ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νύχτα των ιδεών 2021 για να είμαστε πιο «Κοντά»

Η ετήσια εκδήλωση, αφιερωμένη στην ελεύθερη μετάδοση των ιδεών και των γνώσεων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η νύχτα των ιδεών, ετήσια εκδήλωση, αφιερωμένη στην ελεύθερη μετάδοση των ιδεών και των γνώσεων, είναι προγραμματισμένη στις 28 Ιανουαρίου του 2021. Δεδομένου της επιδημίας του κορωνοϊού, η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών και θα μεταδοθεί στα κοινωνικά δίκτυα.

« Κοντά: ποίηση, αλληλεγγύη και μετάδοση » - Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, 4.30μμ
Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου

Η εκδήλωση αυτή, που εγγράφεται στα πλαίσια τιης υγειονομικής κρίσης, θέτοντας « το ζήτημα των ατομικών και συλλογικών μας σχέσεων σε συνάρτηση με το χώρο» η οποία «μας προσκαλεί να συλλογιστούμε τις νέες μορφές αλληλεγγύης που η οικονομική και κοινωνική κρίση μας καλεί να δομήσουμε» θα παρουσιαστεί, από την Ανθή Παφιου και τον Mathieu Devavry, υπό μορφή ζωντανής εκτέλεσης μιας τοιχογραφίας-πορτρέτο του Αλμπέρ Καμύ. Αυτή η εικαστική παράσταση θα συνοδεύεται από την ανάγνωση αποσπασμάτων της «Πανούκλας», του «επαναστατημένου ανθρώπου, του Ζωνάς ή ο «καλλιτέχνης επί τω έργω» και «Το Ελληνοπουλλο». Tα ελληνικά ποιήματα της Δάφνης Νικήτα (μεταφρασμένα στα γαλλικά από τον Χρίστο Dubart) θα αποτελέσουν το αντικείμενο για τη δημιουργία ενός βίντεο από τον Γιώργο Ταξιαρχόπουλο (εικαστικό καλλιτέχνη) και τα ποιήματα του Fortino Samano (μεταφρασμένα στα γαλλικά από την Marine Meunier) θα αποτελέσουν το αντικείμενο για τη δημιουργία ενός βίντεο από τον Σπύρος Χριστοφή και τον Mathieu Devavry.

«Το μπλε ποίημα» - Δάφνη Νικήτα & Γιώργος Ταξιαρχόπουλος

Το γαλλικο Ινστιτουτο της Κύπρου επέλεξε να τονίσει τις ιδέες του Αλμπέρ Καμύ, ο οποίος, καλύτερα από όλους πάντρεψε την ιδέα του Παραλόγου και της Μοναξιάς, της Εξέγερσης και της Αλληλεγγύης, μεσα απ΄ όλο του το έργο. Στο Καρτεσιανό « σκέφτομαι άρα υπάρχω» αντιπαραθέτει το « Εμείς επαναστατούμε άρα υπάρχουμε» . Πολλοί έχουν διαβάσει ή ξαναδιαβάσει την Πανούκλα κατά την διάρκεια των διαφόρων περιορισμών που επηρέασαν την ψυχολογία των ατόμων όσο και το Covid-19 την υγεία τους. Η Πανούκλα δείχνει καλά όλη την ασάφεια μιας μάστιγας που, αν και πραγματική, αποστάζει ένα κακό πολύ πιο ύπουλο οταν φτάνει στις ψυχές των ανθρώπων.

Ο φόβος, η δυσπιστία, η καταγγελία, η παραίτηση, η μοναξιά και ο παραλογισμός είναι δεινά πιο ολέθρια από τις ασθένειες που επηρεάζουν το σώμα των ατόμων: είναι κακά που μαστίζουν το κοινωνικό σώμα. Σε αυτές τις μάστιγες πιο σημαντικές από την ασθένεια που τους προκαλεί, ο Αλμπέρ Καμύ αντιτίθεται με τις ηθικές και ανθρωπιστικές αξίες του θάρρους, της αντίστασης, της μάχης, της εξέγερσης, της αλληλεγγύης και της αδελφότητας: Ο άλλος άνθρωπος είναι « Ο ξένος », ο ριζικά άλλος, αλλά είναι επίσης ο αδερφός μου, ο γείτονάς μου. Στο τελευταιο του εργο που δημοσιεύτηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του, «Η εξορία και το βασίλειο» ο Αλμπέρ Καμύ περιγράφει στο διήγημα με τίτλο «Ζωνάς» την αγωνιώδη αναζήτηση ενός ζωγράφου που αφήνει έναν καμβά στο στούντιο του: «εντελώς λευκό, στο κέντρο του οποιου, ο Ζωνάς είχε γράψει μόνο, με πολύ μικρούς χαρακτήρες, μια λέξη που οταν καποιος την αποκρυπτογραφήσει, δεν ξερει αν πρεπει να διαβασει «Μοναχικος» ή «Αλληλεγγύη». Ο Αλμπέρ Καμύ γράφει στον Επαναστατημένο Ανθρωπο: "Τι είναι ένας εξεγερμένος άνθρωπος; Ένας άντρας που λέει όχι. Αν όμως αρνείται, δεν τα παρατάει: είναι επίσης ένας άνθρωπος που λέει ναι, από την πρώτη του κίνηση ».

Τοιχογραφία-πορτρέτο του Αλμπέρ Καμύ

Για αυτό τον λόγο σε αυτή την περίοδο της πανδημίας που απομακρύνει τους ανθρώπους από το φόβο και τη δυσπιστία όμως τους ξαναφέρνει κοντά μέσω της αντίστασης, της μάχης και της αλληλεγγύης, Κύπριοι και Γάλλοι καλλιτέχνες επιθυμούν να αποτίνουν φόρο τιμής στον Αλμπέρ Καμύ με την ευκαιρία της Νύχτας Ιδεών και της εκδήλωσης με τίτλο «Κοντά: Ποίηση, αλληλεγγύη και μετάδοση» όπου η μετάδοση είναι επίσης αυτή της αντίστασης και της αδελφοσύνης.

Περισσότερες Πληροφορίες

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021 24 ώρες non-stop live  

Institut français de Chypre - Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

Οι συγγραφείς της βιογραφίας «Navalny: Putin’s Nemesis, Russia’s Future?», Γιαν Μάτι Ντολμπάουμ, Μόρβαν Λέλουετ και Μπεν Νομπλ, στο βιβλίο τους εξηγούν ποιος είναι ο Ναβάλνι

Η Ρωσία του Ναβάλνι

Για κάποιους είναι δημοκρατικός ήρωας –ιδίως μετά την επιστροφή του στη Ρωσία τον Ιανουάριο και την άμεση σύλληψή του–, ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ