ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2022: Η τέχνη στις κοινότητες

Ανακοίνωση από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ)

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2022 από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ). Το Πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Μάιο και θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο 2022 και περιλαμβάνει ένα πανόραμα πολιτιστικών δράσεων με εκδηλώσεις που αφορούν τα Εικαστικά, τον σύγχρονο Χορό, το Θέατρο και τη Μουσική.

Το φετινό πρόγραμμα της Πολιτιστικής Αποκέντρωσης ταξιδεύει σε περισσότερες από 30 κοινότητες της υπαίθρου, παρουσιάζοντας 13 παραγωγές, οι οποίες περιλαμβάνουν δύο εικαστικές εκθέσεις, τέσσερις θεατρικές παραστάσεις, έξι συναυλίες και εργαστήρια Μουσικής και μία Παράσταση Χορού.

Στόχος του προγράμματος είναι προώθηση και υλοποίηση ποιοτικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε κοινότητες της Κύπρου. Ειδικότερα, στοχεύει στην προαγωγή, καλλιέργεια και διάδοση του πολιτισμού και την παροχή ευκαιριών για γνωριμία, στην κατανόηση, συμμετοχή και δημιουργία σε όσο το δυνατόν ευρύτερα στρώματα της υπαίθρου, στην ενθάρρυνση της κινητικότητας (mobility) των καλλιτεχνών και άλλων επαγγελματιών του πολιτισμού καθώς και του καλλιτεχνικού τους έργου και τέλος, στη διαμόρφωση καλλιτεχνικής αντίληψης και αισθητηρίου τόσο από τη θέση του δημιουργού όσο και από τη θέση του θεατή.

Μέσω αυτού του προγράμματος δημιουργείται ένας διάλογος και η ενθάρρυνση για να διεξαχθούν περισσότερα πολιτιστικά δρώμενα στις κοινότητες της υπαίθρου, εξάλλου η τέχνη πρέπει να είναι για όλους και προσβάσιμη σε όλους. Με αυτή την κίνηση από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, δίνεται το έναυσμα να υπάρξουν κι άλλου τέτοιου είδους οργανώσεις στο άμεσο μέλλον.

 


 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

1. «Προσφύγων Μνήμες!» Θυμούμαι τζιαι χαράσσω στο χωρκόν - Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού – Σχολή Χαρακτικής και Μουσείο Χαμπή - Εργαστήρια Χαρακτικής για παιδιά, νέους και ενήλικες, Έκθεση Χαρακτικής και Διαλέξεις, στις Κοινότητες Σαλαμιού, Μουτουλλά και Δωρού.

2. «Under Mining – Εκ Μετάλλευσις» – Εικαστική δράση με θέμα την εξορυκτική ιστορία και τα μεταλλεία της Κύπρου υπό την επιμέλεια των Γαβριήλ Κουρέα, Herman Bashiron Mendolicchio και Γιώργου Λάζογλου, με συμμετοχή 10 Καλλιτεχνών από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Αμερική, στην Κοινότητα Καλαβασού.

ΘΕΑΤΡΟ

1. «Φαύστα», του Μποστ, από τη Θεατρική Ομάδα «Λουμπάγκο», σε σκηνοθεσία Εύας Καλομοίρη και Τζούλης Γρηγορίου, στις Κοινότητες Κυπερούντας, Σπηλιών, Περιστερώνας και Τεμβριάς.

2. «Φωτεινή», της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου, από τη Θεατρική Ομάδα «Σόλο για Τρεις», σε σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά, στις Κοινότητες Άλωνας, Πεδουλά και Κάτω Μονής.

3. «Το Θαυμαστό Ταξίδι του Σκιάχτρου», βασισμένο στο βιβλίο «Ο Μάγος του Οζ», του Φρανκ Μπάουμ», από την ομάδα ΚΟΥΚΛΟιστορίες, σε σκηνοθεσία Λουκίας Αντωνίου, στις Κοινότητες Αγρού, Μενοίκου, Πισσουρίου και Παλιόμυλου.

4. «Το Αγόρι με τη Βαλίτσα», του Mike Kenny, από τη Θεατρική Ομάδα Side Effect, σε σκηνοθεσία Μαρίας Φιλίππου, στις Κοινότητες Αψιού, Λινού και Πωμού.

ΜΟΥΣΙΚΗ


1. «Απ’ τον Γαλάζιο Δούναβη στα Κρυστάλλινα Νερά της Μαραθάσας», - Μουσική Συναυλία υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κύρου Πατσαλίδη, στην Κοινότητα Καλοπαναγιώτη.

2. «Μουσική Αλλιώς» - Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες με θέμα την όπερα και τον αυτοσχεδιασμό με τους Κωνσταντίνα Χρίστου, Τάσο Αποστόλου και Σταύρο Λάντσια, στις Κοινότητες Αυγόρου και Λιοπετρίου.

3. «Όλα σε θυμίζουν: με αφορμή τα 40 χρόνια απουσίας του Μάνου Λοΐζου» - Συναυλία-αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, από το Κοινοτικό Συμβούλιο Πισσουρίου, σε συνεργασία με τα Κοινοτικά Συμβούλια Σαλαμιούς, Κιτίου και Αγίας Βαρβάρας.

4. «TratSik String Quartet» - Συναυλίες Κουαρτέτου Εγχόρδων με το Κουαρτέτο TratSik String Quartet, στις Κοινότητες Πέρα Ορεινής, Ερήμης και Άρμου.

5. «Ο ήχος μιας πόλης: αφιέρωμα στη μουσική/καλλιτεχνική σκηνή της Θεσσαλονίκης» - Μουσική παράσταση με το Μουσικό Σχήμα «Μακρύδρομος», στις Κοινότητες Πέρα Χωρίου Νήσου, Βαβατσινιάς, Κελλακίου, Ξυλοφάγου και Βορόκληνης.

6. «Ένα καράβι τραγούδια με ελπίδα το αύριο» - Μουσικές συναυλίες με την Εύη Καπάταη, στις Κοινότητες Μουτουλλά, Κανναβιών και Ποταμιού.

ΧΟΡΟΣ


1. «Earth Voices: Η Μυθολογία της Απαρχής – Ένας Αρχέγονος Δεσμός Φυτών και Ανθρώπων» - Περιπατητική Περφόρμανς στους χώρους του Βοτανικού Κήπου Τροόδους από την Dance Gate Lefkosia – Cyprus, σε χορογραφία / δραματουργία της Αριάννας Οικονόμου και επιμέλεια του Δρα Κώστα Πράπογλου, σε συνεργασία με την Κοινότητα Αμιάντου.

Περισσότερες πληροφορίες

Για τους συντελεστές, τις κοινότητες, τις ημερομηνίες και τους χώρους διεξαγωγής της κάθε δραστηριότητας μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης στο Facebook (Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης - Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΝ), η οποία θα ανανεώνεται συνεχώς για να σας παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2022

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση