ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ούτε στη Διακοσμητική Τσαγιέρα

Η παρουσίαση βιβλίου της Ερατώς Ιωάννου

Δελτίο Τύπου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια λειτουργίας της, η Μουσική Ακαδημία ARTE διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου Ούτε στη Διακοσμητική Τσαγιέρα (Γκοβόστης, 2022) της Ερατώς Ιωάννου.

Η εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 19:00, στη Μουσική Ακαδημία ΑΡΤΕ (Αναστασίου Λεβέντη 34–36 Λευκωσία 1097) και θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Τη συγγραφέα θα πλαισιώνουν με ομιλίες και παρεμβάσεις η Δήμητρα Δημητρίου, διδάκτωρ Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV) και ο λογοτέχνης Χρίστος Ρ. Τσιαήλης. Στα κρουστά ο Ιούλιος Γεωργακόπουλος.

Με έντονους τους αλγεινούς κραδασμούς της ιστορίας της Κύπρου, τα διηγήματα της συλλογής Ούτε στη Διακοσμητική Τσαγιέρα, αφηγούνται προσωπικές ιστορίες γυναικών που μέσα από τις φαινομενικά μικρές ανησυχίες τους μάχονται τον όλεθρο και την απώλεια. «Καλού κακού έσκαψε έναν τάφο. Ήταν ρηχός, αλλά δεν την πείραζε. Ήταν στο σπίτι της, στον κήπο της, κάτω από τις τριανταφυλλιές της. Μπήκε μέσα για να τον δοκιμάσει – έτσι όπως θα δοκίμαζε κανείς ένα πουκάμισο» (Ερειπωμένη).

Η Γυναίκα επαναπροσδιορίζεται μέσα από σθεναρές φωνές ηρωίδων που αμφισβητούν και αποδομούν τους ρόλους στους οποίους παραδοσιακά τις έχουν εγκλωβίσει κυρίαρχες αφηγήσεις. «Ονειρευόμουν τη Μάνα, συχνά. Πάντα στεκόταν στην ακτή. Τα μακριά μαλλιά της δεν υπήρχαν πια. Ήταν ακίνητη και ανέκφραστη με φόντο τις πορτοκαλί πιτσιλιές του ηλιοβασιλέματος στα σύννεφα. Το στόμα της, η μύτη της, τα μάτια της – όλα εξαφανισμένα. Η γροθιά της ήταν σφιγμένη γύρω από τη λαβή ενός μαχαιριού. Η λεπίδα του να στάζει αίμα» (Το Μάτι της Αίγας).

Παρά το τραύμα,  –ή εξαιτίας αυτού– οι ηρωίδες των διηγημάτων προστατεύουν ό,τι έχουν ιερό – οικογένεια, σπίτι, αγάπη.

Η Ερατώ Ιωάννου είναι συγγραφέας με διεθνή παρουσία και διακρίσεις. Η πρώτη της συλλογή διηγημάτων με τίτλο Cats Have It All εκδόθηκε το 2004 (Αρμίδα) και έκτοτε, το έργο της συμπεριλήφθηκε σε διεθνή περιοδικά και ανθολογίες. Έργα της συγγραφέως έχουν μεταφραστεί από τα Ελληνικά στα Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Η συλλογή Ούτε στη Διακοσμητική Τσαγιέρα περιλαμβάνει το διήγημα της «Ερειπωμένη» το οποίο διακρίθηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό Διηγήματος της Κοινοπολιτείας (2019). Η Ερατώ διετέλεσε Βοηθός Αρχισυντάκτη του λογοτεχνικού περιοδικού του Κυπριακού PEN, In Focus και είναι ιδρύτρια και Πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού Room for Art (www.roomforart.eu). Πολύ πρόσφατα το μυθιστόρημά της Muerta απέσπασε πρώτο βραβείο στην κατηγορία της ιστορικής λογοτεχνίας στον διεθνή διαγωνισμό Stockholm Writers First 5 Pages Prize .

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ