ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα έκδοση: Τα Ενωτικά Δημοψηφίσματα στην Κύπρο

Στον τόμο περιλαμβάνονται 17 πρωτότυπες μελέτες από διακεκριμένους ιστορικούς και νέους ερευνητές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου ο συλλογικός τόμος με τίτλο «Τα ενωτικά δημοψηφίσματα στην Κύπρο», με επιμέλεια των καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και πρώην πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, Γιώργου Γεωργή, του διδάκτορα Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Αναπληρωτή Εφόρου του Κρατικού Αρχείου Χρίστου Κ. Κυριακίδη και του υποψήφιου διδάκτορα Ιστορίας, Χαράλαμπου Γ. Χαραλάμπους.  

Στον τόμο περιλαμβάνονται 17 πρωτότυπες μελέτες από διακεκριμένους ιστορικούς και νέους ερευνητές και αφορούν τα τέσσερα δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας στο νησί. Ως επίμετρο, υπάρχει και ένα κείμενο για τα δημοψηφίσματα στην Ελλάδα από το 1862 μέχρι το 2015.

 

Τα δημοψηφίσματα

Στην Κύπρο, τα δημοψηφίσματα αποτελούσαν τις δυναμικότερες ειρηνικές εκφράσεις του ενωτικού αιτήματος προς τις βρετανικές αρχές. Αποτελούσαν, στην ουσία, συλλογές υπογραφών, κάτω από ένα σύντομο κείμενο υπέρ της Ένωσης. Το πρώτο δημοψήφισμα, το 1914, έμεινε ημιτελές, λόγω της έκρηξης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οργανώθηκε με αφορμή τα 50 χρόνια της ένωσης των Επτανήσων με τον ελληνικό κορμό. Το 1921 και το 1930, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, οργανώθηκαν δύο δημοψηφίσματα, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και την ίδρυση του ελληνικού κράτους αντίστοιχα.

Μαζικότερο και αντιπροσωπευτικότερο ήταν το δημοψήφισμα του 1950, που οργανώθηκε μετά το ναυάγιο της Διασκεπτικής Συνέλευσης, και στο οποίο αναφέρονται 7 μελέτες στο εν λόγω βιβλίο. Αναπτύσσονται πτυχές όπως η οικονομική ενίσχυση και η διεθνοποίηση του Κυπριακού, η στάση του ΑΚΕΛ έναντι του δημοψηφίσματος, ο αντίκτυπος που είχε στον Τύπο της Κύπρου και της Ελλάδας αλλά και το δημοψήφισμα ως σημείο καμπής στο αντιαποικιακό κίνημα.  


Παρουσίαση

Η παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Τα Δημοψηφίσματα στην Κύπρο» θα γίνει την Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023, ώρα 7 μ.μ. στην Αίθουσα Ηρώων του Οικήματος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ, στην οδό Προδρόμου 40, στον Στρόβολο, από τον καθηγητή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, δρ Χάρης Αλεξάνδρου και ο εκδότης κ. Ηλίας Επιφανίου. Θα υπάρξει αντιφώνηση από τους επιμελητές του τόμου, Καθηγητή Γιώργο Γεωργή και τον δρα Χρίστο Κ. Κυριακίδη. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο δημοσιογράφος Κορνήλιος Χατζηκώστας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ