ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρουσιάστηκε η έκδοση «Glyn Hughes 1931 – 2014»

Το βιβλίο παρακολουθεί την πορεία του ζωγράφου από τα φοιτητικά του χρόνια μέχρι τον θάνατό του, το 2014

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παρουσιάστηκε η δίγλωσση καλαίσθητη έκδοση «Glyn Hughes 1931 – 2014» τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και το Ίδρυμα Πιερίδη στο Θέατρο Πόλης - ΟΠΑΠ. Η έκδοση βασίζεται στην έκθεση που διοργανώθηκε από το NiMAC (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας: Συνεργασία Ίδρυμα Πιερίδη) το 2016 και αναδεικνύει όλες τις πτυχές του πλούσιου έργου του σημαντικού ζωγράφου και ανθρώπου του πολιτισμού Glyn Hughes.

 Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Πιερίδη, Δημήτρης Πιερίδης, στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι η έκδοση παρακολουθεί την πορεία του Χιουζ από τα φοιτητικά του χρόνια στη Βρετανία μέχρι και τα τελευταία του έργα λίγο πριν πεθάνει το 2014. Ο κ. Πιερίδης πρόσθεσε: «Παράλληλα, παρουσιάζεται η σημαντική δουλειά που έκανε για το θέατρο αφού υπήρξε σταθερός συνεργάτης του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, και σκηνογράφησε πολλές φορές και στον διεθνή χώρο».

 
Στον χαιρετισμό της η αν. διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Ελέγκω Φραγκουλίδου, σημείωσε ότι αποστολή του Γραφείου, αλλά και ευθύνη του, είναι η διαφύλαξη της ιστορίας και του πολιτισμού και η διασφάλιση της συνέχισης της υφιστάμενης και της παλιάς γνώσης και πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της καταγραφής, της αρχειοθέτησης, της ψηφιοποίησης και της έκδοσής της», τονίζοντας ότι αισθάνεται υπερήφανη αλλά και ευτυχής «που μας δόθηκε η ευκαιρία, μέσα από τη συνεργασία με το Ίδρυμα Πιερίδη να προχωρήσουμε στην έκδοση του βιβλίου αυτού, που αποτελεί, μεταξύ άλλων, μια κατάθεση της πρόσφατης ιστορίας του νησιού μας μέσα από τα μάτια του καλλιτέχνη».
 

Η καλαίσθητη έκδοση βασίζεται στην έκθεση που διοργανώθηκε από το NiMAC το 2016.

 

Με τη σειρά του ο διευθυντής του Ιδρύματος Πιερίδη και επιμελητής της έκδοσης, Γιάννης Τουμαζής, παρουσιάζοντας την έκδοση είπε ότι «ο Γκλυν Χιούζ ήταν μόλις 25 χρόνων όταν πάτησε το πόδι του στην Κύπρο το 1956, σε μια πολύ ταραγμένη όπως όλοι γνωρίζουμε εποχή και έκτοτε παρέμεινε εδώ στον τόπο μας και βίωσε όλη την νεότερη κυπριακή ιστορία, μέχρι και τον θάνατό του το 2014, καταγράφοντας ένα σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία των εικαστικών της χώρας μας».
 
Πρόσθεσε ότι «ο Χιούζ με τη πολυσχιδή συμβολή του, δημιούργησε τις προϋποθέσεις εκείνες που ενθάρρυναν την ενεργή συμμετοχή του κοινού στα όσα καινούργια και καινοτόμα συνέβαιναν στον χώρο της τέχνης, όμως, βίωσε και όλες τις τραγικές πολιτικές εξελίξεις, αποτυπώνοντάς τις μάλιστα με δυναμισμό και αγωνία σε πολλά έργα του, όπως για παράδειγμα τα δυσάρεστα γεγονότα του 1963-64 ή την τουρκική εισβολή του 1974, η οποία μάλιστα τον επηρέασε βαθύτατα».
 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή σύντομης ταινίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριων αφιερωμένης στον Γκλυν Χιουζ

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

Οι συγγραφείς της βιογραφίας «Navalny: Putin’s Nemesis, Russia’s Future?», Γιαν Μάτι Ντολμπάουμ, Μόρβαν Λέλουετ και Μπεν Νομπλ, στο βιβλίο τους εξηγούν ποιος είναι ο Ναβάλνι

Η Ρωσία του Ναβάλνι

Για κάποιους είναι δημοκρατικός ήρωας –ιδίως μετά την επιστροφή του στη Ρωσία τον Ιανουάριο και την άμεση σύλληψή του–, ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ