ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η «Φιλιώ Χαϊδεμένου» ζωντανεύει στο θεατρικό σανίδι

Μια παράσταση αφιερωμένη στην εμβληματική προσωπικότητα της Μικράς Ασίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σύμφωνα με τον σπουδαίο Έλληνα κριτικό θεάτρου, Κώστα Γεωργουσόπουλό, κύρια πρωταγωνίστρια είναι η μεγάλη Κυρία της ελληνικής υποκριτικής τέχνης, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, «Η κίνηση, ο ρυθμός, ο ψυχισμός, το λυρικό στοιχείο, η ειρωνεία, ο καυσίγελος, τα όρια του τραγικού καθιστούν την ερμηνεία της πήχη ανυπέρβλητο θεατρικής τεχνικής και συναισθηματικής απογείωσης».

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του θεατρικού κοινού στην Αθήνα, το Σατιρικό Θέατρο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ»  ανεβάζουν στο θεατρικό σανίδι την εξαίρετη παράσταση «Φιλιώ Χαϊδεμένου».


Φιλιώ, μια εμβληματική φυσιογνωμία

Η σημαντική πορεία της Φιλιώς, της εμβληματικής προσωπικότητας της Μικράς Ασίας, αποτελεί αφορμή για τη γέννηση του θεατρικού έργου που εξιστορεί τη ζωή της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες. Αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός ότι η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε ένα ολόκληρο αιώνα συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης.

Η Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 αποτελεί μια από τις μελανότερες σελίδες του Ελληνισμού και μια τραγική καμπή στην πορεία του. Η βίαιη έξοδος των Ελλήνων από την Μικρά Ασία υπήρξε ανέκαθεν πηγή έμπνευσης για την συγγραφή δεκάδων χιλιάδων σελίδων. Πλήθος προσφύγων κατέφτασε στη Μητέρα Ελλάδα και μαζί του έφερε πρωτογενείς μαρτυρίες. Μέσα σε αυτό το ταλαίπωρο “κύμα” προσφύγων ήταν και η μόλις 23 ετών Φιλιώ Σιδερή-Χαϊδεμένου, γεννημένη σε μια μικρή κωμόπολη της Μ. Ασίας, τα Βουρλά, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Σμύρνη.

Ο δυναμικός χαρακτήρας, η τόλμη και η αποφασιστικότητα που διέκριναν τη Φιλιώ Χαϊδεμένου, συνέδραμαν ως εφόδια στον αγώνα της για να μην εξαλειφθεί ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στη Μικρά Ασία. Η σημαντική πορεία της γυναίκας με το όνομα Φιλιώ, έγινε η αφορμή να γεννηθεί μια ιδέα για την εξιστόρηση της ζωής της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες. Πέρα από την προσωπική ιστορία αυτής της σημαντικής προσωπικότητας, η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε ένα ολόκληρο αιώνα συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης.

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου γεννήθηκε 28 Οκτωβρίου 1899 έφυγε από τη ζωή, λίγο πριν κλείσει τα 108 χρόνια της, το 2007. Φέτος, σχεδόν δέκα χρόνια από την απώλειά της, το ίδρυμα πολιτισμού ''ΙΩΝΙΑ'' τιμά τη μνήμη της ανεβάζοντας την θεατρική παράσταση υπό τον τίτλο ''Φιλιώ Χαϊδεμένου''.

Συντελεστές

To  κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη μοναδική Δέσποινα Μπεμπεδέλη και πενταμελή θίασος νέων και καταξιωμένων ηθοποιών.

Η θεατρική παράσταση περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια που συντρόφευαν τη Φιλιώ σε όλες τις περιόδους της ζωής της αλλά και μουσική και τραγούδια που έγραψε ο Ζαχαρίας Καρούνης ειδικά για την «Φιλιώ Χαϊδεμένου».

Παίζουν οι: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Μαίρη Σαουσοπούλου, Δημήτρης Kαραβιώτης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους – Ένγκελ, Γιώργος Φλωράτος σε σκηνοθεσία Βασίλη Ευταξόπουλου.

Η διασκευή είναι της Άνδρης Θεοδώτου.Τη μουσική - καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Ζαχαρίας Καρούνης.

Μουσική Διδασκαλία  της Χαράς Κεφαλά. Τα πρωτότυπα τραγούδια είναι σε στίχους Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου. Στο σαντούρι η Βερόνικα Αλωνεύτου και στα κρουστά ο Μανούσος Κλαπάκης. Τα σκηνικά – Κοστούμια είναι του Άγγελου Αγγελή.

 

Που/ Πότε: Από 1η Μαρτίου και έως 6 Μαρτίου στο Σατιρικό Θέατρο
την Τρίτη 7 Μαρτίου στο Θέατρο «ΡΙΑΛΤΟ» στην Λεμεσό
και την Τετάρτη 8 Μαρτίου στην Λάρνακα στο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 8:30 μ.μ.

Προπώληση εισιτηρίων από τα ταμεία των θεάτρων.

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση