ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κλειστό το Παττίχειο - Με θεατές και διαδικτυακά λειτουργεί το Ριάλτο

Το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού, προσανατολίζεται στην πραγματοποίηση διαδικτυακών παραστάσεων για τον Μάρτιο

ΚΥΠΕ

Ανάχωμα για την όποια επαναδραστηριοποίηση των δυο μεγάλων θεάτρων της Λεμεσού, φαίνεται να είναι η απόφαση για επαναλειτουργία των θεάτρων με μέγιστο αριθμό θεατών τα 50 άτομα. Το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού παραμένει κλειστό, ενώ μόνο λόγω της συγκυρίας των διαδικτυακών ζωντανών παραστάσεων του, το θέατρο Ριάλτο θα ανοίξει τις πόρτες του για 50 θεατές.

Είναι αδύνατη η επαναλειτουργία του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου, των 700 και πλέον θέσεων, με μόνο 50 θεατές, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του, Βάσος Αργυρίδης, προσθέτοντας ότι το θέμα των μεγάλων θεάτρων τέθηκε την Παρασκευή σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας.

«Ζητήσαμε να διαχωριστούν οι δυο κατηγορίες θεάτρων – μικρά και μεγάλα - και να μας επιτραπεί, από την 1η Μαρτίου, να εργαστούμε με το 30% της χωρητικότητας μας και από τις 22 Μαρτίου με το 50% της χωρητικότητας μας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα», είπε ο κ.Αργυρίδης.

Σημείωσε ότι τα θέατρα δεν μπορούν μέσα σε λίγες μέρες να επαναλειτουργούν όπως μια καφετέρια ή ένα εστιατόριο, γιατί υπάρχουν παραστάσεις που ακυρώθηκαν, χρειάζονται πρόβες, διαφήμιση και προπώληση εισιτηρίων.

Την ίδια ώρα είπε πως, ούτε οι καλλιτέχνες δεν θα νιώθουν καλά στη σκηνή, σε ένα μεγάλο θέατρο με μόλις 50 θεατές, αλλά ούτε και οι ίδιοι οι θεατές μιας παράστασης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη στις προτάσεις που κατατέθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη.

Ο Βάσος Αργυρίδης είπε πως, ενώ τα μεγάλα θέατρα αδυνατούν να επαναλειτουργήσουν, το κράτος έχει σταματήσει την καταβολή επιδόματος στο μόνιμο προσωπικό τους, καθώς θεωρεί δεδομένη τη λειτουργία τους στη 2η φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, συνέχισε, σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού, προσανατολίζεται στην πραγματοποίηση διαδικτυακών παραστάσεων για τον Μάρτιο και ελπίζει ότι μέχρι τότε θα υποδεχθεί και θεατές, στη βάση του 30% της χωρητικότητας του.

«Το πρώτο δεκαήμερο Μαρτίου γίνονται σκέψεις για τρεις διαδικτυακές παραστάσεις στο κλίμα της αποκριάς, μια παράσταση με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της αποκριάς, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, μια παράσταση – συναυλία με συμμετοχή κανταδόρων και μια συναυλία με παλιά ελληνικά τραγούδια της δεκαετίας του 40’-50’», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το άλλο μεγάλο θέατρο της Λεμεσού, το Ριάλτο, η Γενική Διευθύντρια του, Γεωργία Ντέτσερ δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η επαναλειτουργία του με 50 άτομα θεατές οφείλεται καθαρά σε θέμα συγκυριών.

Το Ριάλτο, εξήγησε, έχει ήδη προγραμματίσει ζωντανές διαδικτυακές παραστάσεις τον Φεβρουάριο και γι αυτό μπορεί να υποδεχθεί ξανά έστω αυτό τον μικρό αριθμό θεατών, είπε, και σημείωσε πως, σε αντίθετη περίπτωση, το θέατρο θα παρέμενε κλειστό.

Η κ.Ντέτσερ, που επίσης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής, είπε πως μόνο τα μικρά θέατρα των 100 με 150 θέσεων μπορούν να αξιοποιήσουν την απόφαση για επαναλειτουργία με 50 θεατές, «αλλά κάποιοι έπρεπε να σκεφτούν και τα μεγάλα θέατρα που έχουν πραγματικό πρόβλημα».

Εμείς, συνέχισε, ζητήσαμε ένα κλιμακωτό άνοιγμα των θεάτρων μας και ευχήθηκε όπως ληφθούν υπόψη οι προβληματισμοί και οι θέσεις των διευθύνσεων των μεγάλων θεάτρων.

Το θέατρο Ριάλτο ανοίγει και πάλι αυλαία, το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00, με την παράσταση «Λάμπρος» της Μυρτούς Παπαχριστοφόρου. Η παράσταση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος FlashArt του Θεάτρου Ριάλτο, θα πραγματοποιηθεί με τη φυσική παρουσία μέχρι 50 θεατών και ταυτόχρονη μετάδοση σε Live Streaming.

Ακολουθεί στις 21 Φεβρουαρίου (19:00), το θεατρικό αναλόγιο τεσσάρων νέων μονόπρακτων θεατρικών έργων από Κύπριους συγγραφείς υπό τη θεματική « Develop. Develop Again. Develop Better (Developing in Cyprus) », ενώ στις 26 Φεβρουαρίου (19:00) η Βάκια Σταύρου τραγουδά ένα ρεπερτόριο αγαπημένων τραγουδιών από πολλά μέρη του κόσμου.

Τέλος, στις 28 Φεβρουαρίου (19:00), θα δοθεί η παράσταση «Με τη ματιά της Μελίνας Μερκούρη και του Αντώνη Σαμαράκη» , εμπνευσμένη από τη συμπλήρωση εκατόν χρόνων από τη γέννηση τους, ένας συνδυασμός μουσικής και αφήγησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση