ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Μίτος περιοδεύει με την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη

Οι παραστάσεις θα δοθούν από τις 7 έως τις 14 Αυγούστου σε διάφορους κοινοτικούς χώρους

Newsroom K

Με το δράμα του Ευριπίδη «Ηλέκτρα» θα περιοδεύσει το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτιστική Αποκέντρωση 2018, των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. 

Η παράσταση θα δοθεί σε έξι χωριά τον Αύγουστο και συγκεκριμένα στην Κακοπετριά, στις Κάτω Πλάτρες, στο Κοιλάνι, στον Δωρό, στην Τριμίκλινη και στις Τρεις Ελιές. Οι παραστάσεις θα δοθούν από τις 7 έως τις 14 Αυγούστου σε διάφορους κοινοτικούς χώρους. Τρεις γυναίκες αναλαμβάνουν να αφηγηθούν το δράμα της Ηλέκτρας, να δώσουν υπόσταση στον συνεχή θρήνο της.

Πρόκειται για την ιστορία ενός εγκλήματος και ενός ερωτήματος που αιωρείται ειρωνικά «Αποκαταστάθηκε η τάξη τώρα που σκοτώσατε τη μάνα σας;». Η τραγωδία «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, πρωτοπαρουσιάστηκε το 413 π.Χ., το πιο πιθανόν μετά από τις «Χοηφόρες» του Αισχύλου και την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή. Όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου ο Ευριπίδης, όχι μόνο αλλάζει τη μορφή και το περιεχόμενο, μα και μετατοπίζει την έννοια του τραγικού στην ανθρώπινη σφαίρα. Διεισδυτικά αναλύει τον ψυχισμό των ηρώων του και τα ηθικά διλήμματα που εμφανίζονται παραμένουν μέχρι σήμερα επίκαιρα.

Η υπόθεση

Σε μια ερημική αγροικία έξω από το Άργος, ζει η Ηλέκτρα, η κόρη του δολοφονημένου βασιλιά Αγαμέμνονα. Ο γάμος της με ένα ασήμαντο χωρικό μοιάζει με κοινωνικό θάνατο. Μέρα νύχτα θρηνεί τόσο, που έχει ξεχάσει να κάνει κάτι άλλο. Αν και κρυφά, ο αδελφός της Ορέστης επιτέλους επιστρέφει. Ο αρσενικός γόνος είναι φορτωμένος με το χρέος της εκδίκησης, φόνος στο φόνο του είπε ο Απόλλωνας, Τα δύο αδέλφια καταστρώνουν δόλια σχέδια να σκοτώσουν τη μητέρα τους Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο.

Οι συντελεστές

Συντελεστές της παράστασης η ομάδα του ΜΙΤΟΣ. Την Ηλέκτρα υποδύεται η Έλενα Καλλινίκου, τον Ορέστη η Μαρίνα Μακρή, τους ρόλους του Αυτουργού, Γεροδούλου, της Κλυταιμνήστρας και του Αγγελιαφόρου η Έλενα Αγαθοκλέους. Τον χορό συναποτελούν οι Μαριάννα Μιχαήλ, Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή, Έλενα Αγαθοκλέους.

Η σκηνοθεσία, δραματουργία είναι της Έλενας Αγαθοκλέους, με βοηθός την Ελεάνα Αλεξάνδρου, η οποία έχει και την ευθύνη της κίνησης. Την έρευνα έκανε η Ράνια Ιακώβου, που μαζί με την Έλενα Αγαθοκλέους επεξεργάστηκαν το κείμενο. Υπόλοιποι συντελεστές οι Μαριάννα Μιχαήλ στη μουσική, Λουκία Πιερίδου, διδασκαλία και κατασκευή μάσκας, η Εύα Κοραή στο σκηνικό, την κατασκευή του οποίου ανέλαβαν οι Makers Will Make, Λούκας Βαλέβσκι, Miron Nordyk Jurczuk, Κοστούμια: Αντρέας Αντωνίου. Οι φωτογραφίες είναι του Χρίστο Γεωργίου.

Πληροφορίες: Τηλέφωνο επικοινωνίας: 97879793, www.mitos.org.cy. Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 8:00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X