ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο

Για να μας ξεναγήσει σε αυτούς τους λαβυρινθώδεις μαγικούς τόπους του ζατέλειου κόσμου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Ζυράννα Ζατέλη έχει δημιουργήσει ένα δικό της λογοτεχνικό σύμπαν, έναν κόσμο ονειρικό – σαν «όνειρο μέσα σε όνειρο», όπως έλεγε ο Πόε – που σε παρασύρει και σου αφήνει μια νοσταλγική αίσθηση σε αποχρώσεις μωβ και άρωμα καπνού μιας άλλης εποχής.

Ο ζατέλειος λογοτεχνικός τόπος είναι κάπως χαοτικός, με μεγάλες περιόδους, πολλά ονόματα, δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στα χρονικά επίπεδα. Κι όμως αυτός ο «λαβύρινθος», που σε άλλους συγγραφείς αποτελεί μειονέκτημα, στην περίπτωση της Ζυράννας Ζατέλη ασκεί γητεία στον αναγνώστη και τον δένει όλο και περισσότερο στα συγγραφικά της μάγια, καθώς τον απορροφά όλο και βαθύτερα στις δίνες του.

Το Βιβλιοτρόπιο προσκαλεί στη σκηνή του θεάτρου Ριάλτο την ίδια την Ζυράννα Ζατέλη, για να μας ξεναγήσει σε αυτούς τους λαβυρινθώδεις μαγικούς τόπους του ζατέλειου κόσμου. Μαζί της η συστηματική αναγνώστρια του έργου της Άντρη Κωνσταντίνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Frederick.

Λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες

Ζυρράνα Ζατέλη

Η Ζυράννα Ζατέλη γεννήθηκε στον Σοχό Θεσσαλονίκης το 1951. Σπούδασε θέατρο στην Αθήνα, μα δεν ασχολείται παρά με το γράψιμο. Η Περσινή αρραβωνιαστικιά είναι το πρώτο της βιβλίο με διηγήματα (1984). Ακολούθησε το Στην ερημιά με χάρι (1986), επίσης με διηγήματα. Το 1993 εκδόθηκε το μυθιστόρημά της Και με το φως του λύκου επανέρχονται (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 1994) και το 2001 το μυθιστόρημα Ο θάνατος ήρθε τελευταίος, πρώτο μέρος της τριλογίας Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2002). Το 2006 κυκλοφόρησε το αφήγημα Οι μαγικές βέργες του αδελφού μου, το 2009 το μυθιστόρημα Το πάθος χιλιάδες φορές, δεύτερο μέρος της τριλογίας Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους, το 2011 η συλλογή αφηγημάτων Ηδονή στον κρόταφο και το 2017 τα Τετράδια ονείρων. Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Τα βιβλία της μεταφράστηκαν και κυκλοφορούν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σερβία, τη Ρωσία, τη Λιθουανία και στις ΗΠΑ. Το 2022 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο του Αναγνώστη για το σύνολο του έργου της.

Άντρη Κωνσταντίνου

Η Άντρη Κωνσταντίνου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick με αντικείμενα το Θέατρο/Δράμα στην Εκπαίδευση και την Ιστορία του Θεάτρου. Σκηνοθέτησε τη θεατρική δράση Memento mortem στα εγκαίνια της έκθεσης της Αγγέλως Ευαγγέλου (2008) και τις παραστάσεις Ο ουρανός κατακόκκινος της Λούλας Αναγνωστάκη (2008), Η νόσος του Αντώνη Γεωργίου (2009), Από μια κλωστή του Χαράλαμπου Γιάννου (2011) και Η Καίτε Κόλλβιτς παρουσιάζει μια σύντομη ιστορία της μοντέρνας τέχνης της Έλενας Πέγκα (2017). Έχει συνεργαστεί με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου με την ιδιότητα της Δραματολόγου και συμβούλου ρεπερτορίου (2005-2008). Εργάστηκε για τη συλλογή του υλικού και την επιστημονική τεκμηρίωση του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου (λεζάντες εκθεμάτων και κείμενα μόνιμης έκθεσης) και για την επιστημονική επιμέλεια των πρώτων εκπαιδευτικών του προγραμμάτων. Επιμελήθηκε την έκδοση «Θεατρικό Μουσείο Κύπρου. Κατάλογος εκθεμάτων» (2016). Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Το θέατρο στην Κύπρο. Οι θίασοι, η κρατική πολιτική και τα πρώτα χρόνια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου», Καστανιώτης, Αθήνα 2007, το οποίο βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Έχει συν-επιμεληθεί τους τόμους «Το αρχαίο δράμα και η Κύπρος: Πρακτικά συμποσίου, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου», Λευκωσία 2013 και «Το θέατρο στη νεότερη και στη σύγχρονη Κύπρο: Πρακτικά Συνεδρίου, Ηρόδοτος - Θεατρικό Μουσείο Κύπρου», Αθήνα 2020. Η έρευνα και οι δημοσιεύσεις της επικεντρώνονται κυρίως στο θέατρο στη νεότερη Κύπρο (ιστορία και δραματουργία) και στο θέατρο στην εκπαίδευση.

Επί Σκηνής Ι Διάρκεια: 75’

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/Πού: Θέατρο Ριάλτο, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στις 20:30

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 77777745 (Δευ-Παρ 10:00-15:00 και 90’ πριν την έναρξη των παραστάσεων)

E-ticket: www.rialto.com.cy 

Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες – Υφυπουργείο Πολιτισμού

Υποστηρικτές: Βιβλιοπωλεία ΚΠ Κυριάκου, Wunderart Productions

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ