ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έκθεση: «Γκίκας, Craxton, Fermor: Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα»

Η ιστορία τριών δημιουργών και φίλων με έργα και κείμενα στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Σήμερα το πρωί έγινε στα μέσα ενημέρωσης η παρουσίαση της νέας Έκθεσης της Λεβεντείου Πινακοθήκης «Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor: Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα». Στην παρουσίαση παρευρέθηκε η επιμελήτρια της Ελληνικής Συλλογής κ. Εβίτα Αράπογλου και ο βιογράφος του John Craxton κ. Ian Collins.


Η Έκθεση θα παρουσιάσει το έργο τριών μεγάλων δημιουργών, των Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Patrick Leigh Fermor και John Craxton και μέσα από αυτό ο επισκέπτης θα αντιληφθεί την αγάπη που είχαν οι τρεις άνδρες για την Ελλάδα, καθώς και τις προσωπικές τους δημιουργίες, που αντικατοπτρίζουν την όλη φιλοσοφία της ζωής τους. Μέσα από πίνακες, φωτογραφίες και κείμενα των τριών δημιουργών ανασυντίθεται η ιστορία τους και φαίνεται η σχέση ζωής που είχαν αναπτύξει, όπως επίσης και οι αναπόφευκτες αλληλεπιδράσεις.

Η κ. Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ τόνισε ότι μέσα από την Έκθεση ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει τη ζωή και το έργο τριών καλών φίλων, που βρήκαν κοινές συνισταμένες, περιδιαβαίνοντας την Ελλάδα. Επίσης, τόνισε ότι για να γίνει αυτή η Έκθεση πολλοί φίλοι των τριών καλλιτεχνών, πέραν των 50 ατόμων, προσέφεραν υλικό αλλά και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη μεταξύ τους σχέση.

Οι Γκίκας, Craxton και Leigh Fermor, είδαν την Ελλάδα, ζώντας στα Χανιά, στην Ύδρα, στην Καρδαμύλη, στην Κέρκυρα. Γνωρίστηκαν αμέσως μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου (1945, 1946) και έκτοτε έγιναν αχώριστοι. Η γνωριμία του Γκίκα με τον Craxton και τον Fermor έγινε στο Λονδίνο, ενώ οι δύο τελευταίοι γνωρίστηκαν στην Αθήνα.

Ζώντας ο καθένας σε διαφορετικό τόπο της Ελλάδας, αλλά όντας και οι τρεις άνθρωποι με πολλές εμπειρίες και ανοικτό πνεύμα δεν άργησαν να αντιληφθούν ότι κάτι το πολύ δυνατό τους συνδέει.

Ο Γκίκας δημιουργεί στην Ύδρα, τον τόπο των αναμνήσεών του, ο Craxton στην πόλη που αγάπησε, τα Χανιά, ζωγραφίζει εμπνεόμενος από το τοπίο και τους ανθρώπους που συναντάει εκεί, και ο Leigh Fermor έχοντας ανακαλύψει τον παράδεισό του στην Καρδαμύλη αφοσιώνεται στη συγγραφή, γράφοντας ταξιδιωτικά και όχι μόνο κείμενα, αρύοντας από τις αναμνήσεις του.

Ένα παλιό ελαιοτριβείο στις Σινιές της Κέρκυρας θα γίνει ο τελικός κοινός παρανομαστής και των τριών. Εκεί οι τρεις φίλοι, από τη δεκαετία του '70 θα δημιουργήσουν τον δικό τους κόσμο. Ο Γκίκας φτιάχνει ένα νέο ειδυλλιακό σκηνικό και οι άλλοι δύο σιγοντάρουν, ο καθένας από τη σκοπιά του.


Η κοινή συνισταμένη

Η Έκθεση Αφιέρωμα στους τρεις σημαντικούς αυτούς δημιουργούς είναι οπωσδήποτε μία σημαντική post mortem συνάντησή τους. Έργα των καλλιτεχνών Γκίκα και Craxton με κείμενα του Leigh Fermor, και φωτογραφίες από την κοινή ζωή τους και όχι μόνο συνθέτουν ένα μοναδικό και γοητευτικό ψηφιδωτό μιας φιλίας.

Η Έκθεση θα διαρκέσει από τις 24 Φεβρουαρίου έως το τέλος Μαΐου. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, (Ιουνιο 2017 - Μάρτιο 2018). Και από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2018 Λονδίνο,  στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.


Πληροφορίες
«Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor: Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα», Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων Λεβεντείου Πινακοθήκης, 24 Φεβρουαρίου έως 22 Μαΐου. Εγκαίνια από τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο εξοχώτατο κ. John Christopher Willim Kidd, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, 7:00 μ.μ.

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ