ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με δύο συναυλίες γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσικής

Επίσημη πρώτη παρουσίαση του Προγράμματος Europa Nostra Heritage Hub in Nicosia

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η EUROPA NOSTRA και οι συνεργάτες της, ο Δήμος Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και το Ινστιτούτο Κύπρου, με αφορμή την ίδρυση του EUROPA NOSTRA HERITAGE HUB in NICOSIA, διοργανώνουν δύο ξεχωριστές μουσικές εκδηλώσεις εορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσικής.

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου η γυναικεία ομάδα Amalgamation Choir παρουσιάζει το μουσικό δρώμενο άυλα-ayla στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, το ιστορικό μουσείο της πρωτεύουσας, το οποίο θα φιλοξενήσει την εκδήλωση στην ειδικά διαμορφωμένη εσωτερική του αυλή. Η μουσική πρόταση άυλα | áyla, υπό την καθοδήγηση της Βασιλικής Αναστασίου, εξερεύνα ηχοτοπία και μουσικές παραδόσεις της Κύπρου και της ευρύτερης Μεσογείου. Με τραγούδια σε διαλέκτους από την ιδιαίτερη γειτονιά μας, το μουσικό αυτό δρώμενο, με στοιχεία άυλα, ελπιδοφόρα και πανανθρώπινα αποτελεί μια πράξη ανατροφοδότησης, υπενθύμισης όσων τελικά μας καθορίζουν σε εαυτό, συνάνθρωπο και τόπο.

Tην Παρασκευή 21 Ιουνίου στη Μουσική Ακαδημία ΑRΤΕ το κοινό θα απολαύσει το κουαρτέτο Καντίνσκι το οποίο θα έλθει αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό μέσω της Πλατφόρμας Μουσικής MERITA, ως πρόγραμμα του Creative Europe. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα αναγνωστούν τέσσερα ποιήματα. Το καθένα από αυτά θα αποτελεί εισαγωγή στα τέσσερα μέρη του κονσέρτου.

 

Πληροφορίες

κουαρτέτο Καντίνσκι: Μουσική Ακαδημία ΑRΤΕ, Αναστάσιου Λεβέντη, 34-36, Λευκωσία, ώρα έναρξης συναυλίας 8:00 μ.μ.

Amalgamation Choir: Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Ιπποκράτους 15-17, Λευκωσία, ώρα έναρξης συναυλίας 8:00 μ.μ.

 

EUROPEAN HERITAGE HUB

Το EUROPEAN HERITAGE HUB είναι πιλοτικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ενώ επικεφαλής και συντονιστής του Προγράμματος είναι η EUROPA NOSTRA. Το πρόγραμμα HERITAGE HUB έχει ιδρυθεί από τους πιο κάτω διακεκριμένους οργανισμούς που παρουσιάζουν στον τομέα τους μια ιδιαίτερη δυναμική:
- Την EUROPA NOSTRA η οποία αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό δίκτυο πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη με αποστολή την έκφραση της κοινωνίας των πολιτών για την ανάγκη προάσπισης της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς
- Το EUROCITIES, δίκτυο 200 μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων που αντιπροσωπεύουν 150 εκατομμύρια ανθρώπους σε 38 χώρες
- Το Ινστιτούτο HERKUL για πολιτιστική κληρονομιά του Πανεπιστημίου KU Leuven του Βελγίου, ένα από τα αρχαιότερα στην Ευρώπη
- Τον οργανισμό EUROPEANA που προβάλλει την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και
- Το ICLEI, παγκόσμιο δίκτυο 2500 συνεργαζόμενων τοπικών και περιφερειακών αρχών.
Οι δραστηριότητες του προγράμματος στηρίζονται από άλλους 15 συνεργαζόμενος οργανισμούς.

Η παρουσία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Heritage Hub θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική σε επίπεδο πολιτιστικό -και όχι μόνο- για τον τόπο μας. Στόχος του Προγραμματος είναι να αξιοποιηθεί η πολιτιστική κληρονομιά ως στρατηγικός πόρος για να υποστηριχτούν οι τρεις θεματικοί τομείς προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η κλιματική αλλαγή και πράσινη μετάβαση, η κοινωνική συνοχή και προσβασιμότητα για όλους, η καινοτομία και η ψηφιακή μετάβαση.
Ήδη έχουν δημιουργηθεί κόμβοι Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κρακοβία της Πολωνίας για να καλύπτεται όλη η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Κόμβοι λειτουργούν επίσης στην Αθήνα για να καλύπτεται το σύνολο των Βαλκανικών χωρών αλλά και στη Λισαβόνα. Ο κόμβος πολιτιστικής κληρονομιάς που δημιουργήθηκα στη Λευκωσίας θα καλύπτει την Κύπρο και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Η ομάδα συντονισμού των EN Hubs εδρεύει στη Βενετία. Το EUROPA NOSTRA HERITAGE HUB in NICOSIA, ιδρύθηκε μέσα από τη συνεργασία της Europa Nostra, του Δήμου Λευκωσίας, του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και του Ινστιτούτου Κύπρου. Στηρίζεται επίσης από συνεργαζόμενους φορείς: το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας (CVAR) to Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας CYENS, το Λεβεντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, τη Μουσική Ακαδημία ARTE, τον Παγκυπριο Οργανισμό Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΠΟΑΚ, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου και το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή.

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

«Πάντα έχει σημαντική θέση η εγχώρια μουσική σκηνή στο φεστιβάλ. Αναδεικνύουμε πολλούς καλλιτέχνες στις σκηνές μας, που ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ