ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι «Ιθάκες» του Ζήνων Τζέπρα

H Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει έκθεση με την νέα δουλεία του Κύπριου ζωγράφου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

H Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει έκθεση με την νέα δουλεία του Κύπριου ζωγράφου Ζήνων Τζέπρα. Η έκθεση με τίτλο «Ιθάκες» αρχίζει την Τετάρτη 16 Ιουνίου. Η νέα πρόταση του Τζέπρα συμπεριλαμβάνει 14 έργα ζωγραφικής μεγάλων διαστάσεων. Μέσα από αυτή την σειρά έργων ο ζωγράφος εκφράζει την προσωπική του αναζήτηση για την δική του «Ιθάκη». Ρωτά και απευθύνεται στον θεατή παρουσιάζοντας πως μπορεί να είναι η δική του Ιθάκη και δίνει μία στιγμή μέσα σε αυτό τον φανταστικό κόσμο.

Σὰ βγεῖς στὸν πηγαιμὸ γιὰ τὴν Ἰθάκη,
νὰ εὔχεσαι νἆναι μακρὺς ὁ δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.

Έτσι ξεκινά το περίφημο ποίημα του Καβάφη «Ιθάκη» για το ταξίδι του Οδυσσέα πίσω στο βραχώδες νησί του. Ακριβώς όπως γενιές ναυτικών μπορούν να συμπάσχουν με τις ιδιοτροπίες της θάλασσας, έτσι και οι καλλιτέχνες και οι συγγραφείς ανά τους αιώνες έχουν ξαναφανταστεί τον μύθο. Με σύγχρονους αλληγορικούς και συμβολικούς όρους χαρακτηρίζουμε τις πολλές δοκιμασίες και εμπόδια, τέρατα και πειρασμούς που εμποδίζουν και αποσπούν την προσοχή από την πορεία της ζωής. Ο Οδυσσέας είναι ο Κάθε άνθρωπος που μας εξυψώνει όλους από τους ανθρώπους, απλοί άνθρωποι που δίνουν φιλοδώρημα μέσα από την καθημερινότητα, σε καπετάνιους θεαματικής περιπέτειας. Όπως και ο Ποιητής, είναι δουλειά του ζωγράφου να αναγνωρίζει τον ηρωικό σε όλους όσους περιηγούνται στην αναταραχή των γεγονότων, τις υπαρξιακές απειλές και τις ανησυχίες που μας έρχονται καθημερινά. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, καθώς ο προορισμός έρχεται στο προσκήνιο, γινόμαστε πλουσιότεροι και σοφότεροι. το χρώμα στεγνώνει, τα στρώματα πυκνώνουν.

Κι ἂν πτωχικὴ τὴν βρῇς, ἡ Ἰθάκη δὲν σὲ γέλασε.
Ἔτσι σοφὸς ποὺ ἔγινες, μὲ τόση πείρα,
ἤδη θὰ τὸ κατάλαβες ᾑ Ἰθάκες τί σημαίνουν.

Λίγα Λόγια για τον καλλιτέχνη 

Ο Ζήνων Τζέπρας γεννήθηκε στο Κάρδιφ της Ουαλίας το 1969 από έλληνες γονείς που κατάγονται από την Κέρκυρα και την Κύπρο. Σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Γλασκώβης και αποφοίτησε με διάκριση. Ζεί και εργάζεται στην Αγγλία. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε είκοση ατομικές εκθέσεις και πολλές ομαδικές.

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/ Πού: Alpha C.K. Art Gallery, εγκαίνια, Τετάρτη, 16 Ιουνίου στις 18:00 μέχρι 21:00. Διάρκεια Έκθεσης, 16-30 Ιουνίου 202. 

Ώρες Λειτουργίας:  Τρ – Παρ 10:00 – 13:00 &16:00 – 19:00 & Σαβ 10:00 – 13:00

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 22751325

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση