ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Ανδρέας Κωνσταντινίδης

«Άρχισε την Τετάρτη το μεγάλο ταξίδι προς την αιωνιότητα»

Κοινοποίηση στο Facebook Κοινοποίηση Twitter Αποστολή με Email Εκτύπωση
Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 80 ετών ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Ανδρέας Κωνσταντινίδης.

Άνοιξε τον δρόμο της τηλεοπτικής σκηνοθεσίας στην Κύπρο υπηρετώντας για δεκαετίες την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1944. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου και σπούδασε κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση στην Αθήνα.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο, κι από το 1968 εργάστηκε στο ΡΙΚ ως λειτουργός προγραμμάτων τηλεοράσεως, μέχρι και την αφυπηρέτησή του το 2004.Σκηνοθέτησε παραγωγές που έγραψαν ιστορία τόσο για την θεματολογία όσο και για την σκηνοθετική τους μαεστρία.

Ιστορικά ντοκιμαντέρ, ταινίες και θεατρικά που φέρουν την υπογραφή του Ανδρέα Κωνσταντινίδη βραβεύτηκαν τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Το κυπριακό ζήτημα ήταν για τον Ανδρέα Κωνσταντινίδη θέμα χρέους προς την πατρίδα και με πολλές από τις παραγωγές του προέβαλε την τραγωδία του 74 στο εξωτερικό αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια και βραβεία.

Ανάμεσα στις ταινίες του αυτές ξεχωρίζουν το Αργάκι, οι Αγνοούμενοι, οι Εγκλωβισμένοι, καθώς και οι ταινίες Η Φυγή, Κύπρος, το νησί που δεν ξεχνά κανένας ποτέ, Ήταν ένα νησί και άλλες.. Το 1986 η ταινία του Κύπρος, το νησί που δεν ξεχνά κανένας ποτέ κέρδισε το «βραβείο των Εθνών» σε φεστιβάλ στη Ρώμη.

Ηταν αυτός που απαθανάτισε τον ερχομό των αιχμαλώτων από την Τουρκία.

Ένα από τα μεγάλα του κινηματογραφικά έργα είναι «Ο Πέτρος ο Α'».

Ο πατέρας του ήταν ο αξέχαστος Πολύδωρος Κωνσταντινίδης, πρώην κινηματογραφιστής και φωτογράφος του γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών από την Κερύνεια,.

Το όνομα του Ανδρέα Κωνσταντινίδη θα είναι για πάντα χαραγμένο στα κινηματογραφικά και σκηνοθετικά δρώμενα του ΡΙΚ και όλης της Κύπρου.

Η ανακοίνωση του Υφ. Πολιτισμού 

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού εκφράζει θλίψη για το θάνατο του σκηνοθέτη Ανδρέα Κωνσταντινίδη, ο οποίος, «άρχισε την Τετάρτη το μεγάλο ταξίδι προς την αιωνιότητα».

Σε ανακοίνωση το Υφυπουργείο παραθέτει βιογραφικό του θανούντος με βάση το οποίο, ο Άντρεας Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1944 και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου. Σπούδασε κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση στην Αθήνα και μετά την αποφοίτησή του, επέστρεψε στην Κύπρο.

Αναφέρεται ότι το 1968 ξεκίνησε να εργάζεται στο ΡΙΚ ως λειτουργός προγραμμάτων τηλεόρασης, θέση που κράτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2004. Σκηνοθέτησε παραγωγές που άφησαν ανεξίτηλο σημάδι τόσο για τη θεματολογία τους όσο και για τη σκηνοθετική τους αρτιότητα. Τα ιστορικά ντοκιμαντέρ, οι ταινίες και τα θεατρικά έργα που φέρουν την υπογραφή του βραβεύτηκαν σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, αναδεικνύοντας το ταλέντο και την αφοσίωσή του στην τέχνη.

Πέραν της θητείας του στο ΡΙΚ, προστίθεται, υπήρξε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου για δύο θητείες, Πρόεδρος της Κυπριακής Ταινιοθήκης, Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Λευκωσίας και μέλος της Επιτροπής Κατάταξης Ταινιών.

«Το όνομα του Ανδρέα Κωνσταντινίδη θα είναι για πάντα χαραγμένο στα κινηματογραφικά και σκηνοθετικά επιτεύγματα του ΡΙΚ και όλης της Κύπρου», συνεχίζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού, συμπληρώνοντας ότι το όραμα και η αφοσίωσή του στον κινηματογράφο, «έθεσαν ένα υψηλό πρότυπο αριστείας που είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο».

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, Στέλλα Κοκκίνου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση