ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χρίστος Χατζήπαπας, «Το χρώμα του γαλάζιου υάκινθου»

Στο βιβλίο αυτό του Χρίστου Χατζήπαπα περιγράφονται όλα εκείνα τα γεγονότα που σημάδεψαν τη μετέπειτα ιστορία της Κύπρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εκδ. Γκοβόστη, Σεπτέμβριος 2019, σελ. 304

Επανεκδόθηκε και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γκοβόστη» εδώ και μερικούς μήνες το μυθιστόρημα του Χρίστου Χατζήπαπα «Το χρώμα του γαλάζιου υάκινθου». Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε το 1989 από τις εκδόσεις Καστανιώτη και είχε λάβει τότε τιμητική διάκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Στο βιβλίο αυτό του Χρίστου Χατζήπαπα περιγράφονται όλα εκείνα τα γεγονότα που σημάδεψαν τη μετέπειτα ιστορία της Κύπρου.

Ο συγγραφέας καταγράφει όσα συνέβησαν με έναν τρόπο μαγικό και συνάμα ρεαλιστικό, εξηγεί τις αιτίες με λογοτεχνικό τρόπο και υπό το δικό του πρίσμα. Τρεις νικητές του Βραβείου Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν το βιβλίο του Χρίστου Χατζήπαπα σταθμό στην κυπριακή λογοτεχνία λόγω της δύναμης που εκπέμπει ο «Υάκινθος». Ο συγγραφέας Αιμίλιος Σολωμού θεωρεί ότι είναι ένα από τα 5-6 πιο σημαντικά μυθιστορήματα που γράφτηκαν στην Κύπρο, αφού συναρπάζει για τη δύναμη της γραφής του, την αφηγηματική δεινότητα, την αποτύπωση της ατμόσφαιρας πριν και κατά τη διάρκεια των τραγικών γεγονότων του 1974. Ο Αντώνης Γεωργίου, επίσης, συγκαταλέγει το «Χρώμα του Γαλάζιου Υάκινθου» στα σημαντικότερα κυπριακά μυθιστορήματα, αφού τον οδήγησαν στο να θέλει να γράψει για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Η Μυρτώ Αζίνα γράφει για τον «Υάκινθο» ότι μετατρέπει την πραγματικότητα σε μύθο και το μύθο σε πραγματικότητα με μαεστρία, αποδίδοντας τα τραγικά γεγονότα του 1974 με τη δική του μοναδική ματιά και πώς μέσα από τις αντινομίες διαφαίνεται ως παλίντροπος αρμονία η ελπίδα και η πίστη στον Άνθρωπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βιβλίο  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση