ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην Ανί Ερνό το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Η Γαλλίδα συγγραφέας είναι η φετινή επιλογή της Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών

Kathimerini.gr

Στην 82χρονη Γαλλίδα συγγραφέα Ανί Ερνό απένειμε το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, το μεσημέρι της Πέμπτης. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ).

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το Νόμπελ δόθηκε στη συγγραφέα «για το θάρρος και την κλινική οξύνοια με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης».

Μια από τις πιο σημαντικές σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας, η Ερνό έχει διακριθεί πολλές φορές για το έργο της στην πεζογραφία που προέρχεται από τα βιώματά της. Ξεχωρίζει η αυτοβιογραφία της με τίτλο «Τα χρόνια» (2008). Έχει τιμηθεί με το βραβείο Μαρκερίτ Γιουρσενάρ για τη συνεισφορά της στον χώρο των Γραμμάτων ενώ το 2019 υπήρξε υποψήφια και για το Man Booker International.

Από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τιτλο «Cleaned Out» το 1974, το γράψιμο της Ερνό συνέχισε να εξερευνά όχι μόνο τη δική της εμπειρία ζωής αλλά και των άλλων γενεώς: των γονιών της, των γυναικών στον στενό της κύκλο και άλλων ανώνυμων ανθρώπων που γνώρισε σε δημόσιο χώρο.

Τα βασικά θέματα από τα οποία χαρακτηρίζεται η δουλειά της εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες είναι: το σώμα και η σεξουαλικότητα, οι στενές σχέσεις, η κοινωνική ανισότητα και το ερώτημα πώς να γραφτούν αυτές οι εμπειρίες.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το annieernaux.org 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ