ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρατώντας τον πολιτισμό στα χωριά της Κύπρου

Η ιδιοκτήτρια της Homodeus Art & Handcraft Gallery στο Όμοδος, Σώτια Γιάγκου μίλησε στην «Κ»

Της Λουΐζας Λούη

Περπατώντας μια μέρα του Αυγούστου σε ένα από τα σοκάκια του χωριού Όμοδος στην Κύπρο, αντίκρισα μπροστά μου ένα υπόγειο χώρο με μια πινακίδα που γράφει Homodeus Art & Handcraft Gallery. Μπαίνοντας μέσα είδα διάφορες χειροποίητες δημιουργίες κυρίως από γυαλί, πηλό αλλά και πίνακες ζωγραφικής που μου προκάλεσαν το ενδιαφέρον. Στο χώρο εκεί συνάντησα την ιδιοκτήτρια της γκαλερί Σώτια Γιάγκου, η οποία μίλησε στην «Κ» για το πώς είναι να είσαι ιδιοκτήτης γκαλερί αλλά και ενεργός καλλιτέχνης όπως είναι η ίδια σε ένα από τα χωριά της Κύπρου, τονίζοντας ότι «είναι προνόμιο το να είσαι καλλιτέχνης σε ένα χωριό όπως το Όμοδος, για το λόγο ότι μπορείς να εμπνευστείς και να δημιουργήσεις σε ένα χώρο κοντά στη φύση μακριά από το γκρίζο και τους ρύπους».

- Πως πήρατε την απόφαση να ανοίξετε την HomodeusArt&Handcraft Galleryστο Όμοδος και όχι σε κάποιο κέντρο πόλης π.χ. Λευκωσία ή Λεμεσό;

«Το επάγγελμα μας εξαρτάται από την ικανότητα του επισκέπτη να εκτιμά την τέχνη», τονίζει η ιδιοκτήτρια της Homodeus Art & Handcraft Gallery στο Όμοδος

- Η απόφαση ήταν εύκολη αφού είμαι γεννημένη και μεγαλωμένη στο χωριό Όμοδος, που είναι τουριστικός προορισμός με μεγάλη επισκεψιμότητα. Το οίκημα στο οποίο στεγάζεται η 'Homodeus Art & Handcraft Gallery' είναι το πατρικό μου σπίτι, το οποίο ανακαίνισα και ως καλλιτέχνης προτίμησα να δημιουργήσω ένα χώρο στον οποίο θα εκθέτω τα έργα μου και συνάμα, να φιλοξενώ κι άλλους Κύπριους καλλιτέχνες. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου η κρατική οικονομική βοήθεια μέσω του σχεδίου αγροτουρισμού.

- Τι είναι αυτό που προσφέρει η γκαλερί σας στο Όμοδος; Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που παρουσιάζετε;

- Η γκαλερί μας προσφέρει τη δυνατότητα στον Κύπριο και στον ξένο επισκέπτη να δει και να προμηθευτεί δημιουργίες από Κύπριους καλλιτέχνες. Επίσης στο εργαστήριο της γκαλερί προσφέρουμε εργαστήρια fused glass. Μεταξύ των 15 Κύπριων καλλιτεχνών συμπεριλαμβανομένων εμένα της Σώτιας Γιάγκου και δύο από τα παιδιά μου Βασίλη και Νάγιας Γιάγκου, συμμετέχουν οι Αναστασία Λαμπασκή, Χριστιάνα Θρασυβουλίδου, Ερωδιός , Λούκας Σταύρου, Δημήτρης Βανέζης και γιαγιάδες από το χωριό με τα υπέροχα δαντελωτά κεντήματά τους (πιπίλα).

- Υπάρχουν δυσκολίες στο να είσαι ιδιοκτήτης γκαλερί σε ένα χωριό της Κύπρου;

- Ναι, υπάρχουν αρκετές δυσκολίες όπως η μεταφορά πρώτων υλών, η έλλειψη τεχνικών για επισκευή μηχανημάτων και είναι δαπανηρό το συχνό δρομολόγιο στην πόλη. Οι κακές καιρικές συνθήκες κατά την χειμερινή περίοδο που αποθαρρύνουν τη μετακίνηση του κόσμου προς τα ορεινά χωριά, με αποτέλεσμα τα καταστήματα να υπολειτουργούν. Επίσης το επάγγελμά μας εξαρτάται από την ικανότητα του επισκέπτη να εκτιμά την τέχνη.

Τέχνη βγαλμένη μέσα από την ψυχή μας

- Εκτός από ιδιοκτήτης της γκαλερί είστε και καλλιτέχνης. Πώς είναι η ζωή ενός ενεργού καλλιτέχνη στο χωριό της Κύπρου Όμοδος; Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά;

- Είναι προνόμιο το να είσαι καλλιτέχνης σε ένα χωριό όπως το Όμοδος, για το λόγο ότι μπορείς να εμπνευστείς και να δημιουργήσεις σε ένα χώρο κοντά στη φύση μακριά από το γκρίζο και τους ρύπους. Τα αρνητικά είναι ότι η δουλειά του καλλιτέχνη δεν εκτιμάται και δεν αμείβεται όσο θα έπρεπε, διότι ο κόσμος συγκρίνει τις δημιουργίες μας με εργοστασιακά εισαγόμενα αντικείμενα και δεν εννοούν να καταλάβουν ότι δεν πουλούμε αντικείμενα αλλά τέχνη βγαλμένη μέσα από τη ψυχή μας.

- Δίνονται ευκαιρίες και επιχορηγήσεις;

- Ιδιαίτερες ευκαιρίες δε μας δίνονται, αν δεν τις ψάξουμε και τις τρέξουμε οι ίδιοι διότι δεν γίνεται σωστή ενημέρωση και διαφήμιση. Επιχορηγήσεις υπάρχουν τις οποίες είναι δύσκολο να τις βρεις εκτός και αν σου τις αναφέρουν, όπως το πρόγραμμα στο υφυπουργείο Τουρισμού “Heartland of Legends” μέσω του οποίου παρείχαμε δωρεάν εργαστήρια στον κόσμο και έτσι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τεχνική του'Fused Glass'.

-Τι είναι αυτό που θα θέλατε ή περιμένετε από την πολιτεία;

- Να ενισχύσει αλλά και να προωθήσει τους ενεργούς Κύπριους καλλιτέχνες στην προσπάθειά τους να προβάλουν την Κύπρο εντός και εκτός. Επίσης στα σχολεία μας πρέπει να ενισχυθεί η καλλιτεχνική παιδεία.

- Μιλήστε μου για τα ργαστήρια γυαλιού που προσφέρεται στο κοινό;

- Το Fused Glass (μορφοποιημένο γυαλί σε καμίνι) είναι η τεχνική στην οποία το γυαλί αποκτά την τελική του μορφή κατά τη διάρκεια του ψησίματος σε καλούπια μέσα στο καμίνι. Αυτή την τεχνική διδάσκουμε στον κόσμο είτε σε επαγγελματικό ή ψυχαγωγικό, εμπειρικό επίπεδο. Είναι όμορφα ξεκούραστα εργαστήρια δεν έχουν όριο ηλικίας, μπορούν να τα παρακολουθήσουν από μικρά παιδιά έως και ηλικιωμένα άτομα. Κάθε άτομο ξεχωριστά θα φτιάξει τη δικιά του δημιουργία, θα την ψήσουμε και θα του την παραδώσουμε.

Πληροφορίες
Facebook Page: https://www.facebook.com/Homodeus-Art-Handcraft-Gallery-257984214380762 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση