ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Είναι σημαντικό να πιστέψεις σε μία νότα

Ο κιθαρίστας/τρομπετίστας Ofer Mizrahi από το Ισραήλ λέει στην «Κ» πως στη μουσική του η σιωπή είναι σημαντικό στοιχείο

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο κιθαρίστας και τρομπετίστας Ofer Mizrahi από το Ισραήλ, με το τρίο του, έρχεται στο Windcraft Music Fest 8k που πραγματοποιείται στα Κατύδατα από τις 5 έως τις 7 Αυγούστου και μιλάει στην «Κ» για τη μουσική και πώς αυτή μπορεί να γίνει γέφυρα για διαφορετικές παραδόσεις και να ξεκινήσει ένας διάλογος και λέει: «Στη δημιουργική μου διαδικασία, απομονώνω, αποστάζω και ακονίζω τον ήχο… Παίρνω μουσικές «χειρονομίες» από διαφορετικές κουλτούρες και τις ανακατεύω, και με ευαισθησία και αυτοσυγκράτηση αναδύεται ένας διάλογος». Ο Ofer Mizrahi λέει επίσης πως το σταθερό νήμα που ακολουθεί είναι η κατανόηση ότι δεν ξέρει τίποτα… «και αυτό που με κρατά ακριβή και παρών είναι η πεποίθηση ότι μια μελωδία μπορεί να περάσει μέσα μου».

–Η μουσική σας είναι ένας συνδυασμός ανατολικών και δυτικών ήχων και τζαζ μουσικής. Πώς μπαίνουν σε διάλογο αυτές οι μουσικές παραδόσεις;

–Η μουσική μου γλώσσα ή λεξιλόγιο αποτελείται από μία ποικιλία παραδόσεων που έχω εξερευνήσει στο παρελθόν και τις οποίες ακόμα εξερευνώ. Η επιθυμία μου να συγχωνεύσω διάφορες παραδόσεις πηγάζει από το πάθος μου να συνδέω πολιτισμούς μέσω της μουσικής και από αυτό δημιουργήθηκε ένας μουσικός διάλογος. Στη δημιουργική μου διαδικασία, απομονώνω, αποστάζω και ακονίζω τον ήχο… Παίρνω μουσικές «χειρονομίες» από διαφορετικές κουλτούρες και τις ανακατεύω, και με ευαισθησία και αυτοσυγκράτηση αναδύεται ένας διάλογος.

–Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα. Η μουσική σας έχει κάτι συγκεκριμένο που τη διακρίνει από άλλα είδη μουσικής;

–Είναι δύσκολο να είμαι αντικειμενικός ως προς το τι κάνει τη μουσική μου διαφορετική, αν και μπορώ να πω ότι αυτό που κάνει τον καθένα μας μοναδικό είναι με τι, γιατί και πώς επιλέγουμε να εκφράσουμε τη δημιουργική μας ενέργεια. Μπορώ επίσης να πω ότι στη μουσική μας η σιωπή είναι σημαντικό στοιχείο. Οι ψίθυροι ακούγονται ως μέρος της κατανόησης αυτής της ευαισθησίας, που προέρχεται από την εσωτερική πνευματική εργασία.

Η μουσική μου ταυτότητα αλλάζει και εξελίσσεται συνεχώς στο πλαίσιο του δημιουργικού μου ταξιδιού. Όταν παρασύρομαι σε ένα νέο, συναρπαστικό μουσικό σύμπαν, με πηγαίνει σε νέα μέρη

–Ποια είναι η ταυτότητα του μουσικού σας σύμπαντος;

–Η μουσική μου ταυτότητα αλλάζει και εξελίσσεται συνεχώς στο πλαίσιο του δημιουργικού μου ταξιδιού. Όταν παρασύρομαι σε ένα νέο, συναρπαστικό μουσικό σύμπαν, με πηγαίνει σε νέα μέρη. Το σταθερό νήμα είναι η κατανόηση ότι δεν ξέρω τίποτα… και αυτό που με κρατά ακριβή και παρών είναι η πεποίθηση ότι μια μελωδία μπορεί να περάσει μέσα μου. Για να ενισχύσω και να ανανεώσω τη σύνδεση μεταξύ της έκφρασης, των χεριών και του οργάνου, συνήθιζα να εξασκώ μόνο μία νότα. Το επίκεντρο της πρακτικής ήταν να πιστέψεις σε μία νότα, να νιώσεις μία νότα και να αναγνωρίσεις ότι αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή αυτή η νότα είναι ζωντανή.

–Ποιος είναι ο μεγαλύτερος στόχος που πρέπει να πετύχει ένας μουσικός;

–Να είναι σε θέση να επεκτείνει συνεχώς τις μορφές επικοινωνίας μέσω της μουσικής καινοτομίας.

–Μπορεί η μουσική να κάνει τους ανθρώπους να συνεννοηθούν;

–Η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνδεθούν με τον εαυτό τους και μεταξύ τους. Για μένα η μουσική είναι ένα θεραπευτικό σκεύος.

–Είναι εύκολο να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και να τα αφηγηθείς μέσα από τη μουσική;

–Θα έλεγα ότι όταν το μυαλό μου είναι καθαρό, η έκφραση περνάει ομαλά. Σε μια από τις τελευταίες μας παραστάσεις υπήρχε μια ενδιαφέρουσα κατάσταση: κανείς μας δεν ήταν στη ζώνη με τον εαυτό του/της, αλλά παίξαμε μαζί με πίστη και αποδείχτηκε μια από τις καλύτερες παραστάσεις μας. Η σύνδεσή μας –το τρίο, το κοινό και οι τεχνικοί– το έκανε να συμβεί. Μου ξεκαθάρισε πόσο μεταμορφωτικές μπορεί να είναι οι σκέψεις μας πέρα από τα συναισθήματά μας.

–Τα παραδοσιακά σύνορα αρχίζουν να θολώνουν και μετά παύουν να υπάρχουν… μπορεί η μουσική να είναι ένα ειρηνικό εργαλείο συνύπαρξης;

–Πιστεύω ότι μπορεί, και πρώτα και κύρια εξαρτάται από εμάς.

–Είναι η πρώτη σου φορά στην Κύπρο; Γνωρίζετε τους ήχους και τις μουσικές του παραδόσεις;

–Ήμουν στην Κύπρο στην αρχή της πανδημίας και ταξίδεψα για ένα μήνα και ήταν καταπληκτικό. Δεν υπήρχαν πολλοί άνθρωποι, δεν υπήρχαν τουρίστες, και ήταν προνόμιο να βρίσκομαι σε ένα τόσο όμορφο μέρος εκείνη την εξαιρετική στιγμή. Μια μέρα, είδα μια ομάδα νεαρών να παίζουν παραδοσιακή μουσική στον δρόμο και με γοήτευσε εντελώς τόσο η μουσική όσο και η αίσθηση σύνδεσης που δημιουργούσε με την κοινότητα.

Πληροφορίες

Ofer Mizrahi Trio, Παρασκευή 5 Αυγούστου, Κύρια Σκηνή

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση