ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ο Θάνατος και η Κόρη» πολιτικό θρίλερ του Άριελ Ντόρφμαν

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στον Πολυχώρο Εστία σε σκηνοθεσία Άγι Παίκου

Δελτίο Τύπου

Η Παουλίνα Σάλας, μια γυναίκα-θύμα της δικτατορίας σε κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής και ο δικηγόρος σύζυγός της, Τζεράρντο, προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές του παρελθόντος και να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Απρόσμενα, εισβάλλει στη ζωή τους ένας άντρας, ο Δόκτωρ Ρομπέρτο Μιράντα, ο οποίος μοιάζει με τον βασανιστή της Παουλίνα, φέρνοντας το ζευγάρι αντιμέτωπο με κρίσιμα ηθικά και συναισθηματική διλήμματα.

Ένα συγκλονιστικό έργο για τα ανεπούλωτα τραύματα που προκαλεί η ατιμωρησία των υπευθύνων για τα εγκλήματα κάθε ολοκληρωτικού καθεστώτος, για τα θύματα και τους θύτες που προσπαθούν να συμβιώσουν, για την αυτοδικία και τη δικαιοσύνη.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Μια χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία δεν κατονομάζεται ποτέ. Η πλοκή εκτυλίσσεται κατά τη δεύτερη μέρα της μεταπολίτευσης. Η στρατιωτική δικτατορία έχει πέσει, ένας νέος πρόεδρος έχει εκλεγεί με φαινομενικά δημοκρατικές διαδικασίες. Επιτροπές αρχίζουν να συνιστώνται για να διερευνήσουν σε βάθος εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί νωρίτερα, κατά την περίοδο της δικτατορίας.

Το πολιτικό υπόβαθρο της ιστορίας ακούγεται οδυνηρά γνώριμο: πραξικόπημα, φάκελοι που εξετάστηκαν δεκαετίες μετά τα γεγονότα, οικονομικά σκάνδαλα, κάστες, κλίκες, μια πολιτικοοικονομική ελίτ που διοικεί, επιτροπές, χειραγώγηση, προνομιακή πληροφόρηση, ανισότητα, εκείνοι κι εμείς, δικαστική εξουσία με πολλά ερωτηματικά, επίσημα πορίσματα, εμπειρογνώμονες, εξουσιαστές και εξουσιαζόμενοι, κι άλλες επιτροπές, κι άλλα πορίσματα, κι άλλοι εμπειρογνώμονες.. Εχθροί εκ των έσω.

Τρεις άνθρωποι, συνδεδεμένοι με ένα βαρύ παρελθόν, σε ένα απομονωμένο παραλιακό σπίτι, που κάθε άλλο παρά ησυχαστήριο αποτελεί. Η Παουλίνα Σάλας, η ηρωίδα του Ντόρφμαν, είναι μια γυναίκα που βιάστηκε, που βασανίστηκε ανελέητα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στη χώρα της, μια γυναίκα που λύγισε αλλά δεν έσπασε. Κραυγάζει για την αδικία, για την μη απονομή δικαιοσύνης, για τα ανεπούλωτα τραύματα στη ψυχή και στο σώμα της, για την ψυχική της οδύνη που δεν επέτρεψε σε κανέναν να δει στην ολότητά της, ούτε καν στους πολύ κοντινούς της ανθρώπους. Ο Τζεράρντο Εσκομπάρ, ο δικηγόρος άντρας της, εμφανίζεται πιο διαλλακτικός, πιο ευέλικτος, πιο πρόθυμος να ξεχάσει, πιο έτοιμος να αφήσει το παρελθόν πίσω του και να γυρίσει σελίδα, τόσο στο πολιτικό όσο και στο προσωπικό επίπεδο. Κι ύστερα, ο γιατρός Ρομπέρτο Μιράντα, μια εφιαλτική φιγούρα που στοιχειώνει τις ζωές τους έστω και αν έντεχνα ο συγγραφέας αποφεύγει να επικυρώσει πλήρως τις υποψίες της Παουλίνα, παρεμποδίζοντας τους θεατές να ταυτιστούν πλήρως μαζί της. Σε ότι αφορά την ακόρεστη δίψα της για εκδίκηση ίσως το επιτρέπει, στο να πάρει το νόμο στα χέρια της, μάλλον όχι.

Που βρίσκεται λοιπόν η αλήθεια; Κάπου στη μέση όπως συχνά λέγεται; Ποιος είναι ο θύτης, ποιος το θύμα; Αντεστραμμένοι ρόλοι; Και τι γίνεται όταν η τυφλή δίψα για εκδίκηση τυφλώνει ολοκληρωτικά και οι ρόλοι αντιστρέφονται με το θύμα να γίνεται θύτης και τον κύκλο της βίας να διαιωνίζεται; Τι γίνεται όταν ο εχθρός βρίσκεται δίπλα σου; Αλλά και τι γίνεται όταν ο εχθρός βρίσκεται μέσα σου;

Ερμηνεύουν: Φάνη Πέτσα (Παουλίνα), Γιώργος Χατζηκυριάκος (Τζεράρντο), Αθανάσιος Δρακόπουλος (Δρ Μιράντα).
Σκηνικά-κουστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη.
Σκηνοθεσία: Άγις Παίκος.
Τακτικές παραστάσεις: Παρασκευή στις 20.30, Κυριακή στις 19.00. Πληροφορίες / κρατήσεις: 97 790533 / 99 588339.
Χορηγός: Θ.Ο.Κ.
Σημ. Οι παραστάσεις της 1ης και 8ης Μαρτίου δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων των συντελεστών.

ΑΡΙΕΛ ΝΤΟΡΦΜΑΝ

Γεννήθηκε στην Αργεντινή το 1942. Χιλιανός υπήκοος, αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Σαλβαδόρ Αλιέντε. Συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων, θεατρικών έργων και δοκιμίων, θεωρείται σήμερα "μια από τις πιο σημαντικές φωνές που έρχονται από τη Λατινική Αμερική" (Σάλμαν Ρούσντι). Το βραβευμένο θεατρικό του έργο "Ο θάνατος και η κόρη" γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία από τον Ρομάν Πολάνσκι. Ο Άριελ Ντόρφμαν ζει με την οικογένειά του στο Ντάρχαμ της Νότιας Καρολίνας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X