ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Το βιβλίο του μικρού αδελφού» του Γκουστάβ Γκέιγερσταμ

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη από τη Read Library

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Ανδρονίκης Λασηθιωτάκη

ΓΚOΥΣΤΑΒ ΓΚΕΪΓΕΡΣΤΑΜ
«Το βιβλίο του μικρού αδελφού»
1858-1909

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Χατζόπουλος 1868-1920, σελ.83

Πρόκειται για ένα σπαρακτικό διήγημα που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Κινείται γύρω από την ιστορία ενός μικρού παιδιού που πεθαίνει μικρό και σέρνει στον θάνατο και τη μητέρα του. Το έργο αυτό χαρακτηρίζεται ως φιλολογικό φαινόμενο που άφησε επόχη στις σκανδιναβικές χώρες. Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του συγγραφέα. Η ρεαλιστική ποιητική αφήγηση του καταλήγει να είναι ένα λεπτομερές σκιαγράφημα της ψυχής. Ο συγγραφέας ασχολήθηκε με θέματα όπως τη σχέση μεταξύ των δύο φύλων, τον γάμο και τον έρωτα.

«Είτανε μια φορά ένας συγγραφέας, που ζούσε ευτυχισμένος με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του. Είτανε τόσο ευτυχισμένος, ώστε δεν το εννοούσε κι ο ίδιος και μολαταύτα έγραψε πολλά βιβλία για τη δυστυχία των ανθρώπων.

Η μεγαλύτερη ευτυχία του δεν είταν η αγάπη ούτε η πατρική χαρά, που την έπαιρνε απλοϊκά σαν ένα πράμα τόσο φυσικό, σα να είταν αδύνατο ν' απολάψουν οι γονείς από τα τέκνα τους άλλο παρά χαρά. Η ευτυχία του δεν είτανε γιατί, με όλη την πολύχρονη συζυγική ζωή, φώλιαζε πάντα στο σπίτι του το σπάνιο πουλί, που το λένε ανίκητη νιότη. Η μεγαλύτερη ευτυχία του είτανε το πως δεν απάντησε και δε γνώρισε ποτέ κακό, που να μην πίστευε πως μπορούσε να το νικήσει με τη δύναμη και την υγεία. Τα δυστυχήματα, που φοβερίζανε να φανούν, είτανε σαν περαστικά σύννεφα, που χανόντανε στον ορίζοντα κι αφήνανε καθαρότερο τον ουρανό του. Έτσι πίστευε τουλάχιστο κι αυτή η πίστη είταν η πραγματικότητα, όπου ζούσε. Τη φτώχια, που πολεμούσε μαζί της αδιάκοπα, κατόρθωσε να την κρατεί πάντα μακριά. Ένας εχτρός υπήρχε μόνο, που μαζί του δεν μπορούσε να μετρηθεί, κι αυτός ο εχτρός είταν ο θάνατος.

Κ' ίσως να μην είτανε η μικρότερη ευτυχία του ανθρώπου αυτού το πώς δε φοβήθηκε ποτέ σοβαρά, πώς ο θάνατος μπορούσε να βρει είτε αυτόν τον ίδιο είτε τους αγαπημένους του. [...] »

Το ηλεκτρονικό βιβλίο διατίθεται δωρεάν από την ψηφιακή βιβλιοθήκη Read.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο https://www.read-library.com/ για περισσότερα βιβλία και πληροφορίες.

lasithiotakisa@sppmedia.com 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

Κυκλοφόρησε από τις αθηναϊκές εκδόσεις Τυφλόμυγα η δίγλωσση έκδοση (ελληνικά – ισπανικά) «Inscrito – Επιγεγραμμένος», [45 + 2 αφορισμοί] του Κώστα Ρεούση.

Επιγεγραμμένος ων

Μερικές σκέψεις για τη νέα συλλογή του Κώστα Ρεούση «Inscrito – Επιγεγραμμένος», [45 + 2 αφορισμοί]
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Στο βιβλίο, μεγάλου σχήματος, η συγγραφέας περιγράφει όλα όσα θυμάται ο παππούς από τη ζωή του στην καταπράσινη Κυθρέα, με τον περίφημο Κεφαλόβρυσο

Παραμυθίας αφηγήσεις

Η επίγνωση της καταγωγής και η γνωριμία με τον τόπο είναι ένας τρόπος να μην ξεχάσουμε και να ελπίζουμε
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Για το βιβλίο θα μιλήσει η φιλόλογος Ιωάννα Πισσαρίδου και ο συγγραφέας Ανδρέας Χρ. Ανδρέου με θέμα «Το Βερεγγάρια ζωντανεύει μέσα από τη λογοτεχνία»

Λογοτεχνική συνάντηση

Το νέο μυθιστόρημα της συγγραφέα Γιόλα Δαμιανού-Παπαδοπούλου «Τρεις γενιές σιωπής ΒΕΡΕΓΓΑΡΙΑ»
Kathimerini.com.cy
 |  ΒΙΒΛΙΟ