ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τον Μιχάλη Πασιαρδή τίμησε το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου 'Αξιοθέα'

Με την ευκαιρία της νέας του ποιητικής συλλογής, με τίτλο, «Τα τετράστιχα»

ΚΥΠΕ

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, «Αξιοθέα» τίμησε για τη συνολική του προσφορά στα γράμματα και τον πολιτισμό τον βραβευμένο Κύπριο συγγραφέα και ποιητή Μιχάλη Πασιαρδή με την ευκαιρία της νέας του ποιητικής συλλογής, με τίτλο, «Τα τετράστιχα».

Η εκδήλωση, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση από το Πολιτιστικό Κέντρο «Αξιοθέα» πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου με κύριο ομιλητή τον επίτιμο διευθυντή του Κέντρου, Μιχάλη Πιερή, ο οποίος σημείωσε ότι «η σημαντικότερη ίσως συμβολή του ποιητή Μιχάλη Πασιαρδή αφορά στην ίδρυση, ετοιμασία και κυκλοφορία του λογοτεχνικού περιοδικού ‘Ύλαντρον’ το οποίο ξεκίνησε ως προέκταση των δράσεων του Πολιτιστικού Κέντρου και ήταν από τις πρώτες εκδόσεις που έδωσαν βήμα και προέβαλαν τη σύγχρονη ποίηση στην κυπριακή διάλεκτο».

Πρόσθεσε ότι «ο Πασιαρδής από την πρώτη στιγμή είδε θετικά τη σκέψη αυτής της έκδοσης και φρόντισε να την υποστηρίξει έμπρακτα, πριν απ’ όλα με τη συχνή συνεργασία του ενώ στα εννέα τεύχη που αξιώθηκε να κυκλοφορήσει το περιοδικό αυτό, σε εφτά από αυτά υπάρχουν συνεργασίες του Μιχάλη ή σημειώματα που τον αφορούν».

Επίσης, η πρώτη «φουρνιά» των τετραστίχων που περιλαμβάνονται στη συλλογή, η οποία παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος του Ύλαντρου.

Μιλώντας για την ποιητική συλλογή, «Τα τετράστιχα» ο Μιχάλης Πιερής, «σχολίασε την τεχνική της έμπνευσης στον Πασιαρδή, τη θεματική και την ποιητική τους, τη λειτουργία του μοντέρνου στοιχείου μέσα στην παραδοσιακή φόρμα και τη σύζευξη και αντίστιξη μοτίβων όπως εκείνων του πουλιού και του λουλουδιού».

Αναφέρθηκε επίσης «στη λιτή αισθητική του βιβλίου στο οποίο δεσπόζει η γυμνή ποίηση, απαλλαγμένη απ’ όλα τα σχετικά περικείμενα, με τα οποία συνήθως στολίζεται μια έκδοση, συγκρίνοντας την εκδοτική στάση του Πασιαρδή μ’ εκείνη του Καβάφη στις σχεδόν χειροποίητες εκδόσεις του».

Ο Μιχάλης Πασιαρδής είπε ότι αισθάνεται «συγκινημένος κάθε φορά που σ’ αυτόν τον χώρο γίνονται εκδηλώσεις, είτε με αφορούν, είτε αφορούν άλλους αγαπημένους φίλους διότι είναι ένας χώρος συγκεντρωτικός αλλά με την εσωτερική έννοια της συγκεντρωτικότητας, ένας χώρος που εκπέμπει συνέχεια αλήθεια και ουσία».

Ακολούθησε συναυλία μελοποιημένων ποιημάτων του Μιχάλη Πασιαρδή από τους συνθέτες Αχιλλέα Λυμπουρίδη, Μιχάλη Βιολάρη, Κωστή Κωστέα, Γιώργο Κοτσώνη, Νίκο Παπάζογλου, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Γιώργο Καλογήρου και από τον Ευαγόρα Καραγιώργη, ο οποίος είχε και την ευθύνη της επιμέλειας και της ενορχήστρωσης.

Τα τραγούδια ερμήνευσαν ο Μιχάλης Ττερλικκάς, ο Αλέξης Αναστασίου, η Παυλίνα Κωνσταντοπούλου και τα μέλη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. Χριστίνα Πιερή, Γρηγόρης Παπαγρηγορίου, Μαρία Χριστοδούλου και Νατάσα Καυκαλιά.

Η συναυλία έκλεισε με την έκτακτη, κατόπιν παρακλήσεως του Μιχάλη Πασιαρδή, ερμηνεία του τραγουδιού «Βουνό μου Πενταδάκτυλε» (σύνθεση του Νάσου Παναγιώτου) από τον Ευαγόρα Καραγιώργη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού και του πνευματικού κόσμου της Κύπρου και πολλοί φίλοι της «Αξιοθέας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

Οι συγγραφείς της βιογραφίας «Navalny: Putin’s Nemesis, Russia’s Future?», Γιαν Μάτι Ντολμπάουμ, Μόρβαν Λέλουετ και Μπεν Νομπλ, στο βιβλίο τους εξηγούν ποιος είναι ο Ναβάλνι

Η Ρωσία του Ναβάλνι

Για κάποιους είναι δημοκρατικός ήρωας –ιδίως μετά την επιστροφή του στη Ρωσία τον Ιανουάριο και την άμεση σύλληψή του–, ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ