ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άντης Χατζηαδάμος: Ένας καλλιτέχνης για όλες τις εποχές

Πριν από ακριβώς 30 χρόνια η Κύπρος έχασε πρόωρα έναν σημαντικό καλλιτέχνη της

Newsroom K

Πριν από ακριβώς 30 χρόνια η Κύπρος έχασε πρόωρα έναν σημαντικό καλλιτέχνη της (γλύπτη, χαράκτη και ζωγράφο, λογοτέχνη και κριτικό), τον Παφίτη Άντη Χατζηαδάμο (γνωστότερο στον εικαστικό κόσμο ως Andy Adamos), γεννημένο το 1936.

Ξεχωριστή περίπτωση στην κυπριακή και πανελλήνια τέχνη με τα μοντερνιστικά, αντισυμβατικά και ανθρωπιστικά έργα του, κόμισε στους σχετικά περιορισμένους, ώς τη δεκαετία του 1960, τοπικούς θεματικούς και τεχνοτροπικούς ορίζοντες, πλούσιες ξένες εμπειρίες (έζησε από την εφηβική του ηλικία, και για μεγάλα διαστήματα, στη Νότιο Αφρική ως μετανάστης, σπουδαστής, επαγγελματίας, καλλιτέχνης, δάσκαλος τέχνης ή και οικογενειάρχης πρόσφυγας, και εργάστηκε, για ένα διάστημα, και στην Ελλάδα ως συντηρητής αρχαιοτήτων).

Στη λογοτεχνία και στην κριτική ανανέωσε, με πλουσιότατη και ευρηματική γκάμα ρεαλισμού, φανταστικού και παράδοξου, τη μοντερνιστική (εξπρεσιονιστική, κυρίως) πεζογραφία και τη σατιρική ιδιωματική ποίηση και πεζογραφία, ρίχνοντας εγρήγορες και διεισδυτικές ματιές σε ποικίλα ζητήματα κοινωνίας και πολιτισμού, πάντοτε ως ενεργός πολίτης και «άνθρωπος για όλες τις εποχές».

Είναι πολύ ευχάριστη συγκυρία το ότι η επέτειος των τριαντάχρονων από τον θάνατο του Α. Χατζηαδάμου συμπίπτει με την κυκλοφορία, στην Ελλάδα και την Κύπρο, μιας πολύ αξιόλογης, καινούργιας έκδοσης. Πρόκειται για ένα βιβλίο των αθηναϊκών εκδόσεων «Το μέλλον»/«Βακχικόν», με επιμέλεια του ομότιμου καθηγητή του Α.Π.Θ. Γ. Κεχαγιόγλου και με τη συμβολή του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Λ. Παπαλεοντίου. Έχει τίτλο «Άντης Χατζηαδάμος, Κείμενα λογοτεχνικά και άλλα», και μέσα σε 486 σελίδες επανεκδίδει διορθωμένα και με ερμηνευτικό σχολιασμό όλα τα λογοτεχνικά και κριτικά δημοσιεύματα του καλλιτέχνη, πλαισιωμένα από τα ερεθιστικά και εξαιρετικά σκίτσα που τα συνόδευαν. Επίσης, κατατοπιστική Εισαγωγή, ανέκδοτο πεζογραφικό και θεατρικό, ημερολογιακό, αυτοβιογραφικό και επιστολικό υλικό του αρχείου του ή άλλων αρχείων.

Επίμετρο με Χρονολόγιο για τη ζωή και το έργο του, άλλα σημειώματα και Βιβλιογραφία, καθώς και επιλογή κριτικών κειμένων ή επιστολών που έγραψαν άλλοι για το λογοτεχνικό ή και εικαστικό έργο του.

Η πρωτοβουλία για την έκδοση του βιβλίου οφείλεται στη στοργική μέριμνα και την κάθε λογής συνδρομή του δεύτερου γιου του Α. Χατζηαδάμου, του επίσης εικαστικού καλλιτέχνη Σέργη Χατζηαδάμου, που βρήκε μερικούς πρόθυμους χορηγούς που τιμούν τον πολιτισμό της Κύπρου. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό του νησιού, ιδιαίτερα τους νέους, τους σπουδαστές, τους καλλιτέχνες και τους φιλαναγνώστες, μα και για τους πολλούς θαυμαστές του έργου του Α. Χατζηαδάμου σε όλο τον κόσμο, να διαβάσουν την έκδοση αυτή και να μάθουν πολλά πράγματα για ένα μοναδικό άνθρωπο και δημιουργό.

Περισσότερες Πληροφορίες

Εκδόσεις το Μέλλον (Βακχικόν) https://ekdoseis.vakxikon.gr/shop/ekdoseis/ellhnikh-logotexnia/keimena-logotexnika-kai-alla/Κύπρο. Από την οικογένεια του συγραφέα (FREE SHIPPING) https://www.sergisadamos.com/new-products-3/-και σε όλα τα βιβλιοπολεία του νησιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

Τα χρόνια της Πλαθ στο Κέμπριτζ και η συνάντησή της με τον Τεντ Χιου «μιλούν» για ένα γάμο μεταξύ δύο προσωπικοτήτων που θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία της αγγλόφωνης ποίησης

Η Σίλβια Πλαθ στο φως

Το βιβλίο «Red Comet: The Short Life and Blazing Art of Sylvia Plath», που βγήκε στα βιβλιοπωλεία πριν από λίγες ημέρες ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Το πρώτο δισέλιδο του βιβλίου, με τις έξι ηπείρους, που θα ακολουθήσουν αναλυτικά, και τους ωκεανούς γεμάτους ζωή

Άτλας νοερών ταξιδιών

Ενα παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο για αναγνώστες-περιηγητές, που λειτουργεί σαν παράθυρο στον κόσμο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ