλά ούτε και των γεγονότων. Είναι μια περιήγηση από τις αλάνες της γειτονιάς, στα σχολικά θρανία, στους πρώτους έρωτες, στις πρώτες εμπειρίες. Μια πορεία από τα χρόνια της παιδικής αθωότητας, στα χρόνια της εσωτερικής επανάστασης και της αναζήτησης του ορισμού του ατόμου στο σύνολο και τέλος στην συνειδητοποίηση της ωμής πραγματικότητας.

Σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται μελοδραματικό, σε αντίθεση πάντα επικρατεί μια συγκινητική πραότητα. Είναι μια ειλικρινής, ωμή, άμεση και γεμάτη αθωότητα διήγηση χωρίς κανένα όμως ενδοιασμό που αγγίζει με ευαισθησία όλους όσοι κουβαλάνε 40 και πλέον χρόνια στην πλάτη τους.

Διαβάζοντάς το βουρκώνεις, ενώ την επόμενη στιγμή έχεις λυθεί στα γέλια. Πρόκειται για ένα βιβλίο που χαρίζει νοσταλγικές θύμησες για όσα έχουν φύγει ανεπιστρεπτί, από τη ζωή μας, αλλά και προβληματισμό.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο διατίθεται από τη Read Library.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο https://www.read-library.com/ για περισσότερες πληροφορίες και βιβλία.

lasithiotakisa@sppmedia.com 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ