ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελπιδοφόρα τα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το εμβόλιο κρίνεται ότι διαθέτει ασφαλές προφίλ για τους ασθενείς

ΠΗΓΗ: Reuters

Το πειραματικό εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca κατά της COVID-19 ήταν ασφαλές και προκάλεσε ανοσολογική απόκριση κατά τις αρχικές δοκιμές σε υγιείς εθελοντές, σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν τη Δευτέρα.

Το εμβόλιο, το οποίο έχει όνομα AZD1222 και βρίσκεται υπό ανάπτυξη από την AstraZeneca αλλά και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δεν είχε σοβαρές παρενέργειες, ενώ προκάλεσε ανοσολογικές αποκρίσεις με παραγωγή αντισωμάτων και λεμφοκυττάρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το εμβόλιο κρίνεται ότι διαθέτει ασφαλές προφίλ για τους ασθενείς και αναλόγως, ενισχύει την αυξημένη απόκριση των αντισωμάτων.

Τα ευρήματα είναι άκρως ενθαρρυντικά, αλλά είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν θα είναι αρκετά για να προσφέρουν προστασία, ενώ οι μεγαλύτερης - κλίμακας δοκιμές είναι ακόμα σε εξέλιξη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.

Υπενθυμίζεται, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Επιπλέον, το δημοσίευμα του BBC, απαντά σε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με το εμβόλιο της Οξφόρδης:

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο;

Το εμβόλιο είναι φτιαγμένο από έναν γενετικά σχεδιασμένο ιό, ο οποίος προκαλεί το απλό κρυολόγημα σε χιμπατζήδες.

Έχει υποστεί ισχυρή τροποποίηση, έτσι ώστε να μην μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις σε ανθρώπους καθώς και για να «θυμίζει» περισσότερο στον νέο κορωνοϊό.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο παρουσιάζει ομοιότητες με αυτόν και έτσι δίνεται η δυνατότητα στο ανοσοποιητικό σύστημα να μάθει να του επιτίθεται.

Τι είναι τα αντισώματα και τα λεμφοκύτταρα;

Τα αντισώματα είναι μικρές πρωτεΐνες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και κολλούν στην επιφάνεια των ιών.

Τα αντισώματα που έχουν την ιδιότητα «εξουδετέρωσης» μπορούν να εμποδίσουν τον κορωνοϊό.

Τα λεμφοκύτταρα είναι ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθούν στον συντονισμό του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι ικανά να εντοπίσουν ποια κύτταρα του σώματος έχουν μολυνθεί για να τα καταστρέψουν.

Σχεδόν όλα τα αποτελεσματικά εμβόλια προκαλούν τόσο μια απόκριση αντισωμάτων όσο και μια απόκριση με παραγωγή λεμφοκυττάρων.

Είναι ασφαλές;

Δεν υπήρξαν επικίνδυνες παρενέργειες από τη χορήγηση του εμβολίου αλλά το 70% των συμμετεχόντων στη δοκιμή ανέπτυξαν συμπτώματα πυρετού και πονοκεφάλων.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτό μπορεί να λυθεί με τη χρήση παρακεταμόλης.

Η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέρει τα εξής: «Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά προτού να μπορούμε να είμαστε σίγουροι εάν το εμβόλιό μας θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά αυτά τα αρχικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά».

Ποια είναι τα επόμενα στάδια των δοκιμών;

Ο κύριος στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι το εμβόλιο είναι αρκετά ασφαλές για να χορηγηθεί σε ανθρώπους.

Η μελέτη δεν μπορεί να δείξει εάν το εμβόλιο μπορεί να τους προστατεύσει από το να νοσήσουν ή ακόμα και να μειώσει τα συμπτώματα της COVID-19.

Πάνω από 10.000 άνθρωποι θα συμμετάσχουν στην επόμενη φάση των δοκιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, οι δοκιμές έχουν επεκταθεί και σε άλλες χώρες, καθώς τα επίπεδα μόλυνσης από κορωνοϊό είναι χαμηλά στη Βρετανία, καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζει κανείς πόσο αποτελεσματικό είναι τελικά το εμβόλιο.

Θα υπάρξουν μεγάλης-κλίμακας δοκιμές που θα συμπεριλαμβάνουν 30.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ , 2.000 στη Νότιας Αφρική και 5.000 στη Βραζιλία.

Πότε θα έχουμε ένα εμβόλιο;

Είναι πιθανόν ένα εμβόλιο να αποδειχτεί αποτελεσματικό πριν από το τέλος του έτους, όμως δεν θα καταστεί ευρέως διαθέσιμο.

Προτεραιότητα θα έχουν οι υπάλληλοι στον τομέα της Υγείας καθώς και οι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον νέο κορωνοϊό λόγω της ηλικίας τους ή της κατάστασης της υγείας τους.

Παρόλα αυτά, ένας ευρείας-κλίμακας εμβολιασμός είναι πιθανόν να υπάρξει, το νωρίτερο, το επόμενο έτος εάν όλα πάνε βάσει σχεδίου.

Όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον: «Είμαι προφανώς αισιόδοξος […] αλλά το να πω ότι είμαι 100% βέβαιος ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο φέτος, ή έστω και του χρόνου, θα ήταν απλώς υπερβολικό».

«Δεν είμαστε ακόμα εκεί», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση