ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Το χάρτινο κουτί» της Θέας Χριστοδουλίδου

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη από τη Read Library

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Επιμέλεια της Aνδρονίκης Λασηθιωτάκη

ΘΕΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ
«Το χάρτινο κουτί»

Το μυθιστόρημα «Το χάρτινο κουτί» της Θέας Χριστοδουλίδου είναι η δραματική ιστορία μιας γυναίκας που έσπασε τα συμπεριφορικά πρωτόκολλα που συνήθως απαιτούν από το ασθενές φύλο να είναι το θύμα και όχι ο θύτης. Που κολύμπησε σε ένα ωκεανό πόνου και που στο τέλος άφησε τα νερά του να την παρασύρουν στον πάτο του. Μια συναρπαστική αφήγηση που καθηλώνει τον αναγνώστη από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Προλογίζοντας το βιβλίο η φιλόλογος Ελίζα Χριστοφόρου γράφει: «Η Θέα Χριστοδουλίδου, μετά το πρώτο της μυθιστόρημα “H Κούκλα”, επανέρχεται στην πεζογραφία αυτή τη φορά με “Το χάρτινο κουτί”. Μια σύγχρονη συγκλονιστική ιστορία που παραπέμπει σε αρχαία ελληνική τραγωδία μιας και η πλοκή περιέχει όλα τα στάδια του σχήματος: ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις. Μια καθηλωτική αφήγηση με κεντρική ηρωίδα τη Φαίδρα, η οποία πλαισιώνεται από τα πρόσωπα που θα καθορίσουν την πορεία και τη μοίρα της.

Μια γυναίκα που ενώ το μόνο που θέλησε “ήταν να ζήσει μια ήσυχη ζωή, όπως τόσοι άνθρωποι σ’ αυτή τη γη”, βρέθηκε στη δύνη συμβάντων και γεγονότων που την οδήγησαν σε ένα κακοτράχαλο μονοπάτι χωρίς επιστροφή. […] Η Θέα Χριστοδουλίδου παίρνοντας τη δική της πένα δίνει σώμα και πνοή στη Φαίδρα και την βάζει να αφηγηθεί την τραγική ιστορία της. Άλλοτε σε πρώτο πρόσωπο, άλλοτε διά μέσω του επινοημένου αφηγητή, καταθέτει στον αναγνώστη κάτι πολύ περισσότερο από ένα μυθιστόρημα: “Το χάρτινο κουτί” περιέχει τη λαχανιασμένη ανάσα εκείνων των γυναικών της Κύπρου του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Των γυναικών που έζησαν (ή και επέζησαν) στη σκιά των συζύγων, των πατεράδων, των γιων και των αδελφών τους. Των γυναικών που η μοίρα και η τύχη τους, από τη στιγμή της γέννησής, τους βρισκόταν αποκλειστικά στο έλεος των αντρών. Των γυναικών που μάτωναν τα χείλη τους, πνίγοντας στη σιωπή ποταμούς δακρύων που έτρεχαν μόνο στα σκοτεινά, θάλασσες λέξεων που δεν αρθρώθηκαν ποτέ, κραυγές πόνου που έσκαβαν αργά αργά το δέρμα τους αφήνοντας βαθιές χαρακιές στα άλλοτε κοριτσίστικα πρόσωπά τους. Γυναικών που υπέμεναν χωρίς να ζητούν, περιμένουν, χωρίς να ελπίζουν...».

Το ηλεκτρονικό βιβλίο διατίθεται από τη Read Library.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο https://www.read-library.com/ για περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφέα και το έργο της.

lasithiotakisa@sppmedia.com 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ