ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η έκθεση «Past-forward: Stavros Economou Unarchived» στη ΣΠΕΛ

Η παρουσίαση επεκτείνει το αρχιτεκτονικό αρχείο με τη χρήση ψηφιακών μέσων και αφηγηματικών μορφών και δημιουργεί μια σκηνή διαλόγου

ΚΥΠΕ

Την έκθεση Past-forward: Stavros Economou Unarchived θα φιλοξενήσει από το Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021, μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2021, η Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης ΣΠΕΛ, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση τω Πολιτιστικών Υπηρεσιών, η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας – Πολιτιστικές Υπηρεσίες, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ινστιτούτο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, αποτελεί την πρώτη αναδρομική́ έκθεση του έργου του Σταύρου Οικονόμου (1916-2002), ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αρχιτεκτονικής του Μοντέρνου στην Κύπρο.

Ενεργοποιώντας το αρχείο του αρχιτέκτονα, η έκθεση αναδεικνύει την πολυδιάστατη πρακτική του, κατά την έντονη σε χωρικούς, κοινωνικοπολιτικούς και οικονομικούς μετασχηματισμούς περίοδο των τελευταίων χρόνων της αποικιοκρατίας και των πρώτων δεκαετιών μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, η έκθεση επεκτείνει το αρχιτεκτονικό αρχείο με τη χρήση ψηφιακών μέσων και αφηγηματικών μορφών (τρισδιάστατες απεικονίσεις, βίντεο, εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, κ.α.) και δημιουργεί μια σκηνή διαλόγου, θέτοντας ερωτήματα που αφορούν στη σύγχρονη κυπριακή πόλη και το δημόσιο χώρο της, καθώς και την ένταξη της μοντέρνας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στις ανάγκες της σύγχρονης ζωής.

Η ενεργοποίηση και πολυμεσική παρουσίαση του αρχιτεκτονικού αρχείου του Σταύρου Οικονόμου προσφέρει μια περιήγηση στο κυπριακό αστικό τοπίο και στις δυναμικές που το διαμορφώνουν, από τα μέσα του 20ου αιώνα και έπειτα, λειτουργώντας ως μέσο για μια ανάγνωση και αναστοχασμό της ταυτότητας του τόπου και του κοινωνικού ρόλου του αρχιτέκτονα.

Το πρόγραμμα της έκθεσης περιλαμβάνει μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις όπως αρχιτεκτονικά εργαστήρια, σεμινάρια, βιντεοπροβολές και ξεναγήσεις.

Το Σάββατο, 12 Ιουνίου, η έκθεση θα ανοίξει από 11:00 – 19:00, ενώ οι ώρες λειτουργίας θα είναι ως εξής: Τρίτη – Κυριακή 10:00–18:00, Σάββατο 11:00–19:00 (κλειστή τις Δημόσιες αργίες).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση