ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υφ. Πολιτισμού: Στόχος εντός 1 εβδομάδας, αλλαγές και διορθώσεις στο ΘΥΜΕΛΗ

ΚΥΠΕ

Εντός μίας εβδομάδας θα ήθελαν να κάνουν τις αλλαγές και διορθώσεις στο σχέδιο επιχορήγησης θεατρικών σχημάτων ΘΥΜΕΛΗ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου, μετά την 1η διαβούλευση που έγινε την Τετάρτη μεταξύ Υφυπουργείου και φορέων του θεάτρου.

Όπως είπε η κ. Κασσιανίδου, «θα θέλαμε να κάνουμε τις αλλαγές και διορθώσεις μέσα σε μια εβδομάδα γιατί θέλουμε να προκηρύξουμε τις αιτήσεις για το β’ εξάμηνο του 2024, ώστε να υπάρχει χρόνος οι θεατρικοί φορείς να ετοιμάσουν τις αιτήσεις τους και επίσης να εξεταστούν οι αιτήσεις, ώστε εάν θέλουν κάποιοι να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παράσταση και τον Ιούνιο να το πράξουν, αν και το β’ εξάμηνο κανονικά αρχίζει τον Ιούλιο και τελειώνει τον Δεκέμβριο».

Σημείωσε ότι «επειδή το α’ εξάμηνο αρκετές από τις παραγωγές δεν έγιναν, θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους θεατρικούς φορείς, που το επιθυμούν και έχουν τη δυνατότητα και προλαβαίνουν, εάν θέλουν να έχουν κάποιες παραστάσεις και τον Ιούνιο».

Για τη διαβούλευση, που πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο του Υφυπουργείου, η κ. Κασσιανίδου είπε ότι «κοινή παραδοχή όλων μας ήταν ότι πρώτα από όλα αυτό το οποίο χρειάζεται είναι αύξηση του κονδυλίου για τον πολιτισμό γενικότερα».

Πρόσθεσε ότι «εάν είχαμε μια μεγαλύτερη χρηματοδότηση προφανώς θα ήταν και πιο γενναιόδωρες οι χορηγίες και για τα θέατρα».

Όπως είπε η Υφυπουργός, «είναι επίσης κοινή η παραδοχή από όλους ότι υπάρχουν διαφορετικές γνώμες, απόψεις, όπως και διαφορετικές ανάγκες μέσα στο χώρο του θεάτρου και εμείς προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε και να ικανοποιήσουμε διάφορες πλευρές τόσο τους θεατρικούς φορείς, τους ηθοποιούς τους συντελεστές».

«Πρέπει να βρούμε μια χρυσή τομή και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο και προφανώς επειδή υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν όλοι», είπε η Υφυπουργός Πολιτισμού.

Σημείωσε την ανάγκη «και οι μεν και οι δε και εμείς, να θέσουμε ένα όριο, μια οροφή, για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει η χρηματοδότηση».

Όπως είπε η Υφυπουργός, της σημερινής διαβούλευσης προηγήθηκε η γραπτή αποστολή απόψεων, σχολίων και επισημάνσεων από τους θεατρικούς φορείς, τις συντεχνίες των ηθοποιών και άλλους συντελεστές του θεάτρου τις οποίες «θα λάβουμε υπόψη και ότι μπορούμε θα το βελτιώσουμε».

Πρόσθεσε ότι το σχέδιο επιχορηγήσεων ΘΥΜΕΛΗ «είναι ένα σχέδιο, το οποίο κληρονομήσαμε από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και είναι σε εξέλιξη, θα κάνουμε κάποιες αλλαγές, θα δούμε πάλι πώς πάει, θα διορθωθεί ξανά για του χρόνου και ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο, που θα είναι σχέδιο που θα ικανοποιεί όλους».

Η Υφυπουργός είπε ότι «θα γίνουν πολλές αλλαγές σε σχέση με το σχέδιο του α’ εξαμήνου και είναι μεταβατική αυτή η χρονική περίοδος από την άποψη ότι θα δούμε με αυτές τις αλλαγές που θα κάνουμε πόσο καλά θα πάει το σχέδιο».

Στόχος μας, συνέχισε, «είναι να φτάσουμε σε ένα σχέδιο, το οποίο πρώτα από όλα θα μπορούμε να προκηρύσσουμε για ολόκληρο τον χρόνο».

Για τα όσα εκφράστηκαν από τους θεατρικούς φορείς η Υφυπουργός Πολιτισμού είπε ότι «ένα από τα θέματα, τα οποία μας έθιξαν αρκετοί σήμερα αλλά και στο παρελθόν, είναι ότι θα ήθελαν να μπορούν να προγραμματιστούν για ολόκληρο τον χρόνο».

Ανέφερε ότι για να είναι αυτό εφικτό, «πρέπει εμείς να προκηρύξουμε το σχέδιο πολύ πιο ενωρίς, δηλαδή για το 2025 θα πρέπει να το προκηρύξουμε από το καλοκαίρι του 2024 για να κατατίθενται οι αιτήσεις μέσα στον Σεπτέμβρη για να έχουν μια απάντηση και να γνωρίζουν ότι τον επόμενο χρόνο τους έχει εγκριθεί συγκεκριμένος αριθμός παραστάσεων και σχετικό κονδύλι».

Η Υφυπουργός Πολιτισμού επαναλαμβάνοντας ότι η συζήτηση έγινε «σε πολύ καλό κλίμα» είπε ότι στη διαβούλευση δεν συμμετείχε η Ομοσπονδία Θεατρικών Φορέων «οπότε δεν είχαμε τη δική τους άποψη κατά τη διάρκεια της συζήτησης» αν και είχαν προσκληθεί να παραστούν.

Πρόσθεσε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη «θα κανονίσουμε μια συνάντηση μαζί τους ώστε να συζητήσουμε, διότι εκείνο που εμείς θέλουμε είναι να ακούσουμε όλες τις πλευρές».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση