ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μονοπρόσωπη απαγόρευση για την εφηβική παράσταση του ΘΟΚ «Το τέρας έρχεται»

Ο Οργανισμός προέβη σε άμεσες ενέργειες προς το υπουργείο Παιδείας – Επιφυλάσσεται να απαντήσει το ΥΠΑΝ, μόλις λάβει σχετική ενημέρωση

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Δεν εγκρίνει για τα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης η μονομελής… «επιτροπή» του υπουργείου Παιδείας την παράσταση του ΘΟΚ «Το τέρας έρχεται», που αυτή την περίοδο ανεβαίνει στις Αποθήκες του ΘΟΚ στο πλαίσιο των Δράσεων 2023-2024: «Νέ@ σε έρηµο νησί» του Οργανισμού, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Ανδρέου και Γιάννη Καραούλη. Όπως γνωρίζει η «Κ» ο αρμόδιος λειτουργός του υπουργείου Παιδείας απέρριψε την παράσταση για καλλιτεχνικούς λόγους, έχοντας παρακολουθήσει απλώς πρόβες της παράστασης. Σημαντικό είναι να τονιστεί πως δεν υπάρχει θεσμοθετημένη επιτροπή από το ΥΠΑΝ, γι’ έγκριση ή μη παραστάσεων για τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου προχώρησε αμέσως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα και προς ώρας αναμένει την απάντηση από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο, όπως μαθαίνει η «Κ» ακόμα δεν έχει λάβει κάτι και επιφυλάσσεται να απαντήσει, όταν θα έχει στα χέρια του όλα τα δεδομένα. Ωστόσο, τόσο οι υπουργός όσο και άλλοι ανώτεροι λειτουργοί είναι ενήμεροι για το ανακύψαν ζήτημα, μέσω των αναρτήσεων που έχουν γίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ζήτημα που για ακόμη μία φορά προκύπτει (θυμίζουμε την περίπτωση «Το παράδειγμα του δόκτορα Κόρτσακ», «Ήχος από κόκκαλα που σπάνε», «Θάβοντας τον αδερφό μου στο πεζοδρόμιο» και το «Ρώτα με όταν ξυπνήσω») είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτή η άτυπη μονοπρόσωπη «επιτροπή», που αποτελείται από έναν και μόνο λειτουργό του υπουργείου Παιδείας, η οποία δεν είναι θεσμοθετημένη και δεν έχει συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης. Τονίζουμε πως το πρόσωπο αυτό δεν έχει το δικαίωμα να αποφαίνεται για τέτοια ζητήματα και μάλλον λειτουργεί από καθέδρας, βάζοντας σε δύσκολη θέση το υπουργείο Παιδείας. Επίσης, προβληματίζει ότι η απαγόρευση δεν έχει να κάνει με παιδαγωγικά κριτήρια, αλλά με καλλιτεχνικά.

Σημειώνουμε ότι αρμόδια θεσμοθετημένη Επιτροπή Έγκρισης Θεαμάτων υπάρχει μόνο για τη Δημοτική Εκπαίδευση.

Η παράσταση

Η παράσταση «Το τέρας έρχεται», βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πάτρικ Νες, ανεβαίνει κάθε Σάββατο και Κυριακή, στο Θέατρο Αποθήκες, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Ανδρέου και Γιάννη Καραούλη, σε μετάφραση-δραματουργία Ελένης Μολέσκη.
«Το τέρας έρχεται» είναι μια δυνατή ιστορία που συνδυάζει την απλότητα με το βάθος, την οδύνη με την αισιοδοξία. Μια ιστορία που θέτει καίρια, επιτακτικά ερωτήματα, τόσο από την οπτική του εφήβου όσο και απ' αυτήν του ενήλικα, τα οποία συνδέονται με σημαντικά στάδια της ζωής ενός ανθρώπου. Πρωτίστως καταδεικνύει ότι η εφηβεία είναι από μόνη της μια δύσκολη περίοδος και η απώλεια συνιστά συχνά ένα οριακό βίωμα για να μπορέσει ένας έφηβος να το διαχειριστεί. Χρειάζεται, όμως, κάποιος να τον ακούσει, προκειμένου να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει αυτό το συναίσθημα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση