ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απονέμονται τα Λογοτεχνικά Βραβεία Παιδικής Νεανικής Λογοτεχνίας 2019

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι οι αυριανοί πολίτες και διάδοχοι του κόσμου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου για τέσσερις και πλέον δεκαετίες αγκαλιάζει την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου και στηρίζει την προσπάθειά του, για βιβλία που τα παιδιά και οι έφηβοι θα αγαπήσουν, καθώς αντιλαμβάνεται πως αυτοί είναι οι αυριανοί πολίτες και διάδοχοι του κόσμου, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.

Σε ανακοίνωσή του, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου αναφέρει ότι τα Βραβεία Παιδικής Νεανικής Λογοτεχνίας 2019 του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, με αθλοθέτη το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, απονέμονται με ομόφωνες αποφάσεις της Κριτικής Επιτροπής.

Το Α΄ βραβείο μυθιστορήματος απονέμεται στο έργο «Φιλία με άρωμα λεβάντας» της Αναστασίας Ξενοφώντος Γαϊτάνου.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, με κεντρική ηρωΐδα τη δεκαπεντάχρονη Θάλεια, το οποίο, εξετάζοντας θέματα όπως η απώλεια, το πένθος και ο θάνατος, "κατεβάζει" το μέγα θέμα του θανάτου στις μικρότερες ηλικίες.

Ταυτόχρονα, καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση, το μυθιστόρημα καταλήγει να γίνεται ύμνος στη φιλιά και διαμαρτυρία σε κάθε μορφή σχολικού εκφοβισμού.

Το Β΄ βραβείο μυθιστορήματος απονέμεται στο ερωτικό-εφηβικό μυθιστόρημα του Παναγιώτη Κακούση «Η Αστρινή», το οποίο, με λυρισμό και έντονα στοιχεία διακειμενικότητας με έργα της νεοελληνικής γραμματείας, λειτουργεί ως μαθητεία στον έρωτα και στην ομορφιά του.

Μέσα από μια πλοκή γεμάτη περιπέτεια, κίνηση και δράση δίνει το έναυσμα στον έφηβο αναγνώστη να προβληματιστεί και να διαμορφώσει τη δική του στάση απέναντι στο διαφορετικό, το οποίο σήμερα μπορεί να είναι και ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας.

Έπαινος απονέμεται στο μυθιστόρημα του Σταύρου Παναγιώτου «Ένα μπουκάλι μυστικοβούτυρο».

Το βραβείο για ανέκδοτο λογοτεχνικό έργο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα / πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως απονέμεται στο έργο «Ιούνιος στο κάστρο της Μέντας», της Ισμήνης Μ. Παφίτη.

Αξιοποιώντας τη φαντασία, το χιούμορ, το παιχνίδι, τις γρήγορες εναλλαγές των εικόνων, καταστάσεων και προσώπων και τις δυνατότητες της γλώσσας, οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες του πιο πάνω διηγήματος, ταυτιζόμενοι με τους πρωταγωνιστές, την Άννα, τον Χάρη, τον Ιάσωνα και τη Βεατρίκη, καλούνται να αποδεσμευτούν από τη λογική και να ταξιδέψουν δημιουργικά πίσω στον χρόνο.

Μέσα από την επιλογή θεματοποίησης ενός γεγονότος από την παγκόσμια ιστορία, της παπικής βούλας «Vox in Rama» του 1233, ο συγγραφέας θίγει θέματα που αφορούν κυρίως τη θέση της γυναίκας τότε και τώρα ενώ ταυτόχρονα, προβάλλει την αξία των εκπαιδευτικών επισκέψεων, που στοχεύουν στη μάθηση μέσω της απόκτησης εμπειριών και συμβάλουν στην ανάπτυξη της φαντασίας.

Έπαινοι απονέμονται στα έργα «Τα κοντά μαλλιά σού πάνε πολύ» του Δημήτρη Λαζάρου και «Γεννημένος πειρατής… ή μήπως όχι;» της Μαρίας Λοΐζου.

Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι: Κατερίνα Καρατάσου, Μαργαρίτα Ιωάννου, Κώστας Κατσώνης, Φλώρα Τιμοθέου, και Χριστίνα Χριστοδούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

Η βιογραφία θα είναι γραμμένη από τον ομότεχνό του Μπλέικ Μπέιλι, γνωστό μεταξύ άλλων για τις βιογραφίες του Τζον Τσίβερ και του Ρίτσαρντ Γέιτς

Βιογραφία του Ροθ το 2021

Η πολυαναμενόμενη βιογραφία του Αμερικανού συγγραφέα πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 6 Απριλίου 2021
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Oι κανόνες που έδινε στους ηθοποιούς ο Λευτέρης Βογιατζής δεν ήταν κανόνες τού πώς να παίζεις, αλλά τού «πώς να διαθέτεις τον εαυτό σου»

«Εψαχνε κάθε λέξη...»

Τα πρακτικά της διημερίδας εκδόθηκαν σε ένα τόμο με τίτλο «Ο σκηνοθέτης, ο ηθοποιός Λευτέρης Βογιατζής»
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ