ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:38
 

Γυναικεία «υπογραφή» στη βραχεία λίστα του βραβείου Μπούκερ

Πέντε συγγραφείς και το σύνολο των μεταφραστών των έξι βιβλίων, που επιλέχθηκαν από ένα σύνολο 108 τίτλων γραμμένων σε 25 διαφορετικές γλώσσες, είναι γυναίκες.

Newsroom Κ, Αθήνα

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Man Booker Prize International, τα γυναικεία ονόματα είναι περισσότερα από τα αντρικά στη βραχεία λίστα του φετινού βραβείου, που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης.

Πέντε συγγραφείς και το σύνολο των μεταφραστών των έξι βιβλίων, που επιλέχθηκαν από ένα σύνολο 108 τίτλων γραμμένων σε 25 διαφορετικές γλώσσες, είναι γυναίκες, ενώ η κριτική επιτροπή υπογραμμίζει ότι δεν κατέβαλε προσπάθεια για να αποκαταστήσει τις ανισότητες των προηγούμενων χρόνων, απλώς διάλεξε τα καλύτερα έργα.

Μεταξύ των υποψηφίων συγκαταλέγεται και η περυσινή νικήτρια, Ολγκα Τοκάρτσουκ, για το νέο βιβλίο της με τίτλο «Drive Your Plow Over the Bones of the Dead», μεταφρασμένο στα αγγλικά από την Αντόνια Λόιντ Τζόουνς (το παλαιότερο μυθιστόρημά της «Το αρχέγονο και άλλοι καιροί», κυκλοφορεί στα ελληνικά από τον Καστανιώτη).

Υποψήφιες είναι, επίσης, η καταξιωμένη Γαλλίδα πεζογράφος Αννί Ερνώ με το αυτοβιογραφικό «Tα χρόνια» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πάπυρος), η Γερμανίδα Μάριον Πόσμαν με το σκοτεινά κωμικό μυθιστόρημα «The Pine Islands», η Χιλιανή Αλία Τραμπούκο Ζεράν, που κάνει το ντεμπούτο της με το «The Remainder», και η Ζόκα Αλχάρτι από το Ομάν με το «Celestial Bodies», το οποίο παρακολουθεί την πορεία της χώρας της προς τον εκσυγχρονισμό μέσα από τα μάτια τριών αδελφών. Ο μοναδικός άντρας υποψήφιος είναι ο Κολομβιανός συγγραφέας Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες για τη «Μορφή των λειψάνων» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ικαρος), που διερευνά τα γεγονότα πίσω από δύο πραγματικές πολιτικές δολοφονίες στην Μπογκοτά στις αρχές και στα μέσα του 20ού αιώνα.

Σύμφωνα με την ιστορικό και επικεφαλής της κριτικής επιτροπής, Μπέτανι Χιουζ, και τα έξι υποψήφια βιβλία καταπιάνονται με «τη δύναμη της μνήμης», θέτουν «μεγάλα πλατωνικά, σωκρατικά ερωτήματα για τη φύση της ειρήνης και της ευτυχίας» και περιλαμβάνουν «πολλά πτώματα», γιατί όλα τα παραπάνω συνιστούν «αναμετρήσεις με τη θνητότητα». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου, το οποίο μοιράζονται ο συγγραφέας και ο μεταφραστής του βιβλίου, είναι 50.000 λίρες, όμως ακόμη μεγαλύτερο είναι το όφελος από την αύξηση των πωλήσεων που κατά κανόνα ακολουθούν. Οι πωλήσεις του «Flights», που απέσπασε το περυσινό βραβείο, αυξήθηκαν κατά 692% τον μήνα αμέσως μετά την ανακοίνωση των νικητών και πλέον το βιβλίο βρίσκεται στη δέκατη έκδοσή του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει, ο Ηλιος μετατρέπει 4,6 εκατομμύρια τόνους ύλης του σε ενέργεια. κάτι ανάλογο προσπαθούν να επιτύχουν οι επιστήμονες με τη σύντηξη του υδρογόνου

Η ενέργεια του Ηλίου

Η μεγαλύτερη αστρονόμος όλων των εποχών είναι η Αγγλοαμερικανίδα Σεσίλια Πέιν-Γκαπόσκιν
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Μπορεί ένα κόμικ να αφηγηθεί μια τέτοια σύνθετη πολιτική και στρατιωτική ιστορία; Πηγή φωτογραφίας: «Κ» Ελλάδος.

Oταν τα κόμικ γράφουν Ιστορία

To πολυσέλιδο graphic novel «Οι όμηροι του Γκαίρλιτς», μια απίστευτη, αληθινή ιστορία διχασμού και πολέμου» σε σενάριο και ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X