ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παιχνιδιάρικο μουσικό ψηφιδωτό επί σκηνής

Οι «The Vineyard Birds», με το επίκαιρο όνομα, ξαναπαρουσιάζουν τραγούδια που αγαπήσαμε

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Μία παρέα νέων ανθρώπων με μεράκι και αγάπη για την καλή μουσική σκέφτηκε παιχνιδιάρικα και έστησε την μπάντα «The Vineyard Birds». Έξι ταλαντούχοι νέοι που ξέρουν πώς να «διαβάσουν» την παλιά μουσική και να τη συνδέσουν με τα ακούσματα του σήμερα και ήχους διαφορετικούς. Αυτή την περίοδο εμφανίζονται στη «Διαχρονική» και προτείνουν ένα εναλλακτικό μουσικό συναπάντημα που εντυπωσιάζει.


Πώς θα παρουσιάζατε την μπάντα σας; Ποια είναι η ταυτότητά της;

–Καταρχάς, θέλουμε να ευχαριστήσουμε την «Καθημερινή» για την ευκαιρία που μας δίνει να παρουσιάσουμε την μπάντα μας. Είμαστε οι «The Vineyard Birds»! Είμαστε ένα καινούριο συγκρότημα με πάρα, μα πάρα, πολλή όρεξη για μουσική και χαβαλέ και αυτός είναι και ο στόχος μας: Όσοι έρθουν στις παραστάσεις μας να απολαύσουν ποιοτική μουσική και να περάσουν όσο πιο καλά γίνεται. Με χορό, πολύ χορό! Θα ακούσετε από εμάς παλιά και νέα αγαπημένα κομμάτια του ξένου και ελληνικού πενταγράμμου, διασκευασμένα με τον δικό μας τρόπο. Προετοιμαστείτε να ακούσετε Μίκη Θεοδωράκη και Στράτο Διονυσίου σε balcan ήχους, Σωτηρία Μπέλλου σε swing διασκευές, Χατζιδάκι σε hard rock και reggae ύφος και άλλα πολλά ενδιαφέροντα. Το συγκρότημα αποτελείται από τους Ολύμπιο Χριστοφή και Βασιλεία Μέλιου στο τραγούδι, Γιάννη Καραμπάτσο στην κιθάρα και στο τραγούδι, Ευάγγελο Ευαγγέλου στο ακορντεόν και στα effects, Άγγελο Μιχαηλούδη στα τύμπανα και Χρίστο Αγαθοκλέους στο μπάσο.

–Πώς σας ήρθε να ονομάσετε το συγκρότημά σας «Vineyard Birds»; Είναι τύπου «προγραμματική δήλωση»;
–Ήμασταν στη διαδικασία να βρούμε όνομα για την μπάντα μας, όταν το όλο θέμα με τα αμπελοπούλια έπαιζε συνεχώς στα media. Θέλαμε ένα fun όνομα που να δημιουργεί την απορία στον κόσμο για το ποιοι είμαστε και τι κάνουμε και είπαμε «γιατί όχι»; Του δώσαμε ένα twist αγγλικό, και τα «Vineyard Birds» γεννήθηκαν.

– Τι επιδιώκετε μέσα από τις επανεκτελέσεις κλασικών κομματιών;
–Από την αρχή που στήσαμε την μπάντα θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Για κάθε τραγούδι που δοκιμάζαμε είχαμε διάφορες ιδέες για το πώς θα το κτίζαμε και έτσι καταφέραμε να επανεκτελούμε κλασικά κομμάτια με τη δική μας, όμως, οπτική γωνία. Κάτι σαν το «Back to the Future», περίπου, σεβόμενοι πάντοτε το πρωτότυπο. Είμαστε στην ευτυχή θέση να πούμε ότι στην παράστασή μας θα ακούσετε πολλά και ενδιαφέροντα και όπως προαναφέραμε, balcan Στράτο Διονυσίου και Μίκη Θεοδωράκη, swing Σωτηρία Μπέλλου, hard rock και reggae Χατζιδάκι, latin Γιάννη Πάριο κ.λπ. Φυσικά δεν λείπουν από το πρόγραμμά μας και επανεκτελέσεις νέων κομματιών και από ελληνικό αλλά και από ξένο πεντάγραμμο.

–Πώς προσλαμβάνουν, νομίζετε, οι νέοι αυτά τα κομμάτια;
Μέχρι τώρα ακούσαμε θετικά σχόλια για την προσπάθειά μας. Φαίνεται και στις παραστάσεις ότι ο κόσμος και ιδιαίτερα η νεολαία γουστάρει κομμάτια, τα οποία δεν θα άκουγε συνήθως σε μία μουσική σκηνή. Έτσι και αλλιώς είναι παλιά κομμάτια με σύγχρονο ύφος. Και είναι κομμάτια γνωστά που όλοι μας τα σιγοτραγουδήσουμε κάπου και κάπως! Φυσικά, μία δοκιμή θα σας πείσει, γι’ αυτό κοπιάστε σε μία παράστασή μας και θα σας πείσουμε!

–Συνδυάζονται οι ήχοι του ροκ ή του balcan με κομμάτια του Στράτου Διονυσίου;
–Και όμως. Μπορούν να συνδυαστούν τα πάντα, φτάνει ο συνδυασμός να γίνεται με αγάπη και φυσικά με σεβασμό για το πρωτότυπο, αλλά και τον καλλιτέχνη που τα δημιούργησε. Είναι εκπληκτικό πόσο μπορεί να «μεταμορφωθεί» ένα τραγούδι, αλλάζοντάς του τον ρυθμό ή γενικότερα το μουσικό στυλ. Ο Στράτος Διονυσίου είμαστε σίγουροι πως δεν θα είχε φανταστεί ποτέ πως κάποια από τα κομμάτια του θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν με balcan επιρροές και με διαφορετική προσέγγιση! Το ίδιο και η Σωτηρία Μπέλλου. Δεν πιστεύουμε να είχε φανταστεί πως το «μινόρε της αυγής» μπορεί να γίνει swing!

–Σύγχρονη ελληνική μουσική, ξένη μουσική όλων των ειδών, όλα αυτά χρειάζονται ώρες πολλές για να χωνευτούν μουσικά, πώς τα καταφέρνετε;
–Έχουμε ένα τετράωρο πρόγραμμα γεμάτο upbeat κομμάτια όλων των γούστων. Ο κόσμος θέλει να βγει έξω για να διασκεδάσει, να τραγουδήσει, να χορέψει. Και αυτό προσπαθούμε να το βγάλουμε στη σκηνή. Το πρόγραμμα των τραγουδιών μας είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να υπάρχει μία αλληλουχία μεταξύ των κομματιών χωρίς να έχει σημασία αν είναι ξένα ή ελληνικά. Προσπαθούμε να ανανεώνουμε το πρόγραμμά μας συνεχώς για να δίνουμε στον κόσμο που έρχεται στις παραστάσεις μας κάτι διαφορετικό συνεχώς.

–Εκτός από τις εμφανίσεις σας στη «Διαχρονική», ετοιμάζετε και κάτι άλλο; Θα σας δούμε σε στούντιο;
–Το να μπούμε στο στούντιο και να γράψουμε τα δικά μας κομμάτια είναι οπωσδήποτε κάτι που το θέλουμε όλοι. Και το θέλουμε πολύ! Προς το παρόν, όμως, αφού είμαστε μία νέα μπάντα στα μουσικά δρώμενα του τόπου, επικεντρωνόμαστε στις παραστάσεις μας έτσι ώστε να μάθει ο κόσμος ποιοι είμαστε και τι κάνουμε. Συγκεκριμένα προετοιμαζόμαστε για το μεγάλο Carnival Party μας στη «Διαχρονική» το Σάββατο, 12 Μαρτίου. Μπορεί το καρναβάλι να είναι προνόμιο της Λεμεσού, όμως θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία παράσταση με πολλές εκπλήξεις, πολύ χορό και σίγουρα πολύ τραγούδι για να περάσουμε τέλεια και στη Λευκωσία!

–Μουσικό τοπίο και Κύπρος, παρατηρείται μία άνθηση σε συγκροτήματα, υπάρχει χώρος για όλους;
–Στην Κύπρο διαχρονικά υπάρχει τεράστιο μουσικό ταλέντο. Και είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που υπάρχουν τόσα πολλά συγκροτήματα που θέλουν να δείξουν τη δουλειά τους και τους δίνεται η ευκαιρία. Για να υπάρχουν τόσα πολλά συγκροτήματα, σημαίνει ότι αγκαλιάζονται από τον κόσμο και φυσικά υπάρχει χώρος για όλους!

 

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση