ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φεστιβάλ χορού και παραστατικών τεχνών «On Bodies 2024»

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τη «Στέγη Χορού Λευκωσίας» και θα πραγματοποιηθεί στις 16-19 Μαΐου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πραγματοποιείται στις 16-19 Μαΐου 2024 το Φεστιβάλ χορού και παραστατικών τεχνών «On Bodies 2024» από τη Στέγη Χορού Λευκωσίας. Η φετινή θεματική του φεστιβάλ είναι η ΕΠΟΥΛΩΣΗ: η διαδικασία της θεραπείας μιας πληγής, η βοήθεια να ξεπεραστεί ένα τραύμα, η αποκατάσταση σε μια ψυχική ή σωματική κατάσταση χωρίς πόνο. Η αντιμετώπιση του τραύματος, και πιο συγκεκριμένα του συλλογικού τραύματος, είναι κάτι που χρειάζεται προσοχή και κατανόηση, ειδικά σε περιοχές που έχουν βιώσει συγκρούσεις και επιθετικότητα, όπως η Κύπρος.

Αναλυτικά 

Η Στέγη Χορού Λευκωσίας διοργανώνει το φεστιβάλ On Bodies 2024 που θα πραγματοποιηθεί στις 16-19 Μαΐου 2024. Το φεστιβάλ On Bodies είναι ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ χορού και performance της Κύπρου με σύγχρονες μορφές παραστατικών πρακτικών που ασχολούνται με τη χορογραφία και το σώμα ως μέσα δημιουργίας. Μέσα από τα 16 χρόνια πραγματοποίησής του, έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς δημιουργούς και ομάδες του νησιού να κάνουν τα πρώτα τους καλλιτεχνικά βήματα και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ευρύ κοινό.

Η έκδοση του 2024 που θα παρουσιάσουμε φέτος είναι αποτέλεσμα στρατηγικού σχεδιασμού της Στέγης που αφορά από τη μία την κοινωνική ανοικτότητα, την πολυμεσική ανταλλαγή, την καλλιτεχνική κινητικότητα και τη στήριξη της τοπικής κοινότητας με όσο το δυνατότερο καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Η φετινή θεματική του φεστιβάλ είναι η ΕΠΟΥΛΩΣΗ: η διαδικασία της θεραπείας μιας πληγής, η βοήθεια να ξεπεραστεί ένα τραύμα, η αποκατάσταση σε μια ψυχική ή σωματική κατάσταση χωρίς πόνο. Η αντιμετώπιση του τραύματος, και πιο συγκεκριμένα του συλλογικού τραύματος, είναι κάτι που χρειάζεται προσοχή και κατανόηση, ειδικά σε περιοχές που έχουν βιώσει συγκρούσεις και επιθετικότητα, όπως η Κύπρος.

Το φετινό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει προτάσεις από νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες από Κύπρο και εξωτερικό που θα πραγματοποιηθούν στην κύρια σκηνή, στο κήπο και εξωτερικό χώρο της Στέγης Χορού Λευκωσίας καθώς και σε συνεργαζόμενους χώρους. Το συνολικό πρόγραμμα του φεστιβάλ επιμελήθηκε ο Πέτρος Κονναρής και τα κομμάτια από το ανοικτό κάλεσμα επιλέχθηκαν από τους Αριάννα Οικονόμου, Ανδρομάχη Δ. Lindahl, Παντελή Γεωργίου, Πέτρο Κονναρή και Έλενα Αγαθοκλέους.

Την Πέμπτη 16.5 ανοίγει το πρόγραμμα η Λία Χαράκη με το Body Unmuted που θα πραγματοποιηθεί στο the Studio το πρώην Θέατρο ΠΟΛΙΣ σε συνεργασία με το CYENS. Η κάθε επισκέπτρια, μπαίνει σε ένα δωμάτιο μια κάθε φορά, και ακούει τις ηχογραφήσεις που δημιουργήθηκαν, τοποθετώντας το σώμα της σε συγκεκριμένες θέσεις, που σκοπό έχουν να προκαλέσουν την ενσυναίσθηση ή την ταύτιση.

Την Παρασκευή 17.5 το πρόγραμμα ξεκινά με την Ελισάβετ Παναγιώτου και το έργο childhood leftover που παρουσιάζει μια ποιητική αυτοβιογραφική ενδοσκόπηση γύρω από την παιδικότητα. Συνεχίζουμε με το έργο (W)holeman του Απόλλωνα Αναστασιάδη και ένα εσωτερικό διάλογο με τους φόβους και τις ανησυχίες. Η Έλιαν Ρουμιέ, συμμετέχει στο φεστιβάλ με το 25km, ένα καλλιτεχνικό documentary και παράσταση χορού που προκύπτει από το αποτέλεσμα του περπατήματος των τεσσάρων γυναικών για 25km και μια ωδή στον εξαγνισμό της ψυχής και την εφήμερη επαφή με τη φύση. Τη βραδιά κλείνει η ομάδα Physical Plastic και την Aneesha με μια υβριδική παράσταση χορού, φωνής και ήχου που εξερευνά την πολυπλοκότητα του θανάτου και του πόνου της απώλειας αλλά και τη διαδικασία συλλογικής θεραπείας.

Το Σάββατο 18.5, το έργο υπνοβάτης των Ηλίας Κλαρκ και Hannah Badura διερευνά την πολιτισμική ντροπή και ενοχή που απορρέει ως αποτέλεσμα της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στην Κύπρο. Ο Σωτήρης Σωτηρίου παρουσιάζει το έργο Βουβή Αντοχή για τις εσωτερικές ανεκπλήρωτες ανάγκες του εαυτού. Το κομμάτι Eternally Alive - A2 της Στάλης Συμεών επισκέπτεται την ελληνική πανκ κουλτούρα με θαυμασμό, περιέργεια και σατιρική διάθεση εμπνευσμένη από το: Healing is the new punk και Punk is the old healing. Η Μαρία Παπαχαραλάμπους και η Νεφέλη Κεντώνη - μητέρα και κόρη – στο έργο fsssssssssssss BOOOMMMM!!!!!! πλέκουν μια πολυεπίπεδη ιστορία για όλα όσα πρόθυμα και άθελά κληρονομούνται από γενιά σε γενιά.

Την Κυριακή 19.5, ο Αλέξη Βασιλείου με το έργο ΣΑΚΡΑ μια ρυθμική, ηχητική και σωματική τελετουργία αναπαράστασης, πάνω στις καταβολές της γλώσσας, των συναισθημάτων και της ανθρώπινης εμπειρίας επηρεασμένη από την Ιεροτελεστία της Άνοιξης, του Igor Stravinsky. Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με το έργο Æffective Choreography του André Uerba ένα διαλογιστικό περφόρμανς με γυμνά σώματα ως τοπία που εξερευνούν την οικειότητα ως πρακτική συνύπαρξης. Ο δημιουργός συναντήθηκε και δούλεψε μαζί με τοπικούς καλλιτέχνες για την παρουσίαση του έργου στο πλαίσιο του φεστιβάλ On Bodies 2024.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα έχουμε την οπτικοακουστική εγκατάσταση Ephemeral Symbiosis pt.I : Flumen Publicum της Ρίας Αλεξάνδρου, μεταβάλλει τον κήπο της Στέγης Χορού Λευκωσίας και διερευνά την ανθρώπινη παρέμβαση και επιμέλεια της φύσης. Η συμμετοχή της Αλεξάνδρου στο φεστιβάλ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πρόγραμμα κινητικότητας της Στέγης Χορού Λευκωσίας με το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ.

Στις 16 και 17 Μαΐου και παράλληλα με το φεστιβάλ, διοργανώνεται επίσης το Ατελιέ Healing: Becoming Well Again που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το EDN – European Dance Development Network και το Dance Gate Lefkosia- Cyprus. Το πρόγραμμα του Ατελιε επιμεληθήκαν οι Αριάννα Οικονόμου και Πέτρος Κονναρής και συμμετέχουν οι Κλίτος Τσιολής, Nihal Soganci, Δρ Σωκράτης Στρατής, Gervaise Savvias, Δρ Γαβριήλ Κουρέας, Αριάννα Οικονόμου, Δρ Έρικα Χαραλάμπους, Νάγια Τ. Καρακώστα, Έλενα Αγαθοκλέους, Ευαγόρας Βανέζης, Alexandra Waierstall, Λία Χαράκη, Ανδρομάχη Δ. Lindahl, Μπελίντα Παπαβασιλείου, Άννα Τζάκου, Melissa Garcia Carro, Πέτρος Κονναρής με ομιλίες, συζητήσεις, εργαστήρια, περιπάτους και άλλες παραστατικές δράσεις.

 

Διοργανωτής: Στέγη Χορού Λευκωσίας

Θεσμικός Χορηγός: Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού – Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου

Διοργανωτής: Στέγη Χορού Λευκωσίας

Θεσμικός Χορηγός: Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού – Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου

Υποστηρικτές: Dance Gate Lefkosia-Cyprus, EDN - European Dance Development Network, Goethe-Institut, CYENS - the studio, Kyriakides Piano Gallery

Συνεργάτης Κινητικότητας: Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

Χορηγός Επικοινωνίας: ΡΙΚ

Εισιτήρια: €14/ €10* ανά μέρα

https://dancehouselefkosia.com/events-2/

*φοιτητές, συνταξιούχοι και φίλοι Στέγης Χορού Λευκωσίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Πέμπτη 16/5 – the Studio, 17:00-22:00

Λία Χαράκη (CY) - Body Unmuted – 40’ *

16+

Παρασκευή 17/5 – Στέγη Χορού Λευκωσία και γειτονιά, 19:30

Ελισάβετ Παναγιώτου (CY) - childhood leftovers - Bodies on Stage - 22’

Απόλλωνας Αναστασιάδης (CY) - (W)holeman - Bodies on Stage - 15’

Έλιαν Ρουμιέ (GR/SY) - 25km - Bodies in the Garden and Film - 27’

Physical Plastic και Aneesha (CY/US) - She was - Bodies on Stage - 30’

Σάββατο 18/5 – Στέγη Χορού Λευκωσίας, 19:30

Σωτήρης Σωτηρίου (CY) – Βουβή Αντοχή - Bodies on Stage - 20’

Ηλίας Κλαρκ και Hannah Badura (CY/PT) - υπνοβάτης - Βοdies on Stage - 20’

Στάλη Συμεών (GR) - Eternally Alive - A2 - Bodies on Stage - 30’

Νεφέλη Κεντώνη και Μαρία Παπαχαραλάμπους (CY) - fsssssssssssss BOOOMMMM!!!!!! - Bodies in the Garden - 25’

Πάρτυ

Κυριακή 19/5 – Στέγη Χορού Λευκωσίας, 19:30, 18+

Αλέξης Βασιλείου (CY) – ΣΑΚΡΑ – 40’ **

André Uerba/ SHORT HOPE (PT/DE) - Æffective Choreography - 90’

οngoing

Ρία Αλεξάνδρου- Ephemeral Symbiosis pt.I : Flumen Publicum - Bodies in the Garden- καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

 

* Το Body Unmuted είναι ένας ηχητικός περίπατος διάρκειας 40 λεπτών. Kάθε άτομο εισέρχεται στο χώρο κάθε 7 λεπτά με σειρά προτεραιότητας/σύστημα κρατήσεων που θα πραγματοποιείται επιτόπου στο χώρο. Το κοινό θα έχει πρόσβαση στο ηχοτοπίο μέσα από QR-code και χρειάζεται να φέρει το δικό του smartphone και ακουστικά. Θα υπάρχει βοήθεια και καθοδήγηση για την σύνδεση και την ομαλή μετάβαση στο περφόρμανς.

Εισιτήρια μόνο στην είσοδο: 10 ευρώ/ 8 ευρώ (μειωμένη τιμή).

** Η παράσταση ΣΑΚΡΑ εκτυλίσσεται επί σκηνής - και οι ερμηνευτές εμφανίζονται γυμνοί, σε κοντινή απόσταση από τους θεατές, καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση