ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εικοστή έβδομη δημοπρασία κυπριακών και ελλαδικών έργων τέχνης

Ο Οίκος Ψαθάρης, ακολουθώντας και τις διεθνείς τάσεις στις δημοπρασίες στην 27η δημοπρασία δίνει έμφαση σε σύγχρονους καλλιτέχνες

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Την επόμενη Τετάρτη λαμβάνει χώρα στο ξενοδοχείο The Landmark Nicosia Hotel (πρώην Χίλτον) η 27η δημοπρασία κυπριακών και ελλαδικών έργων τέχνης από τον Οίκο Δημοπρασιών Ψαθάρη. Ο ιδρυτής του οίκου Νίκος Ψαθάρης σημειώνει: «Το στίγμα της παρούσας συλλογής, πέρα από τη μοναδικότητα και τη σπανιότητα των έργων που πάντοτε αποτελούν το ζητούμενο, δίνουν η πλειάδα κορυφαίων Ελλαδιτών και Κυπρίων καλλιτεχνών και η πληθώρα ρευμάτων και προβληματισμών από τον 19ο αιώνα στο σήμερα». Ο Οίκος Ψαθάρης, ακολουθώντας και τις διεθνείς τάσεις στις δημοπρασίες στην 27η δημοπρασία δίνει έμφαση σε σύγχρονους καλλιτέχνες και έργα μοντέρνας ζωγραφικής, αυτή η τάση αφορά τις επενδύσεις που γίνονται στη σύγχρονη τέχνη.

Το «Τοπίο στον Αγρό» (€17.000 – 23.000), που ο Φραγκουλίδης ζωγράφισε το 1933, αναμένεται ότι θα ηγηθεί μαζί με έργα κορυφαίων Ελλαδιτών και Κυπρίων δημιουργών της 27ης δημοπρασίας. Ο πίνακας αυτός του Σολωμού Φραγκουλίδη (1902 – 1981), σημαντικό εκπρόσωπο της λεγόμενης πρώτης γενιάς της κυπριακής ζωγραφικής, απεικονίζει το οργιώδες κυπριακό τοπίο λουσμένο στο φως.
Ο οίκος θεωρεί ότι εξαιρετικό ενδιαφέρον θα συγκεντρώσει και το γλυπτό από μπρούντζο που απεικονίζει τον John Fitzgerald Kennedy (€9.500 – 15.000). Το γλυπτό είναι του Νίκου Κοτζιαμάνη, έργα του οποίου σπανιότατα συναντιόνται σε δημοπρατικές συλλογές. Το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται να προσελκύσει και το έργο «Λουλούδια στο Διάστημα» (€4.800 – 7.000 του Ελλαδίτη Άγγελου, έργα του οποίου συχνά βρίσκονται ψηλά στα δημοπρατικά αποτελέσματα στον ελληνικό αλλά και στον διεθνή χώρο.

Επενδυτικές ευκαιρίες

Ανάμεσα στα έργα που παραδοσιακά συγκεντρώνουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στις δημοπρασίες του οίκου βρίσκονται το «Αλώνισμα» (€18.000 – 25.000) του κορυφαίου ναΐφ Μιχαήλ Χρ. Κάσιαλου και «Μασσαλία με το Λιμάνι» (€19.000 – 27.000) του εμβληματικού μοντερνιστή Χριστόφορου Σάββα. Ο Σάββα έχει επιρροές από τον γαλλικό μοντερνισμό και τον φοβισμό και επιδράσεις από την κυβιστική και αφηρημένη τέχνη και στη «Μασσαλία με το Λιμάνι» χρησιμοποιεί ελεύθερες χρωματικές φόρμες που δεν προσδίδουν στον πίνακα απλώς μια κίνηση αλλά το καθιστούν έργο αφηρημένης ζωγραφικής. Στο «Αλώνισμα», ο ναΐφ Μιχαήλ Χρ. Κάσιαλος (1885 - 1974) δημιουργεί με μια αφρόντιστη, σχεδόν βίαιη χειρονομιακή πινελιά ένα φόντο που έρχεται σε αντίθεση με τις στατικές, μονολιθικές φιγούρες, σαν να βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Ο Κάσιαλος καταφέρνει να δημιουργήσει δύο νοητά διαζώματα σε αντίστροφη μεταξύ τους κίνηση που όμως λειτουργούν εξισορροπιστικά ενοποιώντας εντέλει τη σύνθεση. Ο κορυφαίος ναΐφ βρίσκεται παραδοσιακά στις προτιμήσεις των επενδυτών.

Το γλυπτό του Νίκου Κοτζιαμάνη, «John Fitzgerald Kennedy» (€9.500 – 15.000) αναμένεται επίσης να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών εξαιτίας και της σπανιότητας ανεύρευσης έργων του γλύπτη στην δημοπρατική αγορά.

Επενδυτική ευκαιρία αποτελεί το έργο του Άγγελου (γεν. 1943), «Λουλούδια στο Διάστημα» με τα έντονα σουρεαλιστικά και αλληγορικά στοιχεία. Ο Άγγελος είναι εξαιρετικά επιτυχημένος στις δημοπρατικές αγορές στον ελληνικό χώρο αλλά και στο εξωτερικό όπου συχνά πετυχαίνει εξαιρετικά ψηλές τιμές.

Για ακόμη μία φορά οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι πολλές και έργα όπως το «Τέλος Εποχής» (€5.500 – 8.000) του Σπύρου Βασιλείου και το τοπίο «Γωνιαία δομή και μαύρος κορμός δένδρου « (€7.000 – 11.000) του Τηλέμαχου Κάνθου αναμένεται επίσης ότι θα βρεθούν κοντά στην κορυφή των αποτελεσμάτων.

Η φθινοπωρινή συλλογή του Οίκου Ψαθάρης αριθμεί 129 έργα τέχνης και συνολικά 142 εκθέματα ανάμεσα στα οποία βρίσκονται βιβλία και σπάνιοι χάρτες της Κύπρου, καθώς και έξι τεύχη του περιοδικού «The Illustrated London News». Επενδυτές και συλλέκτες θα μπορέσουν να δουν την συλλογή στο The Landmark Nicosia Hotel από τις 2 μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου.

Περιζήτητα έργα

Σημαντικό ενδιαφέρον κυρίως από νεότερους και μεσαίους επενδυτές αναμένεται ότι θα σημειωθεί για τα έργα «Παραλίμνι» (€3.800 – 5.500) του Ξάνθου Χατζησωτηρίου, «Forgotten Things – Dali» (€3.000 – 5.000) του Λευτέρη Οικονόμου, «Μνήμη Πάφιας Αφροδίτης» (€2.000 – 3.000 του Φώτου Χατζησωτηρίου, «Πέτρες με κόκκινο πανί» (€3.000 – 5.000) του Σωτήρη Σόρογκα,«Βοσκοπούλα» (€2.300 – 3.000) του Άλκη Κεραμίδα, του οποίου η ιδιαίτερα επιδέξια τεχνική έχει επιρροές από τον Ρουσσώ, «Ελευσίνα» του Βαγγέλη Ρήνα, έργο που διακρίνεται για την στιβαρότητα του χρώματος (€5.700 – 8.500), καθώς και «Σύνθεση» (€2.000 – 3.000) της Ελένης Νικοδήμου, με απλές ελεύθερες φόρμες και συγκινησιακό χρώμα που παραπέμπουν σε Rothko.

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, 7:00 μ.μ. The Landmark Nicosia Hotel (πρώην Hilton), Λευκωσία.

Γενικές Πληροφορίες

Οίκος Δημοπρασιών Ψαθάρης
Τηλέφωνα: 00357 24621109, 00357 99 564131
E-mail: psatharisauctions@cytanet.com.cy
Όλα τα έργα παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα: www.psatharis-auctions.com.cy

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ