ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γ. Νεοφύτου στη Λευκωσία

Πρόκειται για το «Δύο θεατρικά έργα: Οι προδόται, η Κύπρος είναι ...ική»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Κίνηση Πολιτισμού σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Αλμύρα παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Γιώργου Νεοφύτου «Δύο θεατρικά έργα: Οι προδόται, η Κύπρος είναι ...ική». Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Τάκης Χατζηδημητρίου, επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Νόνα Μολέσκη, φιλόλογος και κριτικός θεάτρου. Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Πόπη Αβραάμ και ο συγγραφέας.

 

Τα θεατρικά

O Γιώργος Νεοφύτου στο θεατρικό έργο «Οι Προδόται», μετά από ενδελεχή έρευνα, αναπλάθει με το δικό του ξεχωριστό ύφος τραγικά γεγονότα, που προκάλεσε ο αρρωστημένος εθνικισμός και φανατισμός: Την τρομοκρατία και τις απάνθρωπες πολιτικές δολοφονίες στελεχών ή και απλών μελών της Αριστεράς, που σημάδευσαν τη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας και οδήγησαν σε ολέθριες συνέπειες. «Οι Προδόται» αποτελούν ένα έργο, το οποίο αναδεικνύει με θάρρος καλά κρυμμένα εγκλήματα. Εγκλήματα, τα οποία η επίσημη ιστοριογραφία του κυπριακού ημικατεχόμενου κράτους κρατεί καλά κρυμμένα. Ο συγγραφέας δεν προάγει το μίσος, αλλά, αμφισβητώντας το κυρίαρχο αφήγημα, αποκαλύπτει με διαλεκτικό τρόπο την αλήθεια και προσδίδει στο έργο, μέσα από την τοπική αυτογνωσία, οικουμενικές διαστάσεις.

Στο δεύτερο θεατρικό που περιλαμβάνεται στον τόμο, «Η Κύπρος είναι ...ική» ο συγγραφέας το αποκαλεί ένα παιχνίδι με την ιστορία. Μέσα από τον προοδευτικά αναπτυσσόμενο διάλογο μεταξύ ενός Ελληνοκυπρίου και ενός Τουρκοκυπρίου, διατρέχει με ιλαροτραγικό τρόπο την ιστορία της Κύπρου των τελευταίων δύο αιώνων. Οι ιστορικές περιπέτειες του νησιού, οι ψευδαισθήσεις και οι συνεχείς διχόνοιες αναπαριστάνονται με χιούμορ, πεζό και έμμετρο λόγο οδηγώντας μας στο ερώτημα: Σε ποιον ανήκει τελικά η Κύπρος;

 

Πληροφορίες

Πότε/πού: Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, ώρα 7:00 μ.μ. Πολιτιστικό-Κοινωνικό Κέντρο «Παλιά Αγορά Παλλουριώτισσας»

 

Την παρουσίαση στηρίζει ο Δήμος Λευκωσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση