ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έφυγε από τη ζωή ο Μίκης Μιχαηλίδης, ο κύριος «ΜΑΜ»

Το όνομα του, άμεσα συνδεδεμένο με τις Κυπριακές εκδόσεις, από το 1965, όταν ξεκίνησε την επιχείρηση του με τη σύζυγό του Θέλμα, μέχρι και πρόσφατα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έφυγε σήμερα σε ηλικία 91 ετών από τη ζωή ο Μίκης Μιχαηλίδης, ο οποίος για πολλά χρόνια διατηρούσε το βιβλιοπωλείο ΜΑΜ στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στη Λευκωσία.

Το όνομα του, άμεσα συνδεδεμένο με τις Κυπριακές εκδόσεις, από το 1965, όταν ξεκίνησε την επιχείρηση του με τη σύζυγό του Θέλμα, μέχρι και πρόσφατα. Ενεργό δράση είχε και στον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Στα ράφια του βιβλιοπωλείου του υπήρχε σχεδόν το σύνολο της κυπρολογικού ενδιαφέροντος βιβλιογραφίας. Το ΜΑΜ προμήθευε με κυπρολογικες εκδόσεις, πανεπιστημιακές και ερευνητικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό για μισό αιώνα, μέχρι τον θάνατο της συζύγου του, Θέλμας, τον Μάιο του 2015.

Η συμβολή του κυρίου «ΜΑΜ», όπως τον αποκαλούσαν, από το όνομα του βιβλιοπωλείου, που έφερε τα αρχικά του ονόματος του (Μίκης Αλεξάνδρου Μιχαηλίδη), είναι αναμφισβήτητη, σε σχέση με την προώθηση του κυπριακού βιβλίου. Σε συνεντεύξεις του τόνιζε ότι ήταν ο πρώτος που έκανε οργανωμένες παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων. Διοργάνωνε επίσης και δημοπρασίες. Η δράση του δεν περιορίστηκε στα γεωγραφικά όρια της Κύπρου, αλλά έφτασε μέχρι την Κίνα και πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Οι φοιτητές και οι ερευνητές συχνά διάβαζαν τα βιβλία, που δεν μπορούσαν να αγοράσουν, στο μικρό σαλονάκι του ΜΑΜ και χάρη σε αυτό ολοκλήρωναν τις διατριβές τους ή τις μελέτες τους.

Όταν τιμήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη και προώθηση της κυπρολογικής έρευνας, στην αντιφώνησή του είπε ότι είναι τεράστια η χαρά να τιμάται κάποιος για το όνειρό του και ότι αισθανόταν κουρασμένος, αδικημένος, αλλά πανευτυχής.

Η κηδεία του Μίκη Μιχαηλίδη θα γίνει το Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου, στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, στις 11.30.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση