ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βραβείο Βιώσιμης Ανάπτυξης: Βασίλης Κυπριανού - Riverland Bio Farm

Ευέλικτη και βιώσιμη φάρμα

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Ο Βασίλης Κυπριανού είναι ένας δραστήριος άνθρωπος, αγαπά τη φύση και νοιάζεται για τα ζώα. Με κόπο και θυσίες δημιούργησε μια βιολογική φάρμα εκτροφής ζώων και λαχανικών με υψηλά στάνταρ. Πήρε επιχορήγηση από το Επενδυτικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13 και ξεκίνησε τη Riverland Bio Farm το 2010, σε έναν χώρο χωρίς υπερκαλλιέργειες, φυτοφάρμακα και ψεκασμούς, πάνω από το φράγμα Ταμασσού. Έχει αρνάκια, πρόβατα και κότες, κυπριακές αγελάδες και ταύρο για διατήρηση της φυλής, γαϊδούρια, άλογα και ελαφάκια. Παράγει 130-140 τόνους γάλα ετησίως και σε συνεργασία με τυροκομείο διαθέτει βιολογικό χαλλούμι, αναρή, άσπρο τυρί, γιαούρτι, κεφίρ και αϊράνι. Από το βιολογικό θερμοκήπιο βγαίνουν 10-15 τόνοι ντομάτας, 7-8 τόνοι αγγουράκι και άλλα λαχανικά που διαθέτει σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, ενώ μέρος τους χρησιμοποιείται για τα γεύματα των επισκεπτών, μαζί με μέλι και αβγά. Στις εγκαταστάσεις του δέχεται καθημερινά σχολεία με μαθητές, έχει δημιουργήσει ειδικά εκπαιδευτικά εργαστήρια, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και θεματικές εκδρομές, τα σαββατοκύριακα μετατρέπει τη φάρμα σε χώρο αναψυχής και διοργανώνει κάθε χρόνο δύο υπέροχα φεστιβάλ, πλημμυρίζοντας το αγρόκτημα με χαμόγελα, φωνές και ειδικές δραστηριότητες.

Εξοικονομεί ενέργεια με πάρκο φωτοβολταϊκών, αποθηκεύει το βρόχινο νερό σε δεξαμενές και το χρησιμοποιεί στις καλλιέργειες. Η κοπριά κομποστοποιείται και γίνεται λίπασμα, δεν πετιέται σχεδόν τίποτα. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον τέτοιο, ώστε η επιχείρησή μας να είναι βιώσιμη, το αποτύπωμά μας στο περιβάλλον είναι σχεδόν μηδενικό», λέει ο Βασίλης Κυπριανού.

Η Riverland Bio Farm σέβεται τη φύση και τα ζώα, καλλιεργεί περιβαλλοντική συνείδηση, λειτουργεί με τις αρχές της βιωσιμότητας, προσφέρει ποιότητα στη διατροφή, φέρνει ευτυχία και χαρά στα παιδιά και γενναίες δόσεις ξενοιασιάς στους γονείς.

RΙVERLAND BIO FARM
Καμπιά, 2644, επαρχία Λευκωσίας
Τ/99592598, riverlandbiofarm.com
Επισκέψιμη κάθε μέρα 09.00-19.00. Τα προϊόντα της διατίθενται στο αγρόκτημα και σε 120 σημεία σε όλες τις πόλεις.

Φωτογραφίες Ντέμης Σιρανίδης
Βίντεο Στέλιος Στεφάνου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση