ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Εκδηλώσεις από την Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Majestic

Γιορτάζεται και φέτος στις 18 Μαΐου 2022, υπό τον γενικό τίτλο «Η Δύναμη των Μουσείων»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται και φέτος στις 18 Μαΐου 2022, υπό τον γενικό τίτλο «Η Δύναμη των Μουσείων».

Με την επιλογή του θέματος αυτού το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. Παρουσιάζοντας το παρελθόν, τα μουσεία ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες, με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ο φετινός εορτασμός θα επικεντρωθεί στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα: Βιωσιμότητα, Καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα και Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης. Το Πρόγραμμα στην Κύπρο συντονίζει η Εθνική Επιτροπή ICOM Κύπρου, που λειτουργεί υπό την ευθύνη του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Η Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – Majestic συμμετέχει στους φετινούς εορτασμούς με διάφορες εκδηλώσεις, την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Μάιου 2022.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια για παιδιά και οικογένειες, χορευτικές/αλληλεπιδραστικές περφόρμανς και Μουσική Συναυλία με το Κλιμάκιο Χάλκινων Πνευστών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου.

Παρασκευή 20 ΜΑΪΟΥ 2022

• 17:00-19:00 «Χειρός Νήματα: Εργαστήριο Δημιουργικής Κίνησης για Παιδιά με Συνοδεία Ζωντανής Μουσικής»

Το εργαστήριο είναι site-specific και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 μέχρι 12 ετών. Πιο συγκεκριμένα, αφορά σε μια διαδρομή μέσα στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης, κατά την οποία οι συμμετέχοντες συνομιλούν και αλληλεπιδρούν με πίνακες που έχουν επιλεγεί και τους οποίους συναντούν στο διάβα τους. Η ζωντανή μουσική, η δημιουργικότητα, η τέχνη και η φαντασία συναντιόνται σε ένα διάλογο σε δημιουργική κίνηση!

Σχεδιασμός εργαστηρίου, διδασκαλία: Μαρία Καμπέρη Χοροπαιδαγωγός

Μουσική Συνοδεία: Σάββας Θωμά

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (15). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κρατήσεις απαραίτητες στο τηλ. 22458228.

• 19:15-19:45 Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου - Κλιμάκιο Χάλκινων Πνευστών

Μουσική Συναυλία με το Κλιμάκιο Χάλκινων Πνευστών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου (25 μέλη) στον κήπο της Κρατικής Πινακοθήκης.

Θα ακολουθήσει κοκτέιλ.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 21 ΜΑΪΟΥ 2022

• 10:00-12:00 «Μελισσόκηποι Παντού στην Πόλη!: Εκπαιδευτική δράση για οικογένειες με παιδιά 3-8 ετών»

Οι μέλισσες, οι σημαντικότεροι επικονιαστές του πλανήτη, αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρό κίνδυνο μείωσης του πληθυσμού τους λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, της απώλειας βιοτόπων, της κλιματικής αλλαγής κ.ά. Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση επιδιώκεται παιδιά και ενήλικες να ευαισθητοποιηθούν για τον σοβαρό αυτό κίνδυνο που διατρέχουν οι μέλισσες και τις οικολογικές προεκτάσεις που επιφέρει και να γνωρίσουν πρακτικούς τρόπους, με τους οποίους μπορούν να γίνουν σύμμαχοί τους και να τις προστατέψουν. Η δράση θα υλοποιηθεί στον κήπο της Κρατικής Πινακοθήκης και θα περιλαμβάνει γνωριμία με έργα Κυπρίων καλλιτεχνών, διαδραστικά παιγνίδια, δημιουργία και φύτευση «σποροβομβών» (seed bombs), με σπόρους μελισσοκομικών φυτών και ακολούθως μηνιαία παρακολούθηση από τους συμμετέχοντες, της εξέλιξης του «μελισσόκηπου» που θα αναπτυχθεί.

Στη δράση θα συμμετάσχει η λειτουργός του Κέντρου Μελισσοκομίας ΚύπρουΠαγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων κα Γεωργία Μιχαηλίδου, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων για τη σημασία της μέλισσας.

Εισηγήτρια δράσης: Έλενα Παναγιώτου (Μουσειοπαιδαγωγός)

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (μέχρι 10 οικογένειες). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κρατήσεις απαραίτητες, στο τηλ. 22458228.

• 16:30-17:30 «Άνθισε Άνοιξη: Εκπαιδευτική δράση για οικογένειες με παιδιά 3-5 ετών»

• 17:30-18:30 «Άνθισε Άνοιξη: Εκπαιδευτική δράση για οικογένειες με παιδιά 3-5 ετών»(Αγγλόφωνο)

Στο μουσικοκινητικό εργαστήρι αυτό, τα παιδιά και οι ενήλικες συνοδοί τους θα έχουν την ευκαιρία καλέσουν τα στοιχεία της φύσης σε έναν ξέφρενο ανοιξιάτικο χορό μουσικής και παιχνιδιού μέσα στον χώρο της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης
Τέχνης. Τα παιδιά θα πειραματιστούν µε τον ρυθμό, την κίνηση και διάφορα μουσικά όργανα και θα φτιάξουν µε την σειρά τους τα δικά τους ανοιξιάτικα έργα, με έμπνευση το έργο του Στας Παράσκου “Παγανιστική Άνοιξη”! Μια συνάντηση μοναδική, γεμάτη χρώματα και ήχους!

Εισηγήτρια: Ρεβέκκα Κατσαρή-Παιδαγωγός

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων (10 παιδιά και 10 ενήλικες συνοδοί).

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κρατήσεις απαραίτητες, στο τηλ. 22458228.

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/Πού:  ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – Majestic, Λεωφ. Στασίνου & Κρήτης 1, 1060 Λευκωσία

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 22 458228, stategallery@culture.moec.gov.cy 

Facebook: Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης- Majestic, Instagram: stategallerymajestic

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

ο Drumming up Art and Hope εντάσσεται στο μαχαΛάrt, ένα νέο πολιτιστικό θεσμό που εισάγει η Λάρνακα 2030 στα πολιτιστικά ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσιάζει την επερχόμενη δράση του καλλιτεχνικού προγράμματος φιλοξενίας ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ
Μια Κυριακάτικη, απογευματινή βόλτα, σε όμορφες πλατείες της Πάφου, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει συναυλίες ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ