ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εγκαινιάστηκε η υπαίθρια έκθεση «Η Ιστορία έχει πρόσωπο» στη Λεμεσό

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

ΚΥΠΕ

Η υπαίθρια έκθεση «Η Ιστορία έχει πρόσωπο», αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου και τον Δήμο Λεμεσού, της οποίας τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 29 Μαΐου, θα διαρκέσει έως την 31 Ιουλίου 2021.

Η έκθεση που πραγματοποιείται στον παραλιακό δρόμο -από το δημοτικό κήπο έως την Αγία Αικατερίνη (Φραγκοκλησιά) και στο Πολυλειτουργικό Παραθαλάσσιο Πάρκο στον Μόλο- φέρνει στο προσκήνιο τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Δρ Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος τόνισε ότι «η έκθεση του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και του Δήμου Λεμεσού είναι σαν ένα ευφάνταστο μάθημα Ιστορίας. Μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που η Ιστορία έρχεται να μας συναντήσει και να μας συστηθεί στους δρόμους της καθημερινότητάς μας».

Καλωσόρισμα απηύθυνε ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος τόνισε ότι «η σύμπραξη στη διοργάνωση της έκθεσης αποτελεί για μας ξεχωριστή τιμή, γιατί ακριβώς διοχέτευσε στα κεντρικότερα σημεία της Λεμεσού, την παραλιακή της λεωφόρο και την παραλιακή της επίχωση το εορταστικό πνεύμα και τον επετειακό παλμό που διασυνδέονται με τα 200 χρόνια από το 1821».

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου Δρ Χάρη Πουαγκαρέ, ο οποίος ανέφερε ότι «η έκθεση “Η Ιστορία έχει Πρόσωπο”, πέραν από τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα της, μας δίδει ηχηρά και ισχυρά διδάγματα. Αυτοί οι λίγοι που τόλμησαν να τα βάλουν με ένα μεγάλο αντίπαλο – την Οθωμανική αυτοκρατορία – για να απελευθερώσουν τη χώρα τους, δεν ήταν μόνον οι δυνατοί, οι επώνυμοι και οι εγγράμματοι της εποχής τους. Ήταν, και οι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, που είχαν τόλμη αλλά και πίστη στον αγώνα τους».

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου Άρτεμις Σκούταρη, η οποία τόνισε ότι «Η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στηρίζεται σε ένα μοναδικό τεκμήριο της Συλλογής του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου. Πρόκειται για άγνωστα μέχρι πρότινος πορτρέτα Ελλήνων και Κυπρίων που είχαν λάβει μέρος στην Επανάσταση του 1821 ή δραστηριοποιήθηκαν στον πολιτικό και εκκλησιαστικό βίο της Ελλάδας στα μεταγενέστερα χρόνια, την περίοδο βασιλείας του Όθωνα».

Ο εκπρόσωπος του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Μαλλικούρτης διάβασε τον χαιρετισμό του Πρέσβη της Ελλάδας Θεοχάρη Λαλάκου. Στον χαιρετισμό του ο Πρέσβης αναφέρθηκε σε μια προσωπική του εμπειρία. «Αυτό που με συνεπήρε όταν ξεφύλλισα το λεύκωμα ήταν η διαφορά μεταξύ αυτών των προσωπογραφιών και των πορτρέτων που κοσμούσαν τις σχολικές αίθουσες όταν ήμουν στο Δημοτικό. Τα πορτραίτα εκείνα ήταν προφανώς εξιδανικευμένα, βασισμένα στο πνεύμα του νεοκλασικισμού που κυριαρχούσε στην εποχή τους».

Στην έκθεση παρουσιάζονται 22 πίνακες, απεικονίζοντας σημαντικές μορφές μέσα από τα 320 μοναδικά πρόσωπα που ζωγράφισε ο Benjamin Mary (1792-1846), διπλωματικός αντιπρόσωπος του Βελγίου στην Ελλάδα. Τα σχέδια φιλοτεχνήθηκαν εκ του φυσικού, κυρίως στην Αθήνα, μεταξύ 1839 και 1844. Δημοσιεύονται για πρώτη φορά και φέρνουν σε επαφή τον θεατή με γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης και της οθωνικής Ελλάδας, μέσα από την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά ενός Ευρωπαίου καλλιτέχνη. Αγωνιστές, πολιτικοί, ιερωμένοι, λόγιοι, φιλέλληνες, άνθρωποι καθημερινοί, ποζάρουν υπομονετικά για να φιλοτεχνήσει το πορτραίτο τους ο Benjamin Mary, ο οποίος καταφέρνει να συλλάβει την έκφρασή τους σε μια μοναδική στιγμή της Ιστορίας. Ενδεικτικά εικονίζονται: Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Λ. Κουντουριώτης, Ι. Μακρυγιάννης, Χ. Χατζηπέτρου, ο Βρετανός φιλέλληνας G. Finlay, Π. Νοταράς, Θ. Φαρμακίδης, ο Κύπριος Ν. Θησεύς, Β. Πετιμεζάς, Α. Μαυρομιχάλης, Η. Σαλαφατίνος, Ι. Κωλέττης, Ι. Καρατζάς, Δ.Ν. και Κ. Μπότσαρης και άλλοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση