ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βραβείο ροζέ οίνου

Στο Οινοποιείο Τσιάκκας για το «Ρόδινος»

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Βίντεο Στέλιος Στεφάνου - Φωτογραφίες Νέαρχος Παναγιώτου

Με στρατηγικό σχεδιασμό είναι ένα υποδειγματικό οινοποιείο που παράγει υψηλής ποιότητας κρασιά, στηρίζοντας τις γηγενείς ποικιλίες. Πυρήνας της δημιουργίας του οινοποιείου Τσιάκκας είναι η οικογένεια. Ο οινολόγος Ορέστης Τσιάκκας και ο γεωπόνος αδελφός του, Έκτορας, έφεραν νέες ιδέες και φρεσκάδα επιστρέφοντας από τις σπουδές τους πριν λίγα χρόνια. Μαζί με τον ιθύνοντα νου και ιδρυτή του οινοποιείου, Κώστα Τσιάκκα, και τον μόνιμο οινολόγο Κώστα Ντάνο, υλοποιούν έναν φιλόδοξο προγραμματισμό εν μέσω πανδημίας. Φυτεύτηκαν νέα αμπέλια, σχεδιάστηκε το καινούργιο κτίριο που σύντομα θα αρχίσει να κτίζεται δίπλα στο παλιό και κοιτούν με αισιοδοξία το μέλλον. «Προτεραιότητές μας είναι η συνέχεια και η συνοχή στην ποιότητα που βάζουμε κάθε χρόνο αλλά και η επέκταση και η επένδυση στις κυπριακές ποικιλίες» τονίζει ο Ορέστης. Στα χέρια τους ο «Ρόδινος» έγινε ένα ροζέ φινετσάτο κρασί, προσθέτοντας Βαμβακάδα (το Μαραθεύτικο στο Πελένδρι) και Ξυνιστέρι στο blend μαζί με Shiraz και Grenache και το έκαναν να λάμψει. Η επιτροπή του «Γαστρονόμου» στην τυφλή γευσιγνωσία το ανέδειξε πρώτο ανάμεσα σε 10 ροζέ κυπριακά κρασιά. Έντονο χρώμα, ευχάριστο άρωμα από ροδάκινο και νεκταρίνια, νότες από φράουλες και τριαντάφυλλα, τραγανή οξύτητα και παρατεταμένη επίγευση.

Η ομαδικότητα είναι από τα προτερήματα του οινοποιείου, που βοηθά στην εξέλιξη και στη ποιότητα των κρασιών του. Συνολικά η ετήσια παραγωγή φτάνει τις 200.000 φιάλες, με το 15% να εξάγεται. Είναι επίσης το πρώτο πράσινο οινοποιείο της Κύπρου «γιατί οφείλουμε να είμαστε σωστοί απέναντι στη φύση και να την προστατεύουμε», επισημαίνει ο Έκτορας. Οι επιτυχημένες οινικές ιστορίες, όπως αυτή του οινοποιείου Τσιάκκας, επιβάλλεται να έχουν και συνέχεια.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΣΙΑΚΚΑΣ
Πελένδρι, επαρχία Λεμεσού
T/25991080, www.tsiakkaswinery.com

ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
Το βραβευμένο κρασί «Ρόδινος» βρίσκουμε σε υπεραγορές, κάβες και στο οινοποιείο Τσιάκκας (επισκέψιμο για γευσιγνωσία κρασιών).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση