ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Λεωνίδα Γαλάζη «Άλλα νοήματα και μέσα κόσμοι. Δοκιμές για θέματα λογοτεχνίας»

Περιέχονται δοκιμές, μελέτες και βιβλιοκρισίες γύρω από θέματα της ευρύτερης νεοελληνικής και της κυπριακής λογοτεχνίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΑΛΑΖΗΣ

«Άλλα νοήματα και μέσα κόσμοι. Δοκιμές για θέματα λογοτεχνίας» 

εκδ. Ίαμβος, σελ. 438

Αθήνα, 2022

 

Κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες το βιβλίο του Λεωνίδα Γαλάζη Άλλα νοήματα και μέσα κόσμοι. Δοκιμές για θέματα λογοτεχνίας, από τις εκδόσεις Ίαμβος στην Αθήνα.

Στο νέο βιβλίο αυτό του Λεωνίδα Γαλάζη, το πέμπτο βιβλίο δοκιμίων του συγγραφέα, περιέχονται δοκιμές, μελέτες και βιβλιοκρισίες γύρω από θέματα της ευρύτερης νεοελληνικής και της κυπριακής λογοτεχνίας. Το ενδιαφέρον του Λ. Γαλάζη επικεντρώνεται, αφενός, στο έργο των Γιάννη Ρίτσου, Κωστή Παλαμά, Βασίλη Μιχαηλίδη, Τεύκρου Ανθία και άλλων παλαιότερων, νεότερων και σύγχρονων ποιητών και, αφετέρου, σε επισκοπήσεις της Γενιάς της Εισβολής και της Γενιάς του Ενενήντα, σε ό,τι αφορά ειδικά την κυπριακή ποίηση.

Στον τομέα της πεζογραφίας ο συγγραφέας επικεντρώνεται στο έργο των Στέφανου Κωνσταντινίδη, Γεώργιου Χαριτωνίδη και άλλων, ενώ προτείνεται μια συνανάγνωση των Αδερφοφάδων του Νίκου Καζαντζάκη με τη Μάντρα του Ανδρέα Ονουφρίου. Τα θεατρολογικά μελετήματα του βιβλίου περιλαμβάνουν προσεγγίσεις στη δραματουργία της Ρήνας Κατσελλή σε συνάρτηση με τον διάλογο ιστορίας και λογοτεχνίας και με την αξιοποίηση της κυπριακής διαλέκτου στη θεατρική γραφή, καθώς και σχολιασμό μιας θεατρικής διασκευής της «Χιώτισσας» του Β. Μιχαηλίδη, του δράματος «Η σκλάβα» του Μιχάλη Μουστερή. Στα περισσότερα κείμενα του τόμου δεσπόζουν, από τη μια, η διακειμενική προσέγγιση των λογοτεχνικών κειμένων και, από την άλλη, η λειτουργική ένταξη της κυπριακής λογοτεχνίας στην ευρύτερη νεοελληνική. Το εξώφυλλο του βιβλίου φιλοτέχνησε ο χαράκτης Γιώργος Κωνσταντίνου. Η γλωσσική επιμέλεια έγινε από τη φιλόλογο, Γεωργία Γαλάζη.

 

Ο συγγραφέας

Ο Λεωνίδας Γαλάζης γεννήθηκε το 1962 στη Λευκωσία. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Έχει εκδώσει δέκα ποιητικές συλλογές και πέντε βιβλία μελετών – δοκιμίων για θέματα λογοτεχνίας. Είχε τη φιλολογική επιμέλεια διάφορων συλλογικών τόμων και τη γενική επιμέλεια της Ανθολογίας Δύο αιώνες επώνυμης κυπριακής ποίησης 1837-2021 (Λευκωσία, Ο.Λ.Κ., 2021).

To 1982 τιμήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου με το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη για την ποιητική του συλλογή Ιατρική βεβαίωση και το 2010 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης Κύπρου για τη συλλογή Λοκριγκάνα. Τον Οκτώβριο του 2019 τιμήθηκε, για την προσφορά του στη λογοτεχνία και στον πολιτισμό, με το Χρυσό Μετάλλιο Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό για την Ανάπτυξη του Πνεύματος και της Τέχνης «Το Καφενείο των Ιδεών» (Σαλαμίνα-Ελλάδα).

Είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής, συνυπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού Κυπριακή Εστία και επικεφαλής της συντακτικής ομάδας του Ετήσιου Δελτίου του Ο.Λ.Κ., ΟΛΚή.

Αναλυτική εργογραφία του Λ. Γαλάζη και κριτικογραφία για το έργο του είναι προσβάσιμη στον σύνδεσμο: https://olk.com.cy/members/galazis-leonidas/

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ