
Του Γιάννη Αδειλίνη
Το αϊράνι είναι δροσιστικό ρόφημα που κερδίζει ολοένα και περισσότερους πιστούς φίλους. Ανήκει στην κατηγορία των όξινων ζυμωμένων προϊόντων γάλακτος, δημιουργείται με την προσθήκη νερού σε γιαούρτι, αλάτι και δυόσμο και αποτελεί ένα κομμάτι στο παζλ της παραδοσιακής γαστρονομίας στην Κύπρο. Στην τυφλή γευσιγνωσία των ειδικών, το αϊράνι της Αχναγάλ κέρδισε τις εντυπώσεις ανάμεσα σε εννιά ετικέτες. Το αϊράνι μπήκε στα προϊόντα της εταιρείας πριν δέκα χρόνια, χρησιμοποιώντας ένα μίγμα γιαουρτιού από αγελαδινό και πρόβειο γάλα. «Όλα ξεκινούν από το γιαούρτι» λέει ο Άγγελος Ελευθερίου, ο οποίος έχει αναλάβει τη διεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης που ίδρυσε το 1977 ο παππούς με τον πατέρα του, Λευτέρη Ελευθερίου. «Περάσαμε μια μεγάλη διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης ώστε να βρούμε μια καλλιέργεια που να έχει επιθυμητά χαρακτηριστικά και μια αποδεχτή γεύση για όλο τον κόσμο».
Η γαλακτοβιομηχανία Αχναγάλ με τα χρόνια μεγάλωσε και εκσυγχρονίστηκε με καθετοποιημένη παραγωγή. Σήμερα η φάρμα που διατηρεί είναι μια από τις μεγαλύτερες αγελαδοτροφικές μονάδες της χώρας και αξιοποιεί την κοπριά για λίπασμα στα χωράφια. Το αϊράνι, ως γιαουρτώδες ρόφημα, έχει αυξητική τάση στις πωλήσεις τα τελευταία χρόνια και αυτή η δυναμική ίσως να συνδέεται με τον επαναπροσδιορισμό του ευ ζην που υιοθετούν οι σύγχρονοι καταναλωτές. Έχει άλλωστε υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ασβέστιο, χαμηλή σε λακτόζη και ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. «Ο καταναλωτής είναι πολύ πιο ενημερωμένος από ό,τι ήταν στο παρελθόν, ψάχνει προϊόντα καθαρά και χωρίς πρόσθετα», σημειώνει ο Άγγελος Ελευθερίου και υποδεικνύει ότι «μια σύντομη ημερομηνία λήξης στο προϊόν είναι κάτι καλό και όχι κάτι κακό, σημαίνει ότι είναι φυσικό και καθαρό». Το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
ΑΧΝΑΓΑΛ
Δασάκι Άχνας, B' Βιομηχανική Περιοχή, Τ/ 24721033, 24720002, www.achnagal.com
Το βρίσκουμε σε μικρές υπεραγορές, φρουταρίες και περίπτερα, σε όλες τις πόλεις.