ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο «Πίθηκος - Άνθρωπος» για τρεις μόνο παραστάσεις από το Θέατρο ΑντίΛογος

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το εμβληματικό διήγημα του Φραντς Κάφκα, «Αναφορά σε μια Ακαδημία»

Newsroom K

Το αριστουργηματικό έργο του Φραντς Κάφκα, «Αναφορά σε μια Ακαδημία», που γράφτηκε και δημοσιεύτηκε το 1917, βάζει αβίαστα τον άνθρωπο απέναντι στον εαυτό του και σε ολόκληρη την κοινωνία, θέτοντας απροκάλυπτα το ερώτημα: μήπως ο άνθρωπος, μέσα από την πορεία της εξέλιξης και ανάπτυξης του, πρέπει να ντρέπεται για την κοινωνική και πολιτιστική του κατάντια;

«Με τι κόστος προσαρμόζεσαι σε μία ταυτότητα;»

Η «Αναφορά σε μια Ακαδημία» είναι η ιστορία της ζωής ενός πίθηκου που μεταλλάχτηκε σε άνθρωπο, η σταδιακή πορεία της εξέλιξής του και η απεγνωσμένη του προσπάθεια να βρει μια διέξοδο για να επιβιώσει. Πυροβολείται, αιχμαλωτίζεται, δαμάζεται, έτσι ώστε να υπηρετεί τα ανθρώπινα πολιτισμένα μας καπρίτσια. Δεν έχει κανένα περιθώριο παρά τη συμβατική διέξοδο. Αν θέλει να επιβιώσει, πρέπει να εξανθρωπιστεί και να μοιάσει στους ανθρώπους.

Ανάμεσα λοιπόν στον πίθηκο και στον άνθρωπο ο εμβληματικός, Τσέχος συγγραφέας, ειρωνεύεται και χλευάζει την κατάντια της ανθρωπότητας, και την ανικανότητα του ανθρώπου να ζήσει ουσιαστικά , με ειλικρίνεια προς τον εαυτό του και στους συνανθρώπους του, και κυρίως την ανικανότητα του να ζήσει ελεύθερος. Ο Κάφκα δεν στοχεύει στο φανταστικό, αλλά, μέσω αυτού, στο πραγματικό. Οι γραφές του δεν είναι ρομαντικές αλληγορίες, αλλά μυθικές παραβολές. Μέσα από την καφκική αλληγορία έρχονται στο προσκήνιο έννοιες, όπως η πρόοδος, η εξέλιξη και η ελευθερία, που φαντάζουν πια με ψευδαισθήσεις.

Η ιστορία της ζωής ενός πίθηκου που μεταλλάχτηκε σε άνθρωπο, η σταδιακή πορεία της εξέλιξης του και η απεγνωσμένη του προσπάθεια να βρει μια διέξοδο για να επιβιώσει.

Συντελεστές

Επεξεργασία κειμένου / Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους
Σκηνικά / κοστούμια: Σάββας Μυλωνάς
Μουσική σύνθεση - εκτέλεση: Χριστίνα Αργύρη
Σχεδιασμός φωτισμών: Καρολίνα Σπύρου
Επί σκηνής: Νεοκλής Νεοκλέους

 

Πληροφορίες

Πότε/Πού: Flea Theatre, Πρεμιέρα Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου στις 20:30. Παραστάσεις Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 20:30 και Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2019 στις 19:00. Γιάννη Κορομία 2, Καϊμακλί, Λευκωσία

Επικοινωνία/Κρατήσεις: Τηλέφωνο 99251331 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X