ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παγοποίηση των θεατρικών χορηγιών από τον ΘΟΚ

«Η απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού οδηγεί σε συρρίκνωση το κυπριακό θέατρο»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα ότι παγοποιεί τις θεατρικές χορηγίες του Σχεδίου Θυμέλη για το 2020 μετά την απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού για το Α΄ εξάμηνο του 2020. Σημειώνεται ότι ο ΘΟΚ έχει καταχωρήσει προσφυγή εναντίον της απόφασης, ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου, και έχει αιτηθεί και την έκδοση διατάγματος αναστολής της απόφασης μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης του Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα η ΕΠΑ στις 11 Οκτωβρίου με απόφασή της υποχρέωσε τον ΘΟΚ να σταματήσει την παραβίαση του Άρθρου 6(1), του περί Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμου, επειδή σύμφωνα με την απόφαση καταχράται τη θέση του. Μάλιστα, επέβαλε και πρόστιμο στον ΘΟΚ, ύψους €342.221,35.

Ο ΘΟΚ στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι με την απόφαση της ΕΠΑ ουσιαστικά ο Οργανισμός, τηρώντας την απόφαση, παραβαίνει τον περί Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Νόμο του 1970. Επίσης, η συμμόρφωση του ΘΟΚ με την απόφαση της ΕΠΑ, είτε με τερματισμό των δικών του παραγωγών, κάτι που δεν έγινε ούτε μετά τα γεγονότα του 1974, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, είτε με τερματισμό των χορηγιών των ιδιωτικών θεάτρων οδηγεί σε συρρίκνωση και ανυπολόγιστη ζημιά το κυπριακό θέατρο.

Ο ΘΟΚ στην ανακοίνωσή του διαβεβαιώνει τόσο τα ιδιωτικά θέατρα, τα οποία αναμένουν μέσα στον Νοέμβριο την ανακοίνωση των χορηγιών, όσο και το κοινό ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει τη συνέχιση και ανάπτυξη του θεάτρου στην Κύπρο και την εύρυθμη λειτουργία των θεατρικών φορέων.

Παράλογη η απόφαση της ΕΠΑ

Σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Προσταστίας Ανταγωνισμού αρκετοί είναι οι ηθοποιοί που αντιτίθενται σε αυτή και τη θεωρούν παράλογη, αφού δεν πιστεύουν ότι ο ΘΟΚ λειτουργεί ανταγωνιστικά προς το ελεύθερο θέατρο και τονίζουν τη σημασία να παραμείνουν οι χορηγίες στον Οργανισμό. 

 

Να διαχειριστούν τα χρήματα οι Πολιτιστικές

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε στην «Κ» ότι τα χρήματα που δίνει ο ΘΟΚ στο ελεύθερο θέατρο δεν ανήκουν στον Οργανισμό, αλλά στο κράτος, ο ΘΟΚ απλώς τα διανέμει. Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι για να μην υποχρεωθούν σταματήσουν τη λειτουργία τους τα θέατρα ας μεταφερθούν τα χρήματα στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες σε μια προσωρινή βάση, μέχρι να γίνει ένα καινούργιο σχέδιο χορηγίας.

 

Αγωνία της Ένωσης Ηθοποιών

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου Κωνσταντίνος Λύρας είπε στην «Κ» ότι η Ένωση παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις του ζητήματος, αφού αφορά πάρα πολλούς ηθοποιούς, «Είναι μεγάλη η αγωνία της Ένωσης για την έκβαση της προσφυγής που έχει κάνει ο ΘΟΚ, αφού, αν διακοπούν ή ανασταλούν έστω και προσωρινά οι χορηγίες, θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν θέατρα που έχουν ξεκινήσει παραγωγές, συνάδελφοι που έχουν κλείσει συνεργασίες, πρέπει πολύ σύντομα να κλείσει το εν λόγω ζήτημα».

Ο κ. Λύρας είπε, επίσης, ότι η ΕΠΑ ίσως θα έπρεπε να προσφύγει κατά του νόμου, ή εναντίον εκείνων που δεν τον αλλάζουν και όχι εναντίον του ΘΟΚ. «Εμείς ως Ένωση Ηθοποιών από την αρχή πιστεύουμε ότι ο ΘΟΚ απλώς εφαρμόζει τον ιδρυτικό του Νόμο. Από το 1971 ο ΘΟΚ έχει διπλή αποστολή, να διατηρεί θίασο αλλά και να υποστηρίζει τη θεατρική δραστηριότητα στην Κύπρο (επιχορήγηση ελεύθερου θεάτρου, αρωγή στο ερασιτεχνικό θέατρο κ.ά.)». Ο κ. Λύρας τόνισε στην «Κ» ότι δεν αισθάνεται ότι ο ΘΟΚ λειτουργεί ανταγωνιστικά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι άλλος ο σκοπός του ενός θεάτρου και άλλος εκείνος των ελεύθερων θεάτρων, δεν νιώθω σε καμία περίπτωση ότι λειτουργεί ανταγωνιστικά.»

Σχετικά με Σχέδιο Θυμέλη ο κ. Λύρας ανέφερε στην «Κ» ότι η Ένωση στηρίζει το Σχέδιο Θυμέλη, όπως θα έκανε με οποιοδήποτε Σχέδιο που θα εκπονούσε ο αρμόδιος οργανισμός, που στην προκειμένη είναι ο ΘΟΚ, «αφού το δέχονται τα περισσότερα ελεύθερα θέατρα, εμάς ως Ένωση δεν μας πέφτει λόγος».

Κλείνοντας, ο κ. Λύρας τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η μη αύξηση του ποσού της κρατικής επιχορήγησης, ενώ αυξάνονται οι αιτήσεις. «Την τελευταία πέντε-δέκα χρόνια έχουν αυξηθεί οι αιτούντες, και είναι πάρα πολύ ωραίο αυτό, διότι δημιουργούνται καινούργιοι θίασοι από νέα παιδιά και θέλουν μια βοήθεια για να ξεκινήσουν μια δουλειά. Θεωρούμε σημαντικό να αυξηθεί το κονδύλι και έχουμε κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση πολλές φορές διαχρονικά.»

 

Όχι σε κινήσεις πανικού

Ο κ. Χρίστος Μελίδης, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΘΑΛ είπε στην «Κ» ότι θα έπρεπε η Πολιτεία και δη το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να είχε προβλέψει και αυτή την εξέλιξη, ώστε να μην οδηγηθούμε, όπως φαίνεται σε βεβιασμένες λύσεις υπό το κράτος πανικού. Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΘΟΚ

»» Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, στο πλαίσιο του νόμου του και της εντολής του από το Κράτος, οργανώνει παραστάσεις από το 1971 και επιχορηγεί το ανέβασμα παραστάσεων από τρίτους.

Με βάση απόφαση της ΕΠΑ*, ο ΘΟΚ καλείται ουσιαστικά να τερματίσει άμεσα είτε τις παραγωγές του είτε τις χορηγίες προς τα ιδιωτικά θέατρα και να παραβεί τον περί Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Νόμο του 1970, ο οποίος και τον διέπει και ο οποίος ρητά καθορίζει ως αποκλειστικές αρμοδιότητες του ΘΟΚ τόσο την προαγωγή της θεατρικής τέχνης και την οργάνωση παραστάσεων, όσο και την προώθηση και ανάπτυξη γενικά του θεάτρου και καλλιέργεια του θεατρικού καλλιτεχνικού συναισθήματος.

Τυχόν άμεση συμμόρφωση του ΘΟΚ με την απόφαση της ΕΠΑ, είτε με τερματισμό των δικών του παραγωγών (που ας σημειωθεί δεν έγινε ούτε μετά από τα γεγονότα του 1974) είτε με τερματισμό των χορηγιών των ιδιωτικών θεάτρων (τα οποία αναμένουν εντός Νοεμβρίου την ανακοίνωση των χορηγιών μέσω του ΘΥΜΕΛΗ για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με βάση αυτές στο πρώτο εξάμηνο του 2020), οδηγεί σε συρρίκνωση και ανυπολόγιστη ζημιά το Κυπριακό Θέατρο γενικότερα.

Ο ΘΟΚ, ενόψει της διαφωνίας του με την εν λόγω απόφαση και το σκεπτικό της, έχει ήδη προχωρήσει στην καταχώρηση προσφυγής εναντίον της απόφασης, ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου, και αιτείται παράλληλα την έκδοση διατάγματος αναστολής της απόφασης μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης του Δικαστηρίου.

Η απόφαση της ΕΠΑ πλήττει ανεπανόρθωτα το Κυπριακό Θέατρο αλλά και τον αρμόδιο για θεατρική ανάπτυξη φορέα του Κράτους και θα αποτελέσει την απαρχή χιονοστιβάδας που μπορεί να αποβεί καταστροφική για το Κυπριακό Θέατρο όπως το γνωρίζουμε αλλά και γενικότερα τον πολιτισμό. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που βρίσκει το Κυπριακό Θέατρο να ανθεί, να χαίρει ανάπτυξης και ακόμα και τους αριθμούς να ευημερούν, τρία χρόνια μετά την υποβολή του παραπόνου, επανειλημμένες διαβουλεύσεις με τους θεατρικούς φορείς και βελτιώσεις του τρόπου παροχής χορηγιών. Αξίζει να σημειωθεί πως το παράπονο υποβλήθηκε μετά την ανακοίνωση χορηγιών του πρώτου έτους εφαρμογής ΘΥΜΕΛΗ το 2016, από το Θέατρο ΕΝΑ, το οποίο συνέχισε έκτοτε να απολαμβάνει χορηγιών, όπως και τα τελευταία 33 χρόνια.

Ο ΘΟΚ διαβεβαιώνει τόσο τα ιδιωτικά θέατρα όσο και το θεατρόφιλο κοινό ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει τη συνέχιση και ανάπτυξη του θεάτρου στην Κύπρο και την εύρυθμη λειτουργία των θεατρικών φορέων, σύμφωνα και με την εντολή που ο ίδιος ο Νόμος του δίδει. Εν αναμονή όμως της δικαστικής απόφασης, σε σχέση με την αίτηση για αναστολή της άμεσης εφαρμογής της απόφασης της ΕΠΑ, η οποία είναι δεσμευτική, ο ΘΟΚ είναι αναγκασμένος να παγοποιήσει τις διαδικασίες του Σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ για το Α’ εξάμηνο του 2020, με την ελπίδα οι διαδικασίες ενώπιον του Δικαστηρίου, να του επιτρέψουν να επιτελέσει το έργο του μέχρι το τέλος του 2019. 

 

*[Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), με απόφασή της ημερομηνίας 11/10/2019 η οποία προέκυψε μετά από την καταγγελία του 2016, κατέληξε ότι ο ΘΟΚ παραβίασε το Άρθρο 6(1) του περί Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμου λόγω κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης του στη σχετική αγορά η οποία απορρέει από «τη[ς] διττή[ς] του ιδιότητα[ς] ως αρμοδίου για την εφαρμογή του σχεδίου Θυμέλη και ως δραστηριοποιούμενου στην αγορά παραγωγής και παρουσίασης θεατρικών παραστάσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία», ιδιότητες που απορρέουν από τον ίδιο το νόμο που διέπει τον ΘΟΚ. Ως αποτέλεσμα αυτής της παράβασης, «η Επιτροπή […] υποχρεώνει τον ΘΟΚ να παύσει άμεσα τη διαπιστωθείσα παράβαση, ως το άνω σκεπτικό και [τον διατάζει] να αποφύγει στο μέλλον την επανάληψη παρόμοιων πρακτικών». Παράλληλα η ΕΠΑ επέβαλε πρόστιμο ύψους €342.221,35 στον ΘΟΚ για την πιο πάνω αναφερόμενη παράβαση.]

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση