ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίτροπος Περιβάλλοντος: Το κυπριακό κτιστό πολιτισμικό τοπίο είναι θησαυρός

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το ICOMOS Κύπρου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, με παρουσίαση από τον διακεκριμένο στον τομέα επιστήμονα Μάριο Πελεκάνο

ΚΥΠΕ

Σε διάλεξη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών των Ευρωπαϊκών Ημερών Αρχαιολογίας, με θέμα «η κατασκευαστική ανάλυση ως εργαλείο διερεύνησης της μορφολογικής, τυπολογικής και δομικής υπόστασης των μνημείων» η Επίτροπος Περιβάλλοντος Αντωνία Θεοδοσίου σημείωσε ότι το κυπριακό κτιστό πολιτισμικό τοπίο είναι ένας θησαυρός που εμπεριέχει την ταυτότητα, την ιστορία και την παράδοση της Κύπρου.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το ICOMOS Κύπρου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, με παρουσίαση από τον διακεκριμένο στον τομέα επιστήμονα Μάριο Πελεκάνο.

Περαιτέρω, όπως μετέδωσε το ΓΤΠ, η Επίτροπος Περιβάλλοντος πρόσθεσε ότι τα μνημεία αφηγούνται ιστορίες αιώνων και αποτελούν γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος "και του παρόντος και στο χέρι μας είναι να συνεχίσουν την αφήγησή τους και στο μέλλον".

Σημείωσε ότι ανάμεσά στα μνημεία της Κύπρου υπάρχουν μνημεία που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO, υποδεινύοντας τη μεγάλη αναγνώριση της παγκόσμιας αξίας τους.

Η προστασία των ιστορικών τόπων και μνημείων περιλαμβάνει, ταυτόχρονα, και την ευαισθητοποίηση γύρω από τεχνικές και υλικά παλαιότερων εποχών, την υιοθέτηση πρακτικών και τη χρήση βιώσιμων πόρων σε συνδυασμό με τη χρήση νέων τεχνολογιών, μέσων ή ψηφιακών εργαλείων για τη διαφύλαξη και την αποκατάστασή τους, συνέχισε η κ. Θεοδοσίου.

Περαιτέρω, η διατήρηση της κτιστής μας κληρονομιάς, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τη διατήρηση του τοπίου και της βιοποικιλότητας, καθώς αυτά τα στοιχεία αλληλοσυμπληρώνονται και ενισχύουν την ταυτότητα και την ιστορία ενός τόπου, πέρα από την περιβαλλοντική πτυχή, συμβάλλοντας και στη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων, πρόσθεσε.

Είπε ακόμα πως οποιεσδήποτε παρεμβάσεις σε ιστορικούς τόπους και μνημεία, είτε αρχαία είτε νεότερα, τόσο για την αποκατάστασή τους αλλά και για σκοπούς προσβασιμότητας, χρειάζεται να εντάσσονται αρμονικά στο περιβάλλον και να γίνονται με φιλικές προς το φυσικό περιβάλλον πρακτικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο Χρεμύλος μπορεί να είναι όλη η ανθρωπότητα εν δυνάμει…» λέει στην «Κ» ο Μάνος Βακούσης, για τον ρόλο του στον «Πλούτο» ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ