ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μία σημαντική προσφορά στην τοπική ιστορία

Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Η Κυπερούντα του χθες και του σήμερα», του Γ. Αλλαγιώτη

Newsroom K

 Κυκλοφόρησε από τον Εκδοτικό Οίκο Ηλία Επιφανίου η μελέτη του συγγραφέα Γεώργιου Μ. Αλλαγιώτη «Η Κυπερούντα του χθες και του σήμερα», η οποία έρχεται να προσφέρει στη μελέτη της τοπικής ιστορίας. 

Στο βιβλίο αυτό η ιστορία της Κυπερούντας από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τις μέρες μας και παρατίθεται ανάλυση και σύνθεση των απαραίτητων στοιχείων για κάθε επί μέρους θέμα, ώστε ο αναγνώστης να εξάγει χρήσιμα και αντικειμενικά συμπεράσματα στο πλαίσιο της γενικότερης ιστορίας της Κύπρου, αλλά συνάμα να λάβει γνώση άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Κυπερούντας.

Βασικό κίνητρο του συγγραφέα για να προχωρήσει στην έρευνα και να συλλέξει συστηματικά στοιχεία και υλικό ήταν η έγκυρη καταγραφή της ζωντανής μαρτυρίας, μιας γενιάς που φεύγει. Ο συγγραφέας, μέσα από αυτή του τη δουλειά τονίζει την ανάγκη όπως προστατευθεί και διαφυλαχθεί διά της καταγραφής η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας από όποιους κινδύνους την απειλούν.

Το βιβλίο έχει έκταση 416 σελίδες, με πλούσιο έγχρωμο και μαυρόασπρο, φωτογραφικό υλικό 720 φωτογραφιών, σε μια πολυτελή έκδοση, και αποτελείται από 19 κεφάλαια που αφορούν την ιστορία της Κυπερούντας, την ονομασία του χωριού, τις διάφορες πτυχές της ζωής των κατοίκων, τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις, την κοινωνική και πολιτιστική ζωή των κατοίκων, τα παραδοσιακά επαγγέλματα, τις ιστορικές και αρχαιολογικές αναφορές, την αγροτική ζωή, τα μεταφορικά μέσα, την ύδρευση και άρδευση, τις υπηρεσίες, τους συλλόγους και σωματεία, τις δημοσιεύσεις και αναφορές του εγχώριου και ξένου τύπου αναφορικά με τη Κυπερούντα, την εκπαίδευση, τις εκκλησίες, τη συμμετοχή στους εθνικούς αγώνες και κυρίως στον αγώνα της ΕΟΚΑ μέσα από μελέτες, αναφορές και μαρτυρίες που ξεδιπλώνουν στον αναγνώστη τη μακρόχρονη ιστορία του χωριού.

Στη περίπτωση αυτή του βιβλίου, η ολοκλήρωση του είναι αποτέλεσμα μιας επίμονης και επίπονης προσπάθειας πολλών χρόνων. Ο συγγραφέας χρειάστηκε να ανατρέξει σε πολλές πηγές πληροφόρησης όπως, ζωντανές αυθεντικές αφηγήσεις ηλικιωμένων προσώπων της κοινότητος, σε βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, επισκέφτηκα κυβερνητικές υπηρεσίες, δημοτικές, εκκλησιαστικές και ιδιωτικές βιβλιοθήκες και μουσεία. Ανάτρεξε σε βιβλία που αφορούν αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955-1959, επισκέφθηκε δε αρκετούς από αυτούς οι οποίοι έζησαν και πολέμησαν στη Κυπερούντα, στη περιοχή Πιτσιλιάς και του Τροόδους.

Η έκδοση είναι εμπλουτισμένη με 720 έγχρωμες και μαυρόασπρες φωτογραφίες.


Ιστορία της κοινότητας
Η ύπαρξη της Κοινότητος χρονολογείται τουλάχιστον από την αρχή του 3ου αιώνα μ.χ. Οι ανασκαφές που έγιναν στο χωριό από το αρχαιολογικό μουσείο Κύπρου κατά την περίοδο 1967-2000, έφεραν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα, όπως τάφους και αγγεία, που χρονολογούνται τον 3ο και 4ο αιώνα μ.Χ., κατά τη Ρωμαϊκή και αρχές της Βυζαντινής περιόδου. Τα χρόνια της Ενετοκρατίας άφησαν επίσης τη σφραγίδα τους στη κοινότητα με την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού (1521 μ.Χ.).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

Φωτογραφία από Koshu Kunii on Unsplash

5+1 βιβλία για τον ρατσισμό

Σας προτείνουμε μερικά βιβλία τα οποία θα μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε καλύτερα την κατάσταση, να ανοίξει το μυαλό μας ...
Newsroom K
 |  ΒΙΒΛΙΟ