ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένα μουσικό μείγμα δύσης και ανατολής

Οι Krama Brass Band, η φρέσκια κυπριακή μπάντα πνευστών, θα εμφανιστούν στο Windcraft Festival στα Κατύδατα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Οι Krama Brass Band δημιουργήθηκαν το 2023 από τον Αντρέα Θεοχάρους και τον Νικόλα Γεωργίου, και κινητήριος μουσική δύναμή τους είναι έξι πνευστά, κιθάρα και ντραμς. Οι Krama Brass Band θα εμφανιστούν στο Windcraft Festival στα Κατύδατα, και με την ευκαιρία αυτή μιλήσαμε μαζί τους για τη μουσική τους και για τα επόμενα σχέδιά τους. Για τη μουσική τους μου λένε: «Προσπαθούμε στη μουσική μας να υπάρχει η οικειότητα των ακουσμάτων με τα οποία μεγαλώσαμε ως Κύπριοι μουσικοί και ακροατές», και αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι το ενδιαφέρον τους για διάφορα στυλ δυτικής μουσικής, αλλά ταυτόχρονα και για την κυπριακή παραδοσιακή στην πιο ανατολίτική της έκφανση.

– Είστε νέοι στα μουσικά πράγματα, τι είναι αυτό που σας ένωσε;

– Η αγάπη και η αφοσίωση μας στη μουσική μας έφερε κοντά αρχικά ως φίλους. Αργότερα οι κοινές ιδέες, αισθητική και στόχοι οδήγησαν στη δημιουργία του Κrama brass band.

– Βέβαια και το όνομα της μπάντας σας εμπεριέχει την ένωση, αλλά και το στοιχείο των οργάνων σας… το μέταλλο. Ποιος θα λέγατε πως είναι ο ήχος που σας χαρακτηρίζει και σας κάνει να ξεχωρίζετε;

– Όπως το μέταλλο από το οποίο είναι φτιαγμένα τα χάλκινα μουσικά όργανα είναι ένα μείγμα, έτσι και η μουσική μας. Πιστεύουμε ότι αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι το ενδιαφέρον μας για διάφορα στυλ δυτικής μουσικής, αλλά ταυτόχρονα και για την κυπριακή παραδοσιακή στην πιο ανατολίτική της έκφανση. Αυτό είναι που ακούμε εμείς στη μουσική μας και αυτό προβάλλει το όνομα που διαλέξαμε για την μπάντα μας.

– Θέλετε να διατηρείτε, αν καταλαβαίνω σωστά, μία παραδοσιακή ατμόσφαιρα στη μουσική σας, ισχύει;

– Σωστά, προσπαθούμε στη μουσική μας να υπάρχει η οικειότητα των ακουσμάτων με τα οποία μεγαλώσαμε ως Κύπριοι μουσικοί και ακροατές. Με το πέρασμα του χρόνου η κυπριακή μουσική εμπλουτίστηκε με διάφορες και διαφορετικές επιρροές, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να δώσουμε μια συγκεκριμένη ταυτότητα σε αυτή. Εμείς προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε οτιδήποτε μας επηρέασε μουσικά. Εντάσσουμε στη μουσική μας στοιχεία και τεχνικά γνωρίσματα από μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, δίνοντας έμφαση στη διατήρηση του ύφους και των ιδιωμάτων.

– Είναι εύκολη η σύζευξη της παραδοσιακής μουσικής με τους ήχους της δυτικής; Ποιες είναι οι προκλήσεις σε αυτή την προσπάθεια;

– Ως νέοι μουσικοί έχουμε επηρεαστεί και από τα είδη είτε το θέλουμε είτε όχι, όποτε θα λέγαμε ότι είναι σχετικά επακόλουθο τα ακούσματα να προέρχονται και από τους δύο μουσικούς χώρους. Πιστεύουμε ότι το ίδιο ισχύει και με τους Κύπριους ακροατές. Στις συνθέσεις μας δεν επιδιώκουμε την απόδοση αυτού που θεωρείται «αυθεντική» μορφή κυπριακής μουσικής, κάτι το οποίο ίσως δεν είναι και υπαρκτό. Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αντιμετωπίσουμε το κοινό που περιμένει κάτι σαν αυτό. 

– Ποιο ταξίδι θέλετε να κάνετε στον μουσικό κόσμο…;

– Στόχος μας είναι να κερδίσουμε μια μακροχρόνια θέση στην κυπριακή ή και ευρωπαϊκή σκηνή, όπου θα επιδιώκουμε να παρουσιάζουμε τη μουσική μας. Επίσης, γενικότερα σκοπός μας είναι να προσφέρουμε στο κοινό, φρέσκο ήχο τον οποίο ταυτόχρονα νιώθει οικείο.

– Μουσική και επιβίωση στην Κύπρο, είναι πρόκληση;

– Είναι δύσκολο, αλλά εφικτό. Οι περισσότεροι μουσικοί για να επιβιώσουν στην Κύπρο χρειάζεται να συνδυάζουν διάφορες ικανότητες ώστε να έχουν ένα βασικό εισόδημα. Με λίγα λόγια κάνουν περισσότερες από μία δουλειές σχετικές με τη μουσική, όπως για παράδειγμα, διδασκαλία, μουσική εκτέλεση, σύνθεση- ενορχήστρωση, κ.τ.λ. Τα τελευταία χρόνια γίνονται όμως πολύ σημαντικά βήματα ως προς την καθιέρωση και εξάσκηση του μουσικού επαγγέλματος.

– Ετοιμάζετε κάποια δουλειά;

– Προς το παρόν, ο στόχος μας είναι να έχουμε όσο πιο πολλές εμφανίσεις μπορούμε σε Κύπρο και εξωτερικό, με κύριο βραχυπρόθεσμο στόχο την προετοιμασία μας για την ηχογράφηση του πρώτου μας άλμπουμ.

Πληροφορίες: 

Krama Brass Band, Περιβόλι, Κυριακή 14 Ιουλίου, ώρα 8:45-9:45 μ.μ. www.windcraftmusicfest.com/kramabrassband

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

«Πάντα έχει σημαντική θέση η εγχώρια μουσική σκηνή στο φεστιβάλ. Αναδεικνύουμε πολλούς καλλιτέχνες στις σκηνές μας, που ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ