ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το παιδικό βιβλίο είναι για όλους

Η 2 Απριλίου, από το 1966, έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, τιμώντας τον μεγάλο Δανό παραμυθά Άντερσεν

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΛΑΣΙΘΙΩΤΑΚΗ

Την ημέρα γέννησης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805) γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, όπως καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966. Μια ημέρα αφιερωμένη σε έναν κόσμο παιδικό, σ’ έναν λογοτεχνικό σύμπαν στο οποίο μπορούν να ταξιδέψουν όλοι, παιδιά και ενήλικες. Ποιος δεν θυμάται με πόση χαρά και λαχτάρα μετροφύλλισε το πρώτο του βιβλίο, ή ακόμα την αίσθηση της υφής της αφής του χαρτιού στις άκρες των δακτύλων του στην πρώτη επαφή με τις σελίδες του, τη μυρωδιά του μελανιού του; Πώς να ξεχαστεί το ταξίδι στην κάθε του εικόνα που κρατούσε ώρες ατελείωτες με σενάρια απίστευτης φαντασίας. Αν ανοίξει κάποιος ένα παιδικό βιβλίο, ακόμα και τώρα, σίγουρα θα του έλθουν στον νου οι μυρωδιές της αγκαλιάς όσων του το διάβαζαν, θα ηχήσει ξανά στ’ αφτιά του η φωνή τους, το πόσο θεατρικά και παραστατικά γινόταν αυτό... Πώς άλλαζε η χροιά της φωνής που γινόταν τραχιά, λεπτή, γλυκιά, μα και θυμωμένη και χαρούμενη και λυπημένη. Τα μάτια που γούρλωναν ή γλύκαιναν, τα φρύδια που ανασηκώνονταν, που σούφρωνε η μύτη, που έσφιγγαν τα χείλη. Το χέρι που σηκωνόταν και γινόταν αετός, και γύπας μα και αεροπλάνο. Πώς ήταν θεατής μιας μοναδικής υπερπαράστασης...Το βιβλίο, ο αφηγητής του και αυτός, ο κόσμος όλος! Αυτό προσφέρει το παιδικό βιβλίο. Την απλότητα, την πληρότητα, τη ζεστασιά, την ασφάλεια και τη γαλήνη. Σαν τα ’χεις αυτά είσαι ευτυχισμένος, δεν σου λείπει τίποτα.

Το παιδικό βιβλίο σίγουρα δεν είναι μόνο για παιδιά. Οι ιστορίες είναι φτερά που, κατά τον R. Van Camp, σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα. Είναι όση ελευθερία, τόσο και φαντασία κι ανάσα. Είναι φίλος και γιατρός αλλά και μάθημα και φως. Πώς είναι δυνατόν να τα στερηθεί κάποιος μόνο και μόνο γιατί έχει ενηλικιωθεί; Σε αυτές τις μέρες που τις φορτώνει ασφυκτικά κι αβάστακτα το κλίμα της πανδημίας, περιμένοντας την αποφόρτιση που δεν πρόλαβε να έλθει, αφού την πρόλαβε ο πόλεμος, χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε αυτές τις ιστορίες που θα μας δώσουν φτερά να πετάξουμε ψηλά για να φτάσουμε σ’ αυτό το άλλο, το πλατύτερο σύμπαν. Ο καθένας χρωστά στον εαυτό του να βρει τα δικά του βιβλία που θα τον ταξιδέψουν σ’ έναν κόσμο χαμογελαστό, φωτεινό, χρωματιστό και παραμυθένιο. Χρειάζεται ο καθένας μας ν’ ανακαλύψει πόσο απλά μπορεί να είναι όλα σαν καταφέρει να σκεφτεί και νιώσει σαν παιδί.

«Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα» Richard Van Camp

Αν κάποιος επισκεφθεί το παιδικό τμήμα ενός βιβλιοπωλείου ή μιας βιβλιοθήκης θα διαπιστώσει πόσο δύσκολο είναι να φύγει με μόνο ένα ή δύο ή τρία βιβλία... Διαβάστε παιδικά βιβλία, διαβάστε πολλά παιδικά βιβλία, διαβάστε τα, αχόρταγα και λαίμαργα. Αγαπήστε πολύ, πιο πολύ απ’ όλα τα εικονογραφημένα βιβλία. Αυτά με τα κείμενα με την ποιητική διάθεση, αυτά που θα σας κάνουν να δείτε τον κόσμο με άλλη ματιά, αυτά που θα σας καταπραΰνουν τον πόνο, το άγχος, την απόγνωση. Αυτά που θα σας αφήσουν μια γλυκιά γεύση στην ψυχή. Αγαπήστε και αυτά τα μικρά, που με τα τόσο λίγα λόγια λένε τόσα μα τόσα πολλά. Αυτά που έχουν μια δύναμη μαγική, που έχουν ρίμα, που διαβάζονται για καλημέρα κι όλη μέρα στροβιλίζονται στο μυαλό με εξαιρετικό ρυθμό. Προσθέτουν χαρά και τέμπο στην κάθε μέρα. Είναι και τ’ άλλα, τα βουβά, αυτά χωρίς λόγια. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο φλύαρα οξύνουν τη φαντασία! Τι να πει κανείς και για τα τρισδιάστατα βιβλία που με κάθε γύρισμα της κάθε τους σελίδας επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Σίγουρα εύκολα θα αγαπήσετε και τα διαδραστικά, αυτά με τις πολλαπλές επιλογές εξέλιξης κι αυτά με τις εικόνες που θα σας κρατήσουν ώρες πολλές με χρωματιστά μολύβια, χρωματίζοντας, λειτουργώντας ευεργετικά στη διάθεσή σας. Η λίστα με τα παιδικά που σίγουρα θα λατρέψουν και οι μεγάλοι χωρίς καμιά αμφιβολία, είναι ευτυχώς ατελείωτη. Ανακαλύψτε τα δικά σας αγαπημένα!

Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου

«Το διάβασμα είναι ελευθερία. Το διάβασμα είναι ανάσα. Το διάβασμα σ’ αφήνει να βλέπεις τον κόσμο με τρόπο διαφορετικό και σε καλεί σε κόσμους που δεν θα θέλεις ποτέ να τους αποχωριστείς. Το διάβασμα επιτρέπει στο πνεύμα σου να ονειρεύεται. Λένε ότι τα βιβλία είναι φίλοι για όλη τη ζωή και συμφωνώ. Το ιδανικό δικό σου σύμπαν πλαταίνει, όταν διαβάζεις. Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα, βρες λοιπόν τα βιβλία που μιλούν στο πνεύμα σου, στην καρδιά σου, στο μυαλό σου. Τα βιβλία είναι γιατρικά. Θεραπεύουν. Καθησυχάζουν. Εμπνέουν. Διδάσκουν. Ας ευγνωμονούμε τους παραμυθάδες, τους αναγνώστες και τους ακροατές. Ας ευγνωμονούμε τα βιβλία. Είναι φάρμακα για ένα καλύτερο, φωτεινότερο κόσμο. Ευχαριστώ πολύ».

Richard Van Camp
(μετάφραση στα ελληνικά Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση