ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τηλεσυνάντηση του υπουργού Παιδείας με φορείς του πολιτισμού

Θα συζητηθεί η εφάπαξ έκτακτη χορηγία σε αυτοεργοδοτούμενους καλλιτέχνες

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Τηλεδιάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μεταξύ του υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), Πρόδρομου Προδρόμου, και φορέων, και άλλων συλλογικοτήτων που εκπροσωπούν καλλιτέχνες από όλο το φάσμα του πολιτισμού. Το Υπουργείο Παιδείας, όπως πληροφορούμαστε, επεξεργάζεται ήδη έκτακτο σχέδιο στήριξης των καλλιτεχνών (εργαζόμενων σε διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, δημιουργούς κ.ά.) με τη μορφή επιδόματος ή εφάπαξ έκτακτης χορηγίας και οι οποίοι δεν εντάσσονταν στα προηγούμενα μέτρα για διάφορους λόγους. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτών των σχεδιασμών το Υπουργείο θα διαβουλευθεί από κοινού με εκπροσώπους των καλλιτεχνών και άλλες κινήσεις για να προσδιορίσουν ποιους ακριβώς θα αφορά το νέο έκτακτο μέτρο.

Το ποσό ακόμη δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί, αφού για να υπολογιστεί το ύψος του επιδόματος που θα παραχωρηθεί θα πρέπει να καθοριστεί και ο ακριβής αριθμός των επαγγελματιών που το δικαιούνται.

Όπως σημειώνουν οι πηγές της «Κ» οι νέες κινήσεις που σχεδιάζονται από το ΥΠΠΑΝ είναι πέραν των όσων γενικών μέτρων ανακοινώθηκαν ήδη τόσο από την κυβέρνηση την προηγούμενη περίοδο, όσο και των ειδικών μέτρων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Παιδείας. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «Κ» στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να βοηθηθούν εκείνοι που δεν συγκαταλέγονται στα άλλα σχέδια της κυβέρνησης και του υπουργείου, το οποίο μελετάει διάφορα σενάρια, όπως η εφάπαξ έκτακτη χορηγία. Το ποσό ακόμη δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί, αφού για να υπολογιστεί το ύψος του επιδόματος που θα παραχωρηθεί θα πρέπει να καθοριστεί και ο ακριβής αριθμός των επαγγελματιών που το δικαιούνται. Αυτός άλλωστε είναι και ο πρωταρχικός σκοπός της σημερινής τηλεδιάσκεψης με τους συνδικαλιστικούς φορείς και εκπροσώπους ανθρώπων του πολιτισμού.

Τα μέτρα δεν ικανοποίησαν

Από την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και ανακοινώθηκαν τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο κόσμος του πολιτισμού φάνηκε να μην ικανοποιείται και να μην πείθεται για την αποτελεσματικότητά τους και ήταν διάχυτη η απογοήτευση του καλλιτεχνικού κόσμου στα μέτρα του ΥΠΠΑΝ. Όπως αναφέρθηκε στην «Κ» από καλλιτέχνες τα μέτρα φαίνεται ν πάρθηκαν με προχειρότητα, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία με οργανωμένους πολιτιστικούς φορείς και ενώσεις και σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν όλο το φάσμα των πολιτιστικών δράσεων.

Ένα φλέγον ζήτημα που ανησυχεί έντονα την καλλιτεχνική κοινότητα είναι τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία δεν δικαιούνται όσοι δεν έχουν δουλέψει για έξι μήνες, λόγω των τρίμηνων ή ακόμη και δίμηνων συμβολαίων που υπογράφονται. Όλοι σημείωναν ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό η διασφάλιση όλων όσοι βρίσκονται σε εργασιακή ανασφάλεια, όλοι οι αυτεργοδοτούμενοι καλλιτέχνες, είτε είναι μουσικοί, είτε ηθοποιοί, αλλά και τεχνικοί. Αυτές τις ανησυχίες φαίνεται ότι προσπαθεί να καθησυχάσει το Υπουργείο Παιδείας με τη σημερινή τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματίσει.

Επίσης, η αγωνία όλων δεν αφορά μόνο το βραχύ μέλλον, αλλά και τι μέλλει γενέσθαι μετά την άρση των μέτρων. «Αυτή η σεζόν είναι χαμένη, χαμένη όμως εν πολλοίς είναι και αυτή μετά το καλοκαίρι, αν δεν αλλάξει η ψυχολογία του θεατή», ειπώθηκε από καλλιτέχνες, και το ερώτημα που πλανιέται είναι τι θα γίνει και πόσο προετοιμασμένους θα μας βρει αυτή η νέα κατάσταση. Είναι δε σημαντικό όπως λένε στην «Κ» ηθοποιοί επιτέλους να καθιερωθεί το επάγγελμα του ηθοποιού. Επίσης, όπως αναφέρουν πηγές της «Κ» ο ΘΟΚ είχε συνάντηση με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες για τη συζήτηση επιπρόσθετων μέτρων προς απάμβλυνση των προβλημάτων που δημιουργεί ο COVID-19 στον χώρο του θεάτρου.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Το έργο του καλλιτέχνη Γιώργου Γαβριήλ απο τη σειρά «Αντικατοπτρισμοί»

«Nous ne sommes pas Charlie»

Ο Καραβάτζιο εξανθρωπίζει την πίστη. Εξανθρωπίζει την εικόνα του Ιησού και του δίνει όμορφη σε όψη μορφή, σάρκα και σώμα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Μέχρι σήμερα όμως έχουν πουληθεί 350 εκατομμύρια κομμάτια σε όλο τον κόσμο, ενώ YouTubers και TikTokers ανά τον κόσμο δημοσιεύουν βίντεο με τους εαυτούς τους καθώς λύνουν τον Κύβο

Ο Κύβος του Ρούμπικ

O Ούγγρος καθηγητής αρχιτεκτονικής Ερνο Ρούμπικ εξέδωσε μόλις το πρώτο του βιβλίο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X