ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Times: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορεί σύντομα να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Η εφημερίδα αναφέρει πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί σύντομα, δικαίως, να επιστρέψουν στην Ελλάδα»

Kathimerini.gr

Συγχαρητήρια της στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν δίνει η εφημερίδα Times, λόγω των «ενδείξεων» πως είναι «κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η εφημερίδα αναφέρει πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί σύντομα, δικαίως, να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα που έχει τίτλο «Με κατεύθυνση προς το σπίτι», ο συμβιβασμός που φαίνεται να επιτυγχάνεται ένα «χρονικά ανοιχτό δάνειο με αντάλλαγμα μάλλον συντομότερα δάνεια εκθεμάτων» από το Μουσείο Ακρόπολης.

Χθες, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph: «Εχουμε πει δημόσια ότι αναζητούμε μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά συνεχίζονται οι εποικοδομητικές συζητήσεις».

Η εφημερίδα σε ρεπορτάζ της περιγράφει το πλαίσιο μιας πρότασης του επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, για μια συμφωνία «πολιτιστικής ανταλλαγής» με την Ελλάδα, που προβλέπει τον μακροχρόνιο δανεισμό τμήματος των Γλυπτών, με αντάλλαγμα την παρουσίαση ελληνικών αρχαιοτήτων στο μουσείο.

Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία, όπως επισημαίνει και η εφημερίδα, δεν πρόκειται να λύσει το ιδιοκτησιακό, καθώς πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα περί δανεισμού. Παρόμοιο σχέδιο συμφωνίας περιέγραφε πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλούνταν ανώνυμες πηγές για μια «εκ περιτροπής» παρουσίαση των Γλυπτών στην Ελλάδα και την επιστροφή τους στη Βρετανία. Το δημοσίευμα σημείωνε ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονταν σε προχωρημένες συζητήσεις, κάτι που όμως διέψευσε η ελληνική πλευρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση